clanek-1

Vybojovaný bod na „novém“ domácím hřišti se zkušenějším soupeřem z Tábora

07.04.2024, 10:15
Zbuzany

FK Dukla Praha B

1:1

(1 : 0)

21. kolo, B-tým 2023/2024 - ČFL Skupina A

FC SILON Táborsko

Sestava domácí: Štefan –Kocman, Krenciv (K), Krejčí, Barac – Bačinský, Atsuta, Uhlíř (75. Nikl) – Hrubeš (75. Ulman), Jelínek (90+1 Bilstrup), Lehký (63. Magdi)

Sestava hosté: Kerl – Šplíchal, Brabec, Kopřiva, Schindler –Schramhauser, Nešický (K), Javorek (59. Špaček) - Novák, Kubovský (61. Koulousias) – Mach (46. Praveček)

  • Branky: Atsuta (18. min.)- Nešický (52. mn.)

    ŽK:- Praveček (83. min.), Brabec (90+1.min.)

    Rozhodčí:Hanousek - Bohata, Šťastný

V jedenadvacátém kole ČFL, sk. A přivítala rezerva B-týmu Dukly ve Zbuzanech B-tým Táborska, který hraje pod oficiálním názvem “FC Táborsko akademie“. V podzimní části si Dukla přivezla z Tábora zaslouženě vysokou prohru 1:6, když jediným střelcem Dukly byl dorostenec F. Mikeš. Zajímavostí utkání bylo to, že domácí v tomto zápase „nasadili“ téměř tři čtvrtiny hráčů z druholigového A mužstva a o osudu utkání bylo rozhodnuto během úvodních 60 minut, kdy domácí vedli už 5:1.

Rezervní tým Dukly na jaře poprvé nastoupil na novém „domácím“ travnatém hřišti, a to ve Zbuzanech. Nerovný terén v několika případech ztěžoval kontrolu míče jak duklákům, tak táborským Trenér B-týmu Dukly, A. Majer, využil v tomto „odvetném“ jarním zápase z lavičky A-týmu Dukly k udržení zápasové praxe v brance J. Štefana, obraně J. Barace, a v útoku J. Hrubeše a F. Lehkého. V porovnání s podzimním zápasem hosté udělali tři změny v základní sestavě (proti podzimu nebyli na hřišti zkušení Dordič, Matoušek a Zeman), v základní sestavě Dukly pak došlo k šesti změnám. I přes tyto změny hosté zůstali zkušenějším týmem (s věkovým průměrem 23,8 let proti 20,8 letům Dukly). V prvním poločase, který se hrál pod taktovkou agilního mladého týmu Dukly, povětšinou na půli hostujícího celku, se Dukla dostala do zaslouženého vedení brankou S. Atsuty v 18. minutě. Dukla ještě zahrozila ve 30. min. z trestného kopu J. Hrubešem, ale jeho střela skončila jen těsně vedle levého vinglu branky hostí. Hosté, kteří hrozili rychlými rušovými protiútoky, v samém závěru první půle se dostali do gólové šance Novákem, ale jeho prudká střela z úhlu z 8 metrů skončila nad brankou Dukly.

Do druhého poločasu hosté vystřídali středního útočníka Macha Pravečkem. Dukla začala druhý poločas aktivněji, ale hosté postupně vyrovnali hru a po tom, co v 52. minutě vyrovnali skóre přízemní střelou zkušeného kapitána Nešického a po vystřídání dalších dvou hráčů po hodině hry, převzali iniciativu a zatlačili Duklu na její polovinu a postupně si začali vytvářet v posledních dvaceti minutách i gólové šance, které ale obrana Dukly v čele s brankářem J. Štefanem stačila odvrátit. Utkání tak skončilo dělbou bodů a Dukla si tak po tomto odehraném kole udržela sedmou příčku se ziskem 29 bodů, o bod před soupeřem z Táboska.

Dukla tak v celkovém pohledu si za výkon v první půli zasloužila zisk bodu, stejně tak jako hosté za výkon ve druhém poločase.

