clanek-1

Tříbodový příslib „mladých pušek“ ze Sokolova pro rezervní tým Dukly

10.06.2023, 10:15

FK Baník Sokolov

2:4

(0 : 1)

30. kolo, B-tým 2022/2023 - ČFL skupina A

FK Dukla Praha B

Sestava domácí:

Hrabačka – Nyanko (88. Čížek), Kabantsov, Toure, Šulc – Soumah, Ainca (79. Ptáček), Krlička (K) – Panic (46. Schimmer), Doleček, Václavík (65. Zázrivec)

Sestava hosté:

Gothard –Ulman, Kocman, Krenciv (K), Fojt – Nikl (73. Břeh), Bačinský, Zapletal A. (90. Hübl), – Novotný (66. Magdi), Mikeš, Mládek

  • Branky: Krlička (61. min.), Šulc (67. min.) - 2 Zapletal (9. a 88. min.), Krenciv (66. min. p.k.), Mikeš (76.min.) ŽK: Doleček (54. min.) - Ulman (42. min.), ČK: , Rozhodčí: Dubrava - Švagr, Ježek
V třicátém kole ČFL, sk. A zajížděla rezerva B-týmu Dukly na hřiště sestupujícího Baníku Sokolov. V podzimní části, v patnáctém kole, béčko Dukly na domácím hřišti prohrálo se Sokolovem 0:1, když po bezbrankovém poločase sokolovští rozhodli zápas po hodině hry, vedení udrželi a odvezli si tak ze Satalic cenné tři body. V minulém víkendu Sokolov prohrál 5:0 na hřišti vítěze skupiny A ČFL v Domažlicích. Rezerva Dukly v minulém kole porazila na domácím hřišti po dobrém výkonu rezervu Viktorie Plzeň 2:1. Rezervní tým Dukly v tomto zápase posílili z družstva dorostu Dukly v brance L. Gothard, v obraně A. Kocman, v záloze Ch. Bačinský, O. Břeh a H. Hübl a v útoku F. Mikeš a A. Magdi. Navíc na lavičce kryl záda L. Gothardovi F. Vácha. Za zkušenější domácí (věkový průměr 22,3 let, proti 19,6 věkovému průměru Dukly) nastoupila šestice cizinců, z toho čtveřice technicky dobře vybavených hráčů černé pleti a další dva cizinci. Jako trenér vedl tým zkušený a známý trenér M. Pulpit. V zápase, v němž domácí vycházeli v prvním poločase z rozestavení 4 – 3 - 3, šli jako první do vedení mladíci z Dukly již v 9. minutě brankou s chutí hrajícím A. Zapletala. Přestože si domácí vytvořili v průběhu prvního poločasu dostatek gólových šancí, do kabin se šlo za jednogólového vedení Dukly. Do druhého poločasu domácí vystřídali útočníka Panice teprve sedmnáctiletým nadějným Schimmerem. Hra domácích v útoku se více rozhýbala a po zaváhání v rozehrávce Dukly uprostřed pole domácí tým přeci jenom jednu z řady svých gólových příležitostí proměnil. Trenér Dukly A. Majer zareagoval vystřídáním J. Novotného A. Magdi a po průniku F. Ulmana z pravé strany do pokutového území a faulu domácího stopera Toureho, zahrávala pokutový kop, který kapitán N. Krenciv v 66. min. jistě proměnil, 1:2. Odpovědí domácích bylo vzápětí vyrovnání levým obráncem Šulcem po zaváhání v obranné činnosti Dukly. Po dalším střídání Dukly v 73. min., kdy na hřiště přišel čerstvý O. Břeh v 76. minutě, po centru z pravého křídla se prosadil přes bránící hráče domácích mladíček F. Mikeš na hrotu útoku, 2:3 a v samém závěru utkání pak pečetil výhru Dukly A. Zapletal po centrovaném míči z levé strany, 2:4. Dukla se ziskem 38 bodů v konečné tabulce ČFL, sk. A obsadila deváté místo s vyrovnaným skóre 49:49.

