clanek-1
  • Ženy

  • 31.12.2012

Ondřej Havlas: Nejsme ještě ani v polovině cesty

Na konci roku jsme požádali manažera ženského fotbalu o zhodnocení roku 2012. Dozvíte se v něm, co se v kalendářním roce 2012 povedlo i nepovedlo a jaké jsou plány na rok příští.

S týmem žen jste po podzimu na pátém místě v 2. lize žen a podařilo se Vám postoupit v poháru do jarního čtvrtfinále. Jak hodnotíte podzim v dospělé kategorii?
Hodnotit jednotlivé výsledky nebudu, ale zmíním dva zápasy, které jsme jediné za celý půl rok dokázali sehrát v plné sestavě. Páté ligové kolo v Krupce a pohárový duel s ligovou Plzní. Oba zápasy měli velkou kvalitu a oba se nám podařilo zaslouženě vyhrát. Bohužel byli i zápasy, ve kterých jsme to nedokázali potvrdit a proto ztráta ve Varech a s Rakovníkem, který podal velmi zodpovědný výkon. Nicméně v obrazu hry za půl roku dokázal trenér Honza Podolák udělat velmi pozitivní změny a díky tomu můžeme říct, že se dokážeme prezentovat svojí hrou. To některé kluby o sobě říct nemohou. Sice to zatím nepřináší výsledky ve všech utkání, ale musíme být trpěliví.

Na veřejnost se dostala informace o konci Honzy Podoláka na Dukle? Co je na tom pravdy?
Je to bohužel pravda. Honza Podolák začíná v lednu přípravu u dorostenek Sparty. U nás odvedl skvělou práci a dokázal z holek dostat maximum a jeho přístup k fotbalu nám bude velmi chybět. Nicméně aspoň touto cestou bych mu chtěl poděkovat a popřát v novém působišti hodně štěstí a sportovních úspěchů.

A náhrada?
:) Velmi dobrá otázka. Náhrada samozřejmě bude. Změn v realizačním týmu je za poslední měsíc hodně a vše bude z kraje ledna zveřejněno. Nyní mohu říct že U19 povede Karel Líbal, který vedl 2.ligu v Jihlavě. Žákyně zůstávají pod taktovkou Petra Šafáře. Nově tvořícího týmu přípravek se ujal Luboš Vosáhlo a Klára Linhová, která působila na Bohemce u přípravky kluků. Doufám, že současné realizační týmy budou fungovat podle naší filozofie a bude se dařit rozvíjet mládež dívek Na Julisce. Trenéra pro Áčko Vám zatím neprozradím, dozvíte se ho v prvním týdnu v lednu nového roku.

Když mluvíme o mládeži, jak si na tom stála na podzim?
Mládež je velmi široké téma. Když začnu dorosteneckou soutěží, tak je turnajovou formou 7+1. Dorostenky udělaly za půl roku velký kus práce a máme již tři potencionální hráčky pro A tým. Zbytek na sobě pracuje a věřím, že do budoucna budou další přibývat. Výsledky U19 nebyly tak úspěšné jako ročník předchozí, ale všichni věříme, že nastolená cesta je správná a přinese výsledky i vychované hráčky. Ve stejném duchu přistupujeme ke starším žákyním. Petr Šafář dokázal poskládat tým žákyň a v probíhající sezóně, která se taktéž hraje turnajovým způsobem jsou na 5.místě. Od začátku sezóny je každým zápasem vidět zlepšení. Některé žákyně si vyzkoušely zápasy v dorostenecké soutěži. Tato provázanost týmů je nesmírně důležitá. U mládeže dívek nejsme ještě ani na půli své cesty. Do budoucna plánujeme juniorský tým do 21 let a současně ponecháme dorostenky do 19 let. Žákyně chceme mít starší do 15 let a mladší do 13 let. Pro rok 2013 je aktuální start starších přípravek U10 do chlapeckých soutěží v Praze. Přípravky v Praze jsou pro nás klíčový bod ve struktuře mládeže.

Odbočíme trochu od mládeže zpět k Áčku. Chystají se nějaké změny v kádru?
Pokud vše dopadne dobře, tak nás posílí Lenka Dolejšová z Liberce, která se zapojí hned od ledna do přípravy. Uvidíme, jak dopadnou jednání s Libercem. Další jména máme v hlavě, ale myslím, že ještě není ten správný čas zatím kohokoliv jmenovat, protože je to v začátku jednání s hráčkami. Určitě i některé hráčky odejdou, takže změny v kádru budou, ale nijak drastické. Posily doufám, že budou i v mládežnických kategoriích. I nadále budeme pokračovat ve výborné spolupráci se Zlíchovem a s dalšími kluby 3. lig ohledně dorostenek.

Fanoušci se tedy nedočkají žádné Danihelkové nebo Divišové?
Bohužel naše finanční možnosti jsou omezené a stejně jako mužský tým na Dukle si nemůžeme dovolit koupit to nejlepší co je v republice. Do budoucna si chceme vychovávat své hráčky a nedělat velké nákupy. Každopádně fanoušci se takových jmen nedočkají, ale určitě je svojí hrou dokážeme přilákat na naše zápasy. Touto cestou bych chtěl skalním Dukláckým fanouškům poděkovat za vřelé a velmi časté povzbuzování a fandění našim žlutým baletkám.

Kde Vás tedy fanoušci zastihnou v zimních měsících v rámci přípravy?
Ženy začínají v druhém týdnu v lednu a začínáme velmi zostra hned první přípravné utkání s juniorkou Slavie. Následující týden jedeme na halový turnaj do Drážďan. Starší žákyně se poprvé zúčastní Zimní halové ligy žákyň, kde poměří síly s týmy 1. Ligy. Zápasy proti Spartě, Slavii a Plzni budou jistě velmi zajímavé a děvčata získají mnoho zkušeností. Stejně jako ženský tým, tak i žákyně jedou na začátku ledna na halový turnaj do Drážďan. Kompletní rozpis všech přípravných zápasů najdete na www.fkduklazeny.cz

Dokázal byste vyjmenovat opory podzimní části?
Nebudu jmenovat konkrétní jména. Fungovali jsme jako tým a to ve všech kategoriích. Takhle chceme vystupovat i do budoucna. Samozřejmě každá kategorie má svoje hráčky, které to táhnou na hřišti i v kabině. Nejdůležitější je, aby to hráčky bavilo, protože to je hlavní důvod proč hrají fotbal Na Julisce.

Přání do příštího roku?
Naše největší přání je start malých děvčat v soutěži přípravek. Pak samozřejmě nárůst hráček v mládeži a pár dobrých výsledků. Nebudu zde říkat, aby A tým skončil druhý, třetí nebo postoupil. Nezáleží na výsledcích, ale na předvedené hře. Chci popřát všem hráčkám hodně štěstí a zdraví ve fotbale, v práci, ale i v životě. To samé všem trenérům, kteří se o děvčata starají a doufám, že Vám toto nasazení vydrží i v roce 2013.