clanek-1
  • U19

  • 18.03.2013

Jan Bartůněk: Musím se začít víc střelecky prosazovat

Stálice v nejstarším dorostu. Jako s jediným jsme vám přinesli rozhovor už před necelými dvěma lety. A jaké jsou od té doby změny? „Mé dlouhodobé cíle se nějak nezměnily, hlavně se dostat do hráčské pohody,“ říká osmnáctiletý Jan Bartůněk.

Naposledy, když jsme spolu dělali rozhovor jsi akorát přecházel z mladšího dorostu do staršího, kde jsi vnímal mnoho změn, ať už tempo hry, taktická příprava. Jak jsi na tom dnes?
V této sezóně už je to lehčí. Na taktiku jsem si zvykl a tempo hry si člověk osvojí časem. Nyní se snažím na hřišti více mluvit, pomáhat mladším v adaptaci a podávat co nejlepší výkony. 

Dominik Preisler, se kterým jsme dělali nedávno rozhovor, je jeden z těch, co v nejstarším dorostu působí teprve půl roku. Pomáháte jako starší hráči s adaptací těm mladším? Pomáhal někdo i tehdy tobě?
Myslím, že všichni hráči staršího ročníku, pomáhali mladším klukům. Ze začátku je to skok pro každého a proto by si hráči měli pomáhat. Nyní už kluci vědí, co a jak a proto je to snazší pro každého. Minulý rok to bylo s adaptací bezproblémové. Spoluhráči z mého ročníku tvořili super partu a ta se snadno stmelila se staršími. 

Pomalu nakoukáváš do juniorského týmu. Jak vnímáš tyto příležitosti?
Každý trénink nebo zápas s juniorkou je velkou výzvou a jsem za ně velmi rád. Tempo je zase o něco rychlejší a hráči jsou na vyšší úrovni, proto bych chtěl dostávat příležitostí co nejvíce a ukázat se v dobrém světle. 

Změnily se nějak za poslední dva roky tvé fotbalové cíle? (Chtěl se prosadit v A -t ýmu Dukly a třeba v budoucnu zkusit i zahraničí.)
Dlouhodobé cíle se rozhodně nezměnily. V této chvíli je pro mě nejdůležitější dostat se zpátky do hráčské pohody a začít se víc prosazovat střelecky, protože podzimní část sezóny nebyla podle mých představ. To je pro mě teď hlavní.

A nakonec z jiného soudku, co škola? Zvažuješ nějaké další studium? 
Tento rok budu maturovat. Rád bych studoval dál a to v oboru ekonomie a management. Ještě jsem se úplně nerozhodl jakou školu zvolím, ale pár přihlášek určitě podám.


„Podzim měl Honza narušený zraněním z konce předchozí sezony a jednou nemocí. Mělo to i odraz v jeho herní pohodě. Jeho výkony byly jak na houpačce.  V poslední době trénuje s chutí a je to vidět i na produktivitě. Tu vždy měl a celý tým z toho těžil. Myslím, že jeho finální přihrávky a góly mohou být budoucností Dukly. K tomu je však potřeba ještě hodně práce. Věřím ale, že jeho postupná cílevědomost a pracovitost jej k tomu dovede,“ uvedl trenér Jaroslav Hynek.