clanek-1
  • A-tým

  • 16.08.2010

Celý červenec jste se mohli ptát Jana Suchopárka na vše, co vás zajímá. Nyní vám přinášíme odpovědi

P R A H A - Celý červenec jste se mohli ptát Jana Suchopárka na vše, co vás zajímá. Nyní vám přinášíme odpovědi jedné z letních posil Dukly.

Předem vás chci uvítat nazpátek v Dukle. Ať se vám u nás daří! Zajímalo by mě, proč se tak hlásíte k Dukle, hrajete za internacionály, a přitom jste tu toho moc neodkopal? Čím vám Dukla přirostla k srdci? Nebo je ještě nějaký jiný důvod? Čany

Jan Suchopárek: Děkuji za přivítání. K Dukle mám vřelý vztah z několika důvodů. Ty pro mne nejdůležitější jsou prostředí a lidé, se kterými jsem spolupracoval v minulosti i v současnosti. Jsou a byli naladěni na mou vlnu a cítí fotbal podobně jako já. Kopaná je pro ně kolektivní sport, je o partě a radosti ze hry a samozřejmě i výsledku. Většina má jasný cíl a představu, jak ho postupně dosáhnout. Samozřejmě hrál roli v mém rozhodnutí i fakt, že mne Dukla uvedla do velkého fotbalu jako hráče v roce 1989 a věřím, že mne uvede i jako trenéra v roce 2010 i v letech následujících.

Za poslední dvě sezony dali obránci Dukly 4 góly, z toho jeden padnul náhodou po centru z půlky. Co byste poradil nebo radíte v tréninku, aby kluci dokázali častěji skórovat, jako se to docela dařilo vám? Čany

Jan Suchopárek: Myslím, že se v tréninku na zakončení zaměřujeme poměrně často. Snažíme se hráčům pomoci menšími radami, aby se zlepšovali. Musí o svých nedostatcích přemýšlet a pomalu je v různých činnostech odstraňovat. U někoho to jde rychle, jinému se to hned nedaří. Hráči pracují velmi dobře a já věřím, že se jejich hra bude zlepšovat a začnou střílet i více branek. Nejenom obránci.

Před 20-ti lety jsem měl tu čest, vidět v Prešově tvoji vítěznou penaltovou trefu do sítě Interu Bratislava a Československý pohár byl náš. Pamatuješ? Teď by to chtělo oživit vzpomínky a za tvé asistence postoupit do nejvyšší soutěže. Co ty na to, Honzo? PIPPO

Jan Suchopárek: Už je to více než 20 let a něco si ještě z dramatického finále pamatuji. Byla to má první velká trofej, kterou jsem získal. A je to, bohužel prozatím, poslední velká trofej Dukly. Situace v našem fotbale se však změnila. Příliv hráčů do Dukly není již takový, jako když chodili mladí hráči na vojnu a tady se vykopali ve stabilní prvoligové hráče. Někteří zůstali na Julisce, jiní se vrátili po několika měsících zpět do mateřských oddílů a tam patřili mezi lídry svých celků. Vedení klubu jde v současnosti cestou výchovy mladých nadějných hráčů, kteří postupně dostávají šanci v prvním mužstvu. Společně s hráči, kteří jsou v týmu již delší dobu a mají zkušenosti nejenom z druhé ligy, by si mohli v budoucnu první ligu zahrát. Uvidíme, jak se bude situace v tabulce vyvíjet, ale myslím, že tým má na to, aby hrál v popředí tabulky.

Jakou roli by podle vás hrála Dukla v 1.lize? Co kromě bodů a stadionu chybí mužstvu k postupu? Čany

Jan Suchopárek: Netroufám si odhadnout jakou roli by hrála Dukla v první lize. Patrně by se však pohybovala ve spodní polovině tabulky. I když jsme odehráli v letní přípravě podařené utkání v Mladé Boleslavi s výsledkem 0:0 se šancemi na obou stranách….. K postupu nám chybí možná 27 kol ve druhé lize, větší sebevědomí a trocha zkušeností z utkání, ve kterých se hraje kdo z koho!

