clanek-1
  • Klub

  • 30.12.2022

Novoroční přání 2023

Vážení příznivci Dukly Praha, milí kolegové a kolegyně, kteří jste s Duklou Praha spojili část svého profesního života (a někteří celý – mám na mysli našeho sekretáře, pana Miloslava Jíchu, který nedávno oslavil 85. narozeniny)!

Na konci roku bývá zvykem bilancovat. Ve fotbale však můžeme bilancovat až v létě, na konci sezóny. Už teď je ale jasné, že vytčenému cíli (návratu A mužstva do I. ligy) jsme velmi, velmi vzdáleni. Daleko blíže jsme opačnému pólu tabulky. V létě přišli na přestup čtyři hráči a na hostování další 4, kteří měli A mužstvo posílit. Přestože některé z nich (Douděra, Svoboda, Havelka) limitovala zranění, na efekt jejich příchodu, který by se v součtu projevil herně i výsledkově v posunu Dukly na přední příčky, stále ještě čekáme.

Čeká nás také mnohem těžší rok, než je ten, který končí. Dohánět ztráty z podzimu bude na jaře velmi těžké. Dokáže to jenom homogenní tým, skvělá fotbalová parta, kde jeden zaskakuje za druhého a všichni odevzdají na trávníku maximum a jsou si vzájemně oporou. Máme takovou? To ukáže jaro. Příští rok bude velmi složitý i pro našeho hlavního sponzora, který kryje 70 % veškerých nákladů fotbalové Dukly Praha. Bude mít i nadále zájem pokračovat ve financování fotbalu na Julisce, když už před lety jasně deklaroval, že pokud Dukla sestoupí z I. ligy, on skončí? Za posledních pět let byla každá sezóna horší než ta předchozí. To není příliš povzbudivá zpráva pro kohokoli, kdo dává do fotbalu peníze na jakékoli úrovni. A pokud ano, bude mít takovou možnost v ekonomické situaci, v níž se aktuálně nacházíme? S podporou, kterou Dukla má od města, státních orgánů a dalších institucí, které by pomáhat rozvoji sportu mohly a měly?

Chci končit optimisticky, a proto musím zmínit věc, která mne v tomto roce potěšila. Byl to návrat staršího dorostu U19 do celostátní soutěže. Suverénní letní postup v baráži přes Bohemians byl imponující. Umístění po podzimu není vůbec špatné, uvědomíme-li si, že většinou čelíme mužstvům z regionálních akademií, které mají infrastrukturu a finanční podmínky nesrovnatelné s Duklou Praha. A nebýt zaváhání v zápasech se Slováckem, kdy jsme ztratili vítězství v 96. minutě, a s Mladou Boleslaví, kdy jsme ztratili remízu v 90. minutě, mohlo být ještě lépe. Nicméně zrcadlem každého fotbalového klubu vždy bude jeho A mužstvo, a pokud jde o mládež, tam je měřítkem, nakolik se hráči z mládežnických celků prosazují právě v A mužstvu.

Podařila se také celá řada dalších věcí, zejména v oblasti marketingu (vydání karet s legendami Dukly, obhajoba Ceny Lukáše Přibyla – I. místo, Dětský den před posledním ligovým utkáním v květnu, který se stal inspirací pro další kluby apod.). Bylo by možné jmenovat i některá další dílčí pozitiva, ale jak už jsem zmínil výše: Veřejnost bude Duklu vnímat vždy především podle toho, jak si povede její první mužstvo. A tam zůstáváme našim fanouškům, sponzorům a sportovní veřejnosti hodně dlužni. Nemluvě o značce klubu a jeho historii.

Do nového roku 2023 bych Vám všem, hráčům, trenérům a realizačním týmům, všem, kteří pro Duklu pracujete, chtěl popřát, aby se Vám práce dařila, měli jste radost z jejích výsledků a abyste byli Vy i Vaši blízcí zdrávi! A našim fanouškům bych kromě toho všeho přál, aby jim Dukla Praha rozdávala radost svou hrou i výsledky. Abychom pouze nevzpomínali na slavnou historii, ale měli radost a mohli být hrdí i na přítomnost. Příští rok ukáže, zda moje přání nebylo neskromné.

Šťastný nový rok Vám všem!

Ing. Bohumil Paukner

Předseda představenstva