clanek-1
  • A-tým

  • 06.04.2023

Jaro bez ztráty bodu. Potvrdíme formu i proti lídrovi?

Dukla na jaře porazila všechny své protivníky a strmě stoupá tabulkou vzhůru. V 21. kole ji ale čeká nejtěžší možný soupeř. Na Julisku totiž míří lídr soutěže z Příbrami. Utkání se začíná v sobotu ve 14 hodin.

Příbram má v jarní části zatím vyrovnanou bilanci. Ze čtyř utkání dokázali Středočeši dvakrát vyhrát a dvakrát na soupeře nestačili. Horníci zaváhali hned v prvním jarním duelu. V daleké Karviné nedokázali svěřenci Dušana Uhrina mladšího zareagovat na gól karvinského Jaroslava Málka, který v 61. minutě proměnil penaltu a vystřelil slezskému týmu všechny body. Příbramští se ale vzchopili a na svém stadionu porazili 2:0 Líšeň a stejným skóre zvítězili i v Prostějově. Minulý týden ale překvapivě nestačili na Varnsdorf, který o svém vítězství rozhodl gólem z 90+6. minuty.

„Závěr jsme měli zvládnout. V průběhu utkání jsme byli aktivnějším týmem, měli jsme hodně šancí,“ komentuje po utkání Dušan Uhrin ml. „Soupeř byl velmi dobrý vepředu, ale zranitelný vzadu. My jsme toho bohužel nedokázali využít.“

I přes ztráty z posledních zápasů je Příbram stále na prvním místě. Pokud ale proti Dukle nezíská ani bod a zároveň druhá Karviná v pátek vytěží z duelu s Vyškovem plný počet bodů, můžou Středočeši klesnout.

Dukla dál pokračuje v jarní krasojízdě. Po výhře 2:0 nad Třincem a 4:1 nad Slavií získal dejvický klub plný počet bodů i z venkovních výjezdů. Nejprve v Drnovicích porazil 1:0 Vyškov a v dohrávce 18. kola si vyšlápl i na Varnsdorf. Po prvních pětačtyřiceti minutách vedla Dukla po brankách Jiřího Pirocha a dvou gólech Lukáše Matějky 3:0 a zdálo se, že Varnsdorf nemá energii ani kvalitu na to, aby utkání zdramatizoval. Ale opak byl pravdou. V 51. minutě snížil na 1:3 Pavel Osmančík. Lukáš Matějka zareagoval svým třetím gólem a opět zvětšil náskok Dukly, domácí si ale své poslední góly schovali na poslední minuty hry. V poslední minutě řádného hracího času dal Pavlo Rudnytskyy na 2:4 a v nastaveném čase přidal třetí trefu Varnsdorfu Abdullahi Tanko. Více ale severočeský klub nestihl a Dukla tak opanovala celkem sedmigólový zápas.

„Po vítězném gólu Varnsdorfu proti Příbrami byla vidět ohromná radost a já jsem si hned říkal, že náš zápas proti nim bude velmi těžký,“ přemýšlí trenér Dukly Petr Rada. „První poločas jsme zvládli dobře, byli jsme neustále v pohybu, ve velkém množství hráčů na polovině soupeře a šli jsme do kabin s tříbrankovým vedením. Klukům jsem o pauze říkal, že ani za stavu 3:0 není nic jasného. Domácí pak svoji hru zjednodušili nakopávanými míči na Tanka a dostali se krásným gólem na 3:1. Od té doby se ve mě klepala malá dušička, protože domácím to nalilo krev do žil. Zvládli jsme zde velice těžké utkání. Byl jsem hodně mile překvapený terénem, protože musím říct, že jsme minule hráli v Drnovicích a s trávníkem ve Varnsdorfu se to nedá srovnat. Hřiště tady bylo výborně připravené.“

Dukla se před jarní částí krčila na 13. místě. Před utkání s Příbramí je ale po předešlých dobrých výsledcích na 6. místě, navíc se ztrátou čtyř bodů na místo zajišťující baráž. V případě výhry Dukly a zároveň výhrou Slavie B nad Varnsdorfem by se žlutočervený klub mohl posunout na 5. místo.

Poslední vzájemné utkání 3.9. 2022

FK VIAGEM Příbram – FK Dukla Praha 1:0 

Sestava FK VIAGEM Příbram: Melichar – Čejka, Fišl, Sakala, Petrák, Osmančík, Čermák (C), Dudl, Anih, Hájek, Stropek.

Sestava FK Dukla Praha: Šťovíček – Barac, Piroch (C), Holiš, Svoboda – Uhlíř, Havelka (76. Huf), Moulis (60. Šebrle), Kim (46. Kozel), Buchvaldek (60. Ullmann) – Matějka (46. Quadri Adediran).

Branka: 12. Fišl, ŽK: 83. Surmaj, 90+4. Melichar – 35. Holiš, 67. Quadri Adediran, 79. P. Rada (mimo hřiště), 90+3. Svoboda, Rozhodčí: Zaoral – Žurovec, Šafránková.
Diváci: 676.