Upřednostňujete při standardkách zónovou nebo osobní obranu? A jaké rozestavení je vám nejbližší? Čany

Jan Suchopárek: Upřednostňuji při standardních situací kombinovanou obranu. To znamená, že část hráčů je zodpovědná za svůj prostor, někteří hlídají osobně určené hráče soupeře. Rozestavení hráčů na hřišti je jistě důležité, v současnosti se hodně využívá moderní a útočné 4-3-3 nebo 4-2-3-1. Trenér však musí často vycházet z hráčů, které má ve svém kádru. Někdy musíte brát zřetel i na soupeře. Zaleží na tom, jestli má vaše mužstvo dostatečnou sílu a sebevědomí k tomu, aby protivníka svým pojetím hry přehrála. V Dukle hrajeme v rozestavení 4-3-3 a celkem se nám daří. V mládeži na Kladně jsem hrál s dorosty v rozestavení 4-4-2.

Nedostal jste nabídku trénovat muže v rodném Kladně? Vybral jste si radši Duklu nebo nepřišla nabídka? Čany

Jan Suchopárek: Nabídku k trénování prvoligového mužstva na Kladně jsem dostal, ale nechtěl jsem v té době odcházet od mládežnické kopané. Stejně tak jsem delší dobu odmítal i nabídku Dukly. Zlom v mém rozhodnutí nastal až na jaře, kdy jsem se rozhodl přijmout nabídku Dukly. Po sedmi letech práce na Kladně jsem dospěl k názoru, že potřebuji změnu a nový impuls k práci. Musím říct, že svého rozhodnutí nelituji.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se těšíte na zapás s mužstvem SK Kladno. Jak ho budete prožívat a jestli bude pro vás specifický ? kladeňák

Jan Suchopárek: Dobrý den. Určitě se na ten zápas těším a věřím, že to bude pěkné utkání. Specifický bude jistě v tom, že většinu hráčů, trenérů a činovníků na Kladně velmi dobře znám a jsou to mí přátelé.

Máte v úmyslu probojovat se do první ligy? Dominik

Jan Suchopárek: Úmyslem bych snad naši snahu hrát a vyhrávat všechny zápasy nenazýval. Kdyby se nám však dařilo být na předních příčkách, nikdo se z nás zlobit nebude.

Zdravím, předem bych chtěl říci, že si Vás velice vážím jako člověka, snažíte se vracet všem těm, co Vám kdysi dali, ať už SK Kladno, kde jste zakončil svou kariéru a teď vlastně i naší-Vaší DUKLE Praha. Byť jsem kladeňák, přesto fandím odjakživa naší DUKLE Praha, otázkou jest, kdo má momentálně větší šanci na úspěch, DUKLA či Kladno? A jakého současného českého fotbalistu byste rád viděl v sestavě? Děkuji a přeji ať máte hlavně radost z dobře vykonané práce. Martin z Kladna

Jan Suchopárek: Dobrý den.Děkuji za vaši poklonu, moc mne těší. V současné době má na úspěch větší šanci Dukla, protože má o 4 body víc než Kladno(-:Jinak si myslím, že Kladenští budou hrát v popředí tabulky, mají dobré mužstvo i tréninkové podmínky. Je jen otázkou času, kdy se k čelu tabulky připojí. V naší sestavě bych rád viděl co nejrychleji Patrika Gedeona. Věřím, že se ho brzy dočkáme…

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak vzpomínáte na hráčské působení v klubu TeBE Berlín? Díky fkblsan

Jan Suchopárek: Rok strávený v Berlíně byl pro mne poučný, i když celkově angažmá neskončilo zrovna šťastně. Klub zkrachoval a já se musel podrobit nadvakrát operaci kolene. Byl jsem bez smlouvy, bylo mi přes třicet a navíc jsem nemohl chodit, natož abych někde běhal za míčem. Paradoxně to uspíšilo návrat domů a nakonec vše dobře dopadlo. Vrátil jsem se do Slavie.

