clanek-1
  • Klub

  • 05.02.2013

Ivo Viktor: Vstoupil jsem do dobré společnosti

Během pondělního večera vstoupil Ivo Viktor do síně slávy českého fotbalu. My jsme byli přímo u toho a legendární brankář, který hájil barvy Dukly Praha, se podělil o své dojmy z tohoto významného ocenění.

Nemůžeme se zeptat jinak než, jaké máte pocity po vstupu do síně slávy?
Ale tak, je to příjemné, potěšilo mě to, vstoupil jsem do dobré společnosti... Ale jak už jsem říkal na tiskové konferenci – chybí mi tam ta generace Pláničky a Bicana. Jelikož  tahle anketa trvá teprve krátce, tak se tam dostávají spíše hráči, kteří se současným „volitelům“ lépe pamatují.  Na tyhle se trošku zapomnělo, např.  že byli vicemistry světa z roku 1934 (Řím).

V síni slávy českého fotbalu má naprostou dominanci Dukla Praha. Co tomu říkáte?
Samozřejmě mě to moc těší. Zrovna dnes jsme o tom měli besedu v televizi.  Dukla opravdu hrála významnou roli v poválečné historii. Za to období tam prostě musí být Dukla Praha zastoupena.

V současných světových anketách je spíše trend, že je vyhrávají ofenzivní hráči. V České republice je tento trend naprosto opačný – dominují brankáři, co tomu říkáte?
Já jsem měl z těchto anket spíše srandu. Srovnávat, jestli byl lepší brankář, obránce, záložník nebo útočník, který dával góly, tak to je alchymie.  Je tam opravdu moc subjektivity a srovnáváme „jablka s hruškami.“  Někdy to prostě dostane ten, kdo je sympatický a někdy ten, kdo má stabilnější výkony... Ale faktem je, že není dobře, když to brankář dostává dlouhodobě, protože to nesvědčí o tom, že ty ostatní posty jsou dostatečně kvalitní.  Nám bohužel od Portugalska ubývá špičkových hráčů, kteří by hráli v evropských špičkových klubech. No a Petr Čech je zkrátka ve špičkovém klubu a možná by v síni slávy mohl být už dnes, protože je z nás nejslavnější. Ale jak jsem řekl na „tiskovce,“ kazil by nám věkový průměr.

Posuneme se k další otázce – Vy máte 5 ocenění Fotbalista roku, Petr Čech jich má dokonce 6. Vidíte někoho, kdo by se k této metě mohl alespoň přiblížit?
To si netroufám tipovat. Možná bude nějaký „supertalent.“ Ale v dohledné době ho nevidím, když se zájem o fotbal snižuje a rozptyluje. U těch kluků je zájem o sport menší. Může se stát, že nás někdo překoná, ale zatím je to v nedohlednu.

Rozhovor nemůžeme ukončit jinak než, co byste popřál Dukle Praha do jarních bojů v Gambrinus lize?
Dobré výsledky a konečně i dobré návštěvy! A také umístění podobné tomu, jaké bylo v loňské sezoně, to by byla fantazie!