clanek-1
  • Stará garda

  • 13.03.2023

Josef Masopust – 60. výročí převzetí Zlatého míče

Přesně před 60 lety získal náš dlouholetý záložník a legenda klubu Josef Masopust Zlatý míč pro nejlepšího hráče Evropy.

O tom, že byl Josef Masopust vynikajícím fotbalistou, není pochyb. Rodák ze Střimic u Mostu za svou bohatou fotbalovou kariéru, jejíž převážnou část strávil právě u nás na Dukle Praha, nasbíral mnoho ocenění. Za zmínku stojí zejména udělení titulu nejlepšího československého fotbalisty století, kterého si dle dostupných informací dokonce vážil více než výše zmíněného Zlatého míče. Mimo jiné byl Českomoravským fotbalovým svazem, od roku 2011 známém jako FAČR, vyhlášen nejlepším českým fotbalistou posledních 50. let a v roce 2000 vyhrál anketu Česká fotbalová osobnost století.

„13. března roku 1963 hrála Dukla na Strahově čtvrtfinálové odvetné utkání s Benficou Lisabon a při této příležitosti dostal Josef Masopust Zlatý míč za předchozí rok. Nejprestižnější individuální fotbalovou trofej po utkání naložil do tašky a tramvají dojel domů,“ vzpomíná klubový sekretář Miloslav Jícha. „Masopust byl zároveň prvním fotbalistou z východní Evropy, který toto prestižní ocenění získal.“

Osobnost Josefa Masopusta měla však mezinárodní přesah, o čemž vypovídá nejen jeho reprezentační kariéra, ve které odehrál celkem 63 zápasů a připsal si 10 branek, ale také to, že jej jeden z fotbalových velikánů a legend Pelé v roce 2004 zařadil mezi tehdejších 125 nejlepších žijících fotbalistů. V souvislosti s tím se pojí i historka, kdy se údajně sám hvězdný Pelé zranil, nicméně v té době ještě nebylo zavedeno střídání, tudíž byl v zápase i přesto nucen pokračovat. Ve chvíli, kdy Pelé dostal míč, tak u něj Masopust zastavil a počkal, než přihraje někomu jinému. Pelé tento moment označil za jeden z nejhezčích gest v historii fotbalu. Už jenom tahle situace vypovídá o tom, jaký byl Josef Masopust charakter, osobnost a v neposlední řadě gentleman.

Na jeho počest byla v roce 2012 u stadionu Dukly Praha na Julisce slavnostně odhalena námi všemi známá bronzová socha. Zajímavostí, které si mnoho lidí dosud nevšimlo, je, že je na této soše Josef Masopust zachycen s napřaženou levou nohou i přesto, že byl odjakživa pravák. Nutno však podotknout, že chyba nemusela být nutně na straně autora této sochy pana Josefa Nálepy, jelikož Masopust během své fotbalové kariéry levou nohu natolik vypiloval, že byl v podstatě schopen hrát oběma bez rozdílu.