Honzo, pamatuji si vaše skvělé výkony v obraně Dukly, když jste působil na Julisce. Jsem přesvědčen, že ve Vás stále kus staré Dukly zůstal. Myslíte, že je reálné aby ta současná Dukla následovala tu skvělou Vaši partu? Honza

Jan Suchopárek: I když jsem v současném týmu necelé dva měsíce, cítím, že má mužstvo dobrý charakter. V kádru je spousta skvělých hráčů, kteří mohou navázat na dřívější úspěchy Dukly. Možná to nebude hned, ale jistě to přijde.

Jsem zvědavej, jak budeš stíhat hrát za SK Družec v okresním přeboru ?? BRATRKANEC

Jan Suchopárek: Ahoj Bratranče, patrně nebudu stíhat většinu zápasů, ale dobrý trenér si se ztrátou jednoho veterána musí poradit (-:

Pane Suchopárek, z jakého důvodu jste odešel od mládeže Kladna? Myslím si, že tam máte nedodělanou práci. petr mičic

Jan Suchopárek: Milý „Petře“, z Kladna jsem odešel, protože to je pro obě strany lepší. Já jsem cítil, že je nejvyšší čas odejít a začít někde jinde, získat novou motivaci. V Kladně jsem strávil celkem 20 let na hřišti v roli hráče nebo trenéra. To není málo… Nevím jakou práci máš přesně na mysli, ale téměř všechny cíle a sliby jsem na Kladně splnil. Za svou práci pro SK Kladno se nestydím.

Proč jste opustil SK Kladno. Děkuji Petr Novák

Jan Suchopárek: Po sedmi letech práce na Kladně jsem potřeboval novou motivaci a změnu prostředí.

Dobrý den, jsem rád, že taková osobnost, jako jste vy, působí v naší Dukle. Jaké naděje do budoucna dáváte talentům v A týmu, mám na mysli Davida Radostu, Donata Laczkoviče nebo Pospíšila? Děkuji. Dušan Eboun

Jan Suchopárek: Dobrý den. Všichni tři uvedení hráči jsou již nyní velice dobrými hráči a do budoucna jsou velkým příslibem pro Duklu. Potřebují však na sobě ještě zapracovat, mají technické nedostatky. Jsou pracovití, a jistě chtějí ve fotbale něco dokázat. Hodně záleží na nich, jak se jim to povede…

Jak se cítíte ve své nové funkci? Co říkáte na fakt, že Váš současný "nadřízený" je Váš bývalý spoluhráč a kamarád (G.Bittengel) z mužstva Dukly Praha z přelomu osmdesátých a devadesátých let? A jak se těšíte na 16. října, kdy hraje Dukla Praha proti Vašemu rodnému Kladnu, odkud jste se na Julisku po letech opět vrátil? kouk

Jan Suchopárek: V nové funkci se cítím velice dobře, spolupráce s hráči, realizačním týmem i vedením klubu mi dělá radost. Snad je to i naopak. To, že je mým nadřízeným Günter, mě těší. Je to člověk, kterého uznávám a vždycky s ním byla radost spolupracovat. Je to týmový hráč a kamarád.

Dobrý den, co říkáte na současnou Duklu, fanoušky a VUVUZELY? jiří král

Jan Suchopárek: Dobrý den. Současná Dukla je pro mne týmem budoucnosti. Její fanoušci jsou výborní, ale chce je trochu víc naklonovat, aby víc zaplnili Julisku. VUVUZELY jsem slyšel a viděl jenom v televizi, na vlastní uši a oči je snad uvidím na Dukle, při našich domácích utkáních. Byla by paráda, kdyby se tam objevily. Na hlavní tribuně se vše krásně hlasitě ozývá….

Děkuji za otázky!
Jan Suchopárek