clanek-1
  • Rozhovory

  • 26.12.2012

Michal Prokeš: Chceme pracovat vědomě, nikoliv náhodně

O vánočních svátcích nám poskytl rozhovor pan Michal Prokeš, předseda představenstva klubu. V pravidelném půlročním hodnocení uplynulé části sezony se zmiňuje nejen o A mužstvu, ale i o dodělání sedaček, mládežnických kategoriích Dukly či partnerství se společností Carbounion Bohemia.

Nemůžeme začít jinak, než nejvyšší soutěží. Jak tedy hodnotíte Duklu po 16 kolech Gambrinus ligy, kdy je náš klub ve vyrovnané tabulce na 6. místě?
Umístění v tabulce je velmi zavádějícím ukazatelem, tedy z krátkodobého pohledu. Samozřejmě pokud si udržíte 6. místo v GL po dobu, řekněme, 3 soutěžních ročníků, pak lze hovořit o výsledku práce a ne o momentální náhodné situaci. Vždyť si vezměte například, že stačilo udržet celkem jednu minutu ve dvou utkáních a porazili bychom Spartu a Jablonec. K tomu chyba rozhodčího v zápase s Jihlavou a zcela nepodařený druhý poločas se Slováckem. V ten okamžik bychom měli o 8 bodů více a dnes bych odpovídal na otázky, kde budeme hrát evropské poháry. Tím chci říct, že je velmi tenká hranice mezi úspěchem a neúspěchem. Pokud se necháte strhnout,  hodnotíte výsledek práce za krátké časové období a jen podle jednoho ukazatele - umístění. Pro nás je jasnou zpětnou vazbou toho, co činíme toto: Máme po podzimu více bodů než loni, vstřelili jsme výrazně více branek než v loňské první polovině… Přitom z týmu odešli 3 klíčoví hráči. To, že to absolutně znamená umístění stejné jako loni, je více méně náhoda. 

Nejen fanoušky, ale i celou veřejnost bude určitě zajímat pohyb v kádru - jsou na plánu nějaké příchody či odchody?
Žádné zemětřesení se nepřipravuje a ani neočekává. Dlouhodobě prezentujeme, že chceme pracovat vědomě, nikoliv náhodně a to znamená zodpovědnost i z pohledu přestupové politiky. Faktem je, že na "super" přestup nemáme finanční možnosti a navíc chceme uplatňovat vlastní odchovance. Podařil se nám příchod Zbyňka Pospěcha a to bylo velmi důležité. Naopak evidujeme zájem o Pavla Haška a Miroslava Markoviče.

Nové smlouvy v klubu podepsali Patrik Gedeon, Jan Vorel, Petr Malý a Matěj Hanousek. Zejména u Patrika Gedeona se jedná o netradiční krok, protože po vypršení kontraktu mu bude 40 let. Jak tedy tato myšlenka vzešla? Většinou se smlouvy u starších hráčů prodlužují o rok až dva….
Patrik Gedeon není většina:-)), odtud ta myšlenka. "Gedy" je v klubu od našeho příchodu, vždy si všechny povinnosti plnil svědomitě a poctivě, a především má stále top výkonnost. Věřím, že zůstane v klubu i po ukončení aktivní hráčské kariéry. Patrik Gedeon je morálka a svědomí kabiny. Má v sobě přirozený cit pro spravedlnost, poctivost, pracovitost a dokáže si to u spoluhráčů uhlídat. Je to pravý leader a kapitán. 


Nyní se přesuneme od "A" týmu k nižším věkovým kategoriím - novou kapitolu v českém mládežnickém fotbale je Juniorská liga. Splnila podle Vás tato soutěž očekávání?
Rozhodně ano. Z pohledu FK DUKLA je to nezbytná soutěž pro finalizaci výchovného procesu mladých hráčů. Je také zajímavé pozorovat, jak se k této soutěži staví ostatní profesionální kluby. Zkrátka je to nový produkt a jako u všeho platí, že kdo chce, vezme si pozitiva a ty v tom také vidí. Bohužel je stále mnoho lidí, kteří si ve všem najdou jen negativa. To je ostatně podle mě největší problém naší společnosti....“Vše je špatně a nic nefunguje.“ Namísto abychom se radovali a každý udělali něco pro to, ať je líp.

Jak uvedl Jaroslav Peřina - v zimní pauze dojde k pohybu i v mužstvu juniorů, zejména pak k tomu, že se Jeřábek a Hanousek zapojí do přípravy "A" mužstva, bude tato změna trvalá nebo se jedná o to, aby tito hráči získali zkušenosti?
Veškeré pohyby hráčů mezi jednotlivými kategoriemi, včetně A týmu, je výsledkem rozhodnutí sportovní rady. Nekonáme náhodně. Pro adaptaci v každé věkové kategorii je nezbytná přirozenost a znalost prostředí. Proto již v podzimní části Matěj trénoval (cca 1x týdně) s prvním mužstvem. Díky tomu si mladý hráč osahá prostředí a stejně tak přirozenou cestou dáte čas kabině A týmu, aby jej přijali. Tedy v případě Matěje Hanouska je vše připraveno, aby se plnohodnotně zařadil do prvního týmu. U Jeřábka jsme v té první etapě, tedy jde si prostředí osahat. Rozhodně má předpoklad v "A"  mužstvu uspět. Jen pohlídáme, aby to bylo přirozené a plynulé.

Dukla samozřejmě není jen "A" mužstvo a juniorka. Jak tedy hodnotíte další mládežnické celky po podzimní části? Je něco co Vás překvapilo, ať už mile nebo nemile.
U mládeže i nadále plníme postupné cíle a pracujeme podle plánu. Až bude "dílo" dokonáno, budeme schopni vychovávat takovou kvalitu, abychom 80% hráčů v kádru A naplnili z vlastních zdrojů. Práci na úseku mládeže nehodnotím za podzimní část, a pokud u A-týmu nechci podlehnout umístění v tabulce, tak u mládeže vnímám tabulku a body jen jako jeden z mnoha ukazatelů úspěšnosti a dobré práce. Uvnitř klubu jsem hrdý na kolektiv trenérů mládeže a je cítit, že je práce naplňuje a baví. Být trenérem v DUKLE neznamená udělat trénink. Nároky jsou mnohem vyšší. Mile mě překvapilo, jak stoupá jméno mládeže FK DUKLA u odborné i neodborné veřejnosti. Nemile mě překvapil fakt, že je čím dál složitější obstarat prostředky pro provoz. Čekal bych, že pokud po 4,5 letech jsou výsledky práce evidentní, bude zajištění financí jednodušší.

A teď ještě ke klubovým záležitostem. Hodně "živým" tématem mezi fanoušky je dodělání sedaček na stadionu. Kdy si myslíte, že by mohla být hlavní tribuna na Julisce kompletně osazená.
FK DUKLA o. s. získala grant na dobudování sedaček a tribuny ve výši 7,9 milionu. Do začátku jarní části (plus-minus) bude tribuna kompletní. 

Klub v létě uzavřel partnerství se společností Carbounion Bohemia. Jak byste toto partnerství zhodnotil po půl roce?
Společnost Carbounion Bohemia a jmenovitě Ing. Paukner podporuje klub už delší čas. Generálním partnerem se stal opravdu před půl rokem a věříme, že je s činností i výsledky klubu spokojen. Můžeme mít know-how jakékoliv, ale pokud nebudeme mít peníze na realizaci, je po všem. Proto si obrovsky vážíme lidí jako je pan Ing. Paukner a jejich podpory.