Domácí, zkušenější tým, v sestavě s osmadvacátníkem, kapitánem Krličkou, čtyřmi hráči kolem pětadvaceti let, ale na lavičce také se dvěma sedmnáctiletými hráči, měli v první půli mírnou převahu, ale Dukla kontrolovala vývoj zápasu. I když jako první zahrávala rohový kop Dukla a první střelecký pokus vzešel z kopaček Dukly již v první minutě, domácí tým si do šesté minuty vytvořil čtyři (!) gólové příležitosti. Nejprve ve druhé minutě se dostal k zakončení z levé spojky ze 13 metrů křídelní útočník Panic, jehož přízemní střelu brankář Dukly chytil. Hned o další minutku později po centru z levé strany zakončoval ze 7 metrů stoper Kabantsov, ale s jeho nepovedenou střelou brankář L. Gothard moc práce neměl. O další půldruhou minutku později mířil levý záložník, kapitán Krlička ze 13 metrů z levé spojky vedle branky Dukly. Naproti tomu v 9. minutě po přihrávce Ch. Bačinského ostrou ránou z levé strany ze 14 metrů nastřelil T. Mládek tyč domácích a o třicet vteřin později po ztrátě míče domácích při rozehrávce od vlastní branky po přihrávce T. Mládka a F. Mikeše agilní A. Zapletal z hranice pokutového území dostatečně razantní přízemní střelou k tyči vstřelil první branku zápasu, 0:1 pro Duklu.

I nadále však pokračoval scénář ze začátku zápasu. Dukla hrozila z protiútoků a domácí „baníci“ si vytvářeli brankové příležitosti, ale s jejich proměňováním byli na štíru. V šestnácté minutě tak domácí z trestného kopu z levé spojky z 23 metrů středním útočníkem Dolečkem mířili jen těsně vedle levého vinglu branky Dukly, obdobně pak Dukla na druhé straně po faulu domácích na útočníka Dukly F. Mikeše střílela T. Mládkem do levého vinglu domácí branky, ale domácí brankář Hrabačka vytáhl parádní zákrok a střelu vyrazil na roh.

Ve 24. min. po centru z levé strany domácí levý útočník Václavík se dostal k zakončení 11 metrů od branky Dukly, ale míč mu odskočil a L. Gothard v brance Dukly míč bez problémů kryl. Ve 32. min. velmi dobrým zákrokem A. Kocman zabránil průniku útočníku Panicovi skluzem na rohový kop. Ve 33. min. opět prokázal dobrý výběr místa L. Gothard v brance Dukly, kdy vykryl střelecký úhel a střelu středního útočníka Dolečka z levé strany ze 6 metrů stačil vyrazit na rohový kop. Když stejně dopadl i střelecký pokus domácího Václavíka z otočky z 12 metrů, šlo se do kabin za stavu 0:1 pro rezervní tým Dukly.

Do druhého poločasu domácí trenér M. Pulpit poslal na hřiště teprve sedmnáctiletého Schimmera místo útočníka Panice. Útočná hra domácích se více oživila, ale jako první si ve druhém poločase vypracovala náznak brankové příležitosti Dukla v 51. minutě, kdy Dukla šla do přečíslení při rychlém protiútoku, ale T. Mládek poslal nepřesnou finální přihrávku na volné J. Novotného a F. Mikeše a tím akce hostí skončila.

V 57. minutě domácí v další gólové příležitosti se opět neprosadili, tentokrát po centrovaném míči z pravé strany selhal v koncovce kapitán domácích, Krlička, když ze šesti metrů přestřelil branku Dukly!

V 61. minutě se už domácí mohli radovat z prvního vstřeleného gólu, když po zaváhání v rozehrávce Dukly v poli, po centrovaném míči z pravé strany se tentokrát kapitán domácích D. Krlička nemýlil a zblízka vyrovnal na 1:1.

