clanek-1
  • Rozhovory

  • 14.03.2013

Luboš Kozel: V Plzni můžeme jenom získat

Zhruba před týdnem zaznamenal s týmem důležité první tři jarní body. Jak s odstupem hodnotí vítězné utkání s Příbramí a v jaké náladě mužstvo míří do Plzně se dočtete v následujícím rozhovoru.

Trenére, jak hodnotíte utkání s Příbramí s téměř týdenním odstupem?
Mám z něj spíše pozitivní dojmy. Výkon může být vždycky lepší, ale mužstvo odvedlo zodpovědnou a disciplinovanou práci a i v té první půli, kdy se nám nedařilo dostat do finálního zakončení, byla hra ve středu hřiště poměrně v pořádku. Samozřejmě druhá půle vyzněla už trošku jinak. Koncovou fázi jsme měli lepší a tím vzrostl i počet zakončení, díky čemuž jsme dali i branku. Výkon byl slušný do nějaké 85. minuty, pak jsme v závěru podlehli takové té hektice, místo toho abychom byli v klidu a náskok třeba i navýšili…Ale výsledek byl nakonec příznivý.

V jaké náladě budeme odjíždět do Plzně?
V bojovné náladě a hlavně se tam budeme těšit, protože hrajeme se soupeřem, který vede tabulku, úspěšně se prezentuje v Evropské lize a je schopný hrát výborně i s kvalitními evropskými mužstvy. Pro nás je to konfrontace vítaná a já doufám, že se hráči na takové utkání těší. Tím spíš, že tam jedeme s vědomím, že můžeme jenom získat.

Plzeň je ofenzivně laděné mužstvo. Bude to Dukle vyhovovat víc, než když proti nám někdo hraje ze zabezpečené obrany?
Já si myslím, že je to v celku jedno. Plzeň má velkou individuální kvalitu. Celé mužstvo je složeno z hráčů, kteří jsou velmi dobře rychlostně vybavení, jsou tam hráči, kteří jsou na tom velmi dobře technicky a dokáží i složité situace řešit konstruktivně a fotbalově. Do útočné fáze se zapojuje spousta hráčů, takže i z tohoto hlediska je to nebezpečné a těžké to pokrýt. Jsou silní v kombinaci, umí si počkat v bloku a čekat na rychlý protiútok, kde na to mají výborné typy hráčů, takže nás čeká kvalita, se kterou doufám, se budeme mít chuť poměřit.

Může ovlivnit motivaci Plzně to, jak dopadne odveta na Fenerbachce?
To jak ten zápas dopadne asi ani ne, spíš někteří hráči můžou mít ten dnešní zápas jako takový vrchol a samotná příprava na nedělní utkání proti nám pro ně pak může být těžší. Ale Plzeň je na to zvyklá, hraje takhle už od začátku sezóny a vyrovnává se s tím velmi dobře, což ukazuje postavení v tabulce.

Tomislav Božič je podle všeho velkým univerzálem, proti Teplicím a Slovácku v záloze, proti Příbrami na levé obraně. Jak ho hodnotíš a kde je jeho místo v sestavě?
Právě největší předností Tomiho je, že je schopný odehrát šest-sedm postů v sestavě. Má fotbalové myšlení. Samozřejmě jsou posty, kde se cítí lépe a kde hůř, ale je schopný je zvládnout, odehrát utkání kdekoliv a to je jeho přednost. Proto jsem rád, že v tomhle mužstvu je.