clanek-1
  • A-tým

  • 02.03.2023

Po sérii bez porážky důležité utkání proti Třinci

Dukla období bez prohry táhne od 12. listopadu, kdy jsme doma remizovali s Opavou. Poté přišlo 7 výher a 3 remízy. Klub prošel několika změnami a zatím to vypadá slibně. Ale až dnešní utkání je důležité a jde o jeho výsledek.

Ligové utkání sehrála Dukla v domácím prostředí proti Opavě. V 62. minutě nás Kim Seung Bin poslal do vedení, Slezané ale dokázali hned o tři minuty později vyrovnat a obě strany tak získaly bod. V přípravě jsme odehráli celkem 10 zápasů, když počítáme i souboj se Zbuzanami, kde nastoupil kombinovaný tým hráčů z A a B-týmu. Sedmkrát jsme vyhráli, třikrát jsme remizovali a ani jednou jsme z přípravného duelu neodešli jako poražení.

Za zmínku stojí především naše vítězství 5:2 v utkání se Spartou B, nebo výhra 4:1 v Jihlavě. Týden před dnešním utkáním jsme v generálce remizovali s Táborskem 2:2, když jsme dvougólovou ztrátu dohnali v druhé půli. „Ve druhé půli jsme reagovali změnou rozestavení. Vytvořili jsme si dobré šance, drželi jsme prostor a naším útočným postavením jsme soupeře nepustili na vlastní polovinu. Celkově byla v našem podání druhá půle lepší,“ přemýšlí nad příčinami zlepšení asistent trenéra Jiří Vágner.

Třinec zakončil podzimní část zápasem s Prostějovem, který skončil nerozhodně 2:2. Třinečtí nedokázali využít početní výhodu od 41. minuty, kdy David Gáč obdržel přímo červenou kartu. O vyrovnávací gól Třince se postarali také hosté z Prostějova. V 68. minutě si vlastní gól vstřelil Jakub Elbel.

Třinec se v zimní pauze představil v devíti přípravných utkáních. Třikrát vyhrál, pětkrát remizoval a dvakrát prohrál. Období přípravy si zpestřil i souboji se zahraničními soupeři. Na tým Puszcza z druhé nejvyšší polské soutěže nestačil a prohrál 0:2, Žilinu naopak třinečtí fotbalisté udolali 3:2 a utkání s Púchovem skončilo nerozhodně 3:3. Generálku Slezané hráli v Prostějově, zápas se jim ale nepodařil a prohráli 0:3. „Centrů do vápna přišlo spousta, ale buď to bylo umění Prostějova nebo naše neschopnost najít si v šestnáctce prostor k zakončení, protože ve vápně jsme měli tři až pět hráčů. Do vápna se dostáváme, ale gólů dáváme málo, nejsme tolik produktivní,“ popisuje trenér Martin Zbončák hlavní příčiny nezdaru těsně před pokračováním ligy.

Dukla má Třinci co vracet. V srpnu ve Slezsku totiž prohrála 0:2. Klub v podzimní pauze prošel několika změnami, ať už ve vedení klubu nebo v hráčském kádru. Post výkonného ředitele opustil David Šrámek a na jeho místo nastoupil Tomáš Mejzr, který v klubu působil jako organizační manažer a vedoucí týmu. Místo po Tomášovi Mejzrovi zaujmul někdější hráč Jan Pázler, který v klubu už také působil. Z hráčů Duklu po podzimní části opustil Kim Seung Bin (přestup Slovácko), Quadri Adebayo Adediran (přestup Dynamo České Budějovice), Arnaud Konan (ukončení smlouvy) a David Huf (konec hostování – návrat do Pardubic). Tým byl naopak rozšířený o Daniela Krcha (Bohemians) a Michala Zapletala (Prostějov), z Pardubic se k nám po vypršení hostování vrátil Marek Červenka.

Filip Špatenka před utkáním: „Proti Třinci jsem ještě nehrál, ale co jsem tak slyšel a i viděl v druhé lize, tak se podle mého bude hrát proti soupeři, který bude hrát blok, nakopávané míče a rychlé protiútoky. Bude to souboj. Myslím si, že to bude takové dobývání.“

Poslední vzájemný zápas: 13.8.2022

FK Fotbal Třinec – FK Dukla Praha 2:0 (1:0)

Sestava FK Fotbal Třinec:

Hasalík – Jursa, Foltyn, Straňák, Hýbl (27. Szewieczek) – Holík (62. Machuča), Habusta (C) – Omasta (84. Tandara), Kateřiňák (84. Obadal), Kania (46. Gembický) – Juřena

Sestava FK Dukla Praha:

Čtvrtečka – Barac (80. Buchvaldek), Piroch, Holiš, V. Svoboda – Šebrle, Peterka (C), Uhlíř (80. Ullman), Moulis (61. Souček) – Kozel (61. Kim), Matějka (61. Huf)

Branky: 33. Omasta a 74. Juřena, ŽK: 54. Omasta, 65. Juřena, 66. Habusta, 78. Kerl – 48. Šebrle, 82. Peterka, 89. Holiš, ČK: 50. Šebrle (2. ŽK), Rozhodčí: Orel – Machač, Lakomý, Střely na bránu: 3:6, Střely mimo: 3:6, Diváci: 436.