Od úvodních minut začala Dukla aktivněji, vyslala jako první střelu, v 17. minutě střílel nebezpečně J. Uhlíř z 25 metrů ostrou polovysokou střelu k levé tyči, brankář hostí Kerl ji nadvakrát zkrotil. V 18. minutě S. Atsuta z pravé strany velkého vápna poslal oblouček na hostující branku, který od levé tyče zapadl do sítě hostí, 1:0 pro Duklu. Dukla se dál tlačila k hostující brance a kombinační nápaditou hrou nepouštěla hosty do tlaku. Hosté využívali pouze rychlé protiútoky, z čehož získali tři rohové kopy zahrávané zkušeným kapitánem A. Nešickým, který prošel ve své kariéře několika ligovými týmy, ale obrana Dukly pracovala spolehlivě, pouze jednou z odraženého míče obranou Dukly zakončoval hostující pravý obránce Šplíchal z 20 metrů vedle branky Dukly. Dukla nebezpečně střílela ve 29. minutě J. Hrubešem z trestného kopu z 30 metrů po faulu hostujícího záložníka Javorka na hbitého Ch. Bačinského. Ostrá, falšovaná střela J. Hrubeše ale skončila jen půl metru nad levým vinglem branky Táborska. V 45. minutě po chybné rozehrávce Dukly uprostřed hřiště se dostal k zakončení z pravé strany pravým útočníkem Novákem, ale jeho střela z úhlu z 8 metrů mířila nad branku Dukly.

Do druhého poločasu vystřídal hostující trenér Zeman útočné tykadlo Macha Pravečkem, který přešel na pravé křídlo a na centra se posunul Kubovský. Dukla pokračovala v otevřeném útočném fotbale.

Hned ve 46. minutě zakončoval vedle hostující branky F. Lehký po centru J. Hrubeše z pravé strany a o dvě minuty zahrávala Dukla rohový kop J. Hrubešem, ale branku hostí z něj neohrozila. Nicméně hosté již nebyli pod tlakem jako v první půli, vyrovnali hru, a když v 52. min. zkušený kapitán Nešický si připravil míč na prostředku velkého vápna a ze 14 metrů technickou přízemní střelou k pravé tyči vyrovnal na 1:1, začaly se misky vah převažovat ve prospěch hostí.

Dukla pak ještě zahrozila v 57. minutě po rohovém kopu z pravé strany zahrávaném J. Hrubešem, kdy zcela volný A. Kocman z voleje z levé strany malého vápna střílel ostrou křížnou ránu půl metru vedle pravé tyče branky hostí.

Hosté pak začali být více a více nebezpeční a zatlačili Duklu na její polovinu hřiště. V 67. min. v dobré pozici pálil hostující „čerstvý“ útočník Praveček ze 13 metrů, J. Štefan míč stačil vyrazit. Stejně se vedlo hostům v 73. minutě, kdy střelu záložníka Schramhausera ze 6 metrů brankář Dukly stačil vyrazit na roh.

V 75. min. pak J. Štefan stačil opět ostrou ránu z úhlu hostujícího „čerstvého“ záložníka Špačka vyrazit na rohový kop.

V 83. min. dostal ŽK hostující útočník Praveček ŽK za faul - podkopnutí dobře hrajícího Ch. Bačinského.

Když potom hosté v téže minutě po rohovém kopu Nešického z levé strany a prodloužení hlavou na bližší tyči od Koulousiase, zakončovali Pravečkem ze 6 metrů zprava nad branku Dukly, rozešly se oba týmy smírně po remize 1:1.

Hodnocení zápasu trenérem B-týmu Dukly A. Majerem:

„My jsme se dnes setkali s velmi kvalitním a zkušeným týmem, který na jaře ještě neprohrál. Myslím si, že prvních 30 minut jsme odehráli výborně, pak ještě do 55. minuty to bylo od nás solidní, škoda, že jsme tam nedotáhli některé útočné akce. Potom ten gól na 1:1 nás rozhodil a pak naopak byli lepší hosté a tam nás Kuba Štefan v brance ještě dvakrát podržel, takže ta remíza je asi z průběhu toho celého zápasu zasloužená, ale říkám, hráli j jsme s hodně dobrým týmem, kterému se na jaře daří a je hodně zkušený.“