V 65. minutě další příležitost domácích po centrovaném míči z pravé strany skončila po střele sokolovskými hráči z malého vápna těsně vedle branky Dukly.

V 66. minutě pronikl do pokutového území domácích z pravé strany dravý F. Ulman, kterého v pokutovém území podtrhl bránící levý záložník Ainca. Přesný rozhodčí Doubrava pak odpískal pokutový kop, který jistě proměnil kapitán Dukly, N. Krenciv, 1:2.

Oba trenéři poté sáhli ke střídání, v sestavě Dukly nahradil J. Novotného v útoku A. Magdi. Domácí trenér vystřídal útočníka Václavíka dalším sedmnáctiletým mladíčkem Zázrivcem.

Hned po rozehrávce, v 67. minutě pronikli domácí po levé straně do „ještě oslavující a nekoncentrované“ obrany Dukly a po nedůslednosti v obranné činnosti zakončoval domácí levý obránce Šulc z levé strany malého vápna a vyrovnal na 2:2.

Dukla, osvěžena střídáním, zvýšila aktivitu a výsledkem byly dva rohové kopy Dukly, ale bez ohrožení branky domácích. Naopak domácí opět pronikli na dostřel branky Dukly a střelu v gólové šanci domácího pravého útočníka Dolečka z úhlu z 8 metrů stačil dobře postavený L. Gothard vyrazit na roh.

Na poslední čtvrthodinku zápasu trenér Dukly A. Majer vystřídal ještě v záloze Š. Nikla dalším hráčem z U 19, O. Břehem a pozměnil rozestavení hráčů, když na středního záložníka přešel z levé obrany R. Fojtík, na jeho post na levou obranu se stáhnul T. Mládek, do útoku, na svůj post se posunul A. Magdi a Dukla v posledních 18 minutách ovládla hřiště.

V 76. minutě po akci A. Zapletal, F. Ulman a jeho centru z pravého křídla do malého vápna, se nejlépe zorientoval mezi brankářem a obráncem domácích F. Mikeš a dostal Duklu do opětovného vedení, 2:3.

Domácí již stačili pouze „zahrozit v 82. minutě, kdy po rohovém kopu z pravé strany zahrávaném útočníkem Dolečkem, na bližší tyči prodloužil hlavou domácí hráč a na zadní tyči stoper Kabantsov hlavičkoval nad odkrytou branku Dukly.

V 87. min. domácí vyslali nebezpečnou střelu Dolečkem z levé spojky z 18 metrů, která ale L. Gotharda v brance Dukly nepřekvapila.

Skóre zápasu uzavřel pak v 88. minutě A. Zapletal, jenž se prosadil v malém vápně domácích po centru T. Mládka z levé strany, a zvýšil na 2:4 pro Duklu.

V samém závěru utkání pak A. Zapletala střídal další z mladíků na lavičce Dukly, momentálně mírně indisponovaný H. Hübl. 

Hodnocení trenéra:

Hodnocení zápasu trenérem B-týmu Dukly A. Majerem:

„Tak my jsme dnes přijeli v hodně pozměněné sestavě, někteří hráči dostali volno, i vzhledem k tomu, jak se bude vyvíjet jejich další fotbalový vývoj, takže nastoupilo hodně kluků z dorostu nebo kluci, kteří toho odehráli míň. Myslím, že jsme hráli s velice kvalitním soupeřem, který sice sestupuje ze soutěže ale rozhodně nemám pocit, že by to byl nejhorší tým soutěže. Myslím si, že některé zápasy jsme nehráli proti tak silným týmům jako jsme hráli dnes. Přestože jsme měli nějaké problémy do defenzivy, tak jsem rád, že kluci v tom druhém poločase se vyrovnali takovým divokým skóre a samozřejmě pro ty mladé hráče, kteří dnes nastoupili, třeba i poprvé v České fotbalové lize, tak je to krásné povzbuzení do další sezóny.“