clanek-1

Dominance Dukly v první půli zajistila tři body

04.05.2024, 14:00
Juliska

FK Dukla Praha

5:1

(5:1)

26. kolo, FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA 2023/24

FC Sellier & Bellot Vlašim

Sestava domácí: Rada – Holiš, Vondrášek, D. Hašek – Peterka (C), Douděra (61. Zeronik), J. Hora, Ullman (75. Mešanović) – Kozel (61. J. Jeřábek), Kozma (75. Ludvíček), Matějka (84. Špatenka)

Sestava hosté: Vágner – Heppner (60. Kurka), Breda, Kareem – Kulhánek, Musil, Onije (36. F. Dostál), Šubert (60. Biegon) – Planka, Vachoušek (36. Osuagwu), Kneifel (36. Pikul)

  • Branky:6. Vondrášek, 15. Kozma, 29. Matějka, 38. Kozel, 44. Matějka – 35. Musil

    ŽK:41. Vondrášek (DUK) – 63. Planka (VLA), 68. Pikul (VLA)

    Rozhodčí:Zaoral – Lakomý, Mojžíš

    Střely na bránu:6:3, Střely mimo:5:2, Rohy:4:4.
  • Diváci: 1473
V rámci 26. kola FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY hostila Dukla na Julisce Vlašim. Domácí chtěli odčinit předchozí zaváhání s rezervou Sigmy. Povedlo se jim to na výbornou po dominanci v první půli, kdy hostům nasázeli pět branek. Vysoké vedení si udrželi do závěrečného hvizdu a díky třem získaným bodům nadále drží první příčku v tabulce.

Úvodní oťukávání odstartovali domácí rychlým výpadem už v první minutě, kdy Ullman netradičně hrající na pravém křídle centroval balón do vápna. Naskakoval si na něj Douděra, ale přece jen potřeboval pár centimetrů navíc, aby ve vzdušném duelu uspěl. Dukla se nadále hrnula do útoku a v 6. minutě zvládla zúročit svou snahu. Na centrovaný míč z rohového kopu si naběhl Tomáš Vondrášek, který na první tyči poslal svou hlavičkou balón těsně pod břevno.

Červenožlutým to však nestačilo a chtěli bezprostředně po první trefě navýšit své vedení. Kozma vybojoval míč na půli hřiště a poslal zpětnou přihrávku na Douděru, který prošel až do vápna, ale zakončit se mu už nepovedlo. Domácí byli nadále nebezpečnější. Ve 14. minutě se k balónu dostal Douděru, který ještě vylepšil pozici pro Kozla, který vypálil zpoza vápna jen těsně nad bránu. O minutu později se fanoušci Dukly mohli radovat podruhé. Po rohovém kopu se prokombinovali domácí až na pravou stranu, z níž poslal centr do vápna Ullman. Ten si našel Daniel Kozma, který svou hlavičkou poslal míč přesně k levé tyči.

Obraz hry se pak mírně uklidnil, ale o slovo se začala hlásit postupně i Vlašim. Ve 21. minutě si Šubert klepl na levé straně míč s Heppnerem a vyslal nebezpečně vypadající centr do prostoru malého vápna. Žádný z hostujících útočníků ale na balón nedosáhl. V 30. minutě zápasu přišel třetí trest ze strany Dukly. Po kombinaci na pravé straně hřiště to vzal Kozel na sebe a prokličkoval se až k hranici vápna. Svým následným pasem našel nohu Lukáše Matějky, který svým prvním jarním gólem navýšil vedení svého celku už na 3:0.

Ve 35. minutě přišla první odpověď od hostujícího týmu. Vachoušek poslal nadýchaný oblouček za obranu, kde situaci nepřečetl brankář Rada a Lukáš Musil dopravil míč do sítě. Hráči z Julisky nechtěli nechat svého soupeře se příliš nadechnout a po pouhých dvou minutách udeřili počtvrté. Douděra na pravé straně šikovně obešel jednoho z obránců a svou zpětnou přihrávkou našel Davida Kozla, jenž zachoval chladnou hlavu a překonal brankáře Vágnera. Ten nemohl být spokojený s tím, jak si vedli jeho spoluhráči v obraně a to nevěděl, že gólové hody na Juslice v první půli nekončí. V 44. minutě zachytil Lukáš Matějka zpětný pas jednoho ze stoperů na brankáře, kterého poté bez problémů obešel a celou akci završil přesnou trefou do prázdné brány. Do kabin tak odcházeli obě mužstva za stavu 5:1.

Ve druhém dějství se hra uklidnila

Druhé dějství se neslo ve stejném duchu jako to předchozí. Dvě minuty po jeho zahájení se obránci Vlašimi nezvládli zorientovat ve vlastním vápně po autu domácích a málem z toho přišel další trest, ale Matějka neudržel míč na kopačkách. V 50. minutě se znovu předvedl útočník Matějka, který udržel na zádech obránce, a dokonce mu dokázal i pláchnout. Ve volné pozici se mu nabízel Kozel, ale dvougólový zvolil střelu, kterou otřel boční síť. Obraz hry, kterou mohli diváci sledovat na Julisce, se v druhé půli mírně proměnil. Na míči byla spíše Vlašim, která se snažila skrze kombinaci propracovat do vápna a k šancím. V tom jim dokázali v mnoha případech konkurovat obránci Dukly a nepouštěli hosty k většímu ohrožení své brány.

V 65. minutě se po přihrávce do běhu hnal na brankáře Musil. Jeho střelu dokázal na poslední chvíli skluzem zablokovat Hašek. O dvě minuty později na druhé straně naskakoval Kozma na centr z rohového kopu. Svou hlavičkou poslal míč jen těsně vedle levé tyče. Z následného výkopu uzmuli balón domácí a na levé straně pronikal do vápna Zeronik, ale z nadějně se rozvíjející akce nakonec sešlo, protože se mu balón nešťastně svezl po kopačce. Utkání mírně ztratilo na svém tempu a ani jeden z celků se do vyložených šancí příliš nedostával.

Pár minut před koncem se ještě ke střeleckému pokusu ze zajímavé pozice dostal střídající zkušený útočník Mešanović. Jeho střela prošla asi dva metry vedle pravé tyče. Dukla nadále hrozia z rychlých protiútoků. Jeden z nich táhl Zeronik, jenže po kličce udělal ještě krok navíc. Z jeho střely nakonec nic nebylo. Potupně utkání dospělo ke svému konci a po závěrečném hvizdu zůstali tři body na Julisce.

Hodnocení trenéra:

Jiří Vágner (FK Dukla Praha):

Lukáš Matějka (FK Dukla Praha):