clanek-1
  • U19

  • 23.08.2022

Dukla v reprezentaci

Filip Špatenka a Šimon Krejčí jsou povoláni na přípravný kemp reprezentace U19. Dukelské duo navíc na srazu doplní trenér Tomáš Kulvajt, který tam bude v působit jako asistent trenéra.

Tomáš Kulvajt o obou povolaných hráčích:

Filip Špatenka je kreativní ofenzivní hráč, který nastupuje nejčastěji na křídle, nebo na pozici ofenzivního záložníka. Na Dukle je od svých pěti let. Přestože může ještě letošní rok nastupovat v dorosteneckých kategoriích, je již stabilním hráčem základní sestavy B týmu mužů. Filip je velmi silný v soubojích jeden na jednoho, je velmi pohyblivý a dobře silově vybavený. Jeho nejsilnější stránkou jsou neotřelá a překvapivá řešení herních situací a nepředvídatelnost. Dokáže dát gól, ale zároveň připravit gólovou situaci pro spoluhráče.

Šimon Krejčí přišel do Dukly do kategorie U17 jako středový obránce, postupně se však vyprofiloval na krajního obránce. V jarní části loňské sezóny se pevně usadil v základní sestavě U19, kde zaujal dobrou defenzivou, ale hlavně aktivní podporou útočné fáze. V těžkých zápasech byl důležitým hráčem, který z pozice beka sbíral branky i gólové asistence. Jeho silnými stránkami jsou rychlost a dravost, je odvážný v situacích jeden na jednoho a z pozice beka se dostává velmi často až do finální fáze. Velmi dobře také rozehrává standardní situace. Aktuálně je důležitým článkem defenzivy v kategorii U19 v celostátní lize dorostu.

Filip zaujal reprezentační trenéry v zimní přípravě, kdy odehrál několik výborných zápasů proti extraligovým dorosteneckým týmům, kde v ofenzivě dominoval. Šimon odehrál skvěle jarní část postupového jara. V reprezentaci se oba kluci potkají s těmi nejlepšími hráči v zemi, mohou se s nimi připravovat a v mezistátních zápasech sbírat neocenitelné zkušenosti. Ty pak přenášejí do zápasů Dukly. V svém fotbalovém růstu se tam mohou výrazně posouvat.

Pro Duklu je nominace obou hráčů skvělou vizitkou práce s mládeží. Oba hráči na sebe velmi výrazně upozornili i přes to, že naše U19 hrála v minulém roce „pouze" druhou nejvyšší dorosteneckou soutěž. Přesto oba kluci v zápasech za reprezentaci obstáli a na turnajích ve Španělsku i Portugalsku hráli tak, že si vysloužili další nominace. Věříme, že se budou i nadále zlepšovat, v národním výběru budou hrát důležitou roli a svou pozici si ještě více upevní. Do budoucna v nich máme hráče s velmi zajímavým potenciálem a věříme, že jej budou na úrovni Dukly i reprezentace dále rozvíjet.

Jak si vy považujete nominaci do realizačního týmu reprezentace U19?

Beru to jako odměnu za svou dosavadní práci. Trenérské profesi jsem se začal věnovat na výkonnostní úrovni ještě v době, kdy jsem hrál fotbal profesionálně jako hráč. Hodně věcí jsem odkoukal, spoustu si naopak pozměnil či upravil, hodně jsem se naučil a díky průběžnému vzdělávání jsem si postupně vytvořil svůj trenérský styl, který se snažím vtisknout svému týmu a dál rozvíjet. To, jakým způsobem hrajeme, jakou filozofii výchovy na Dukle razíme, jakým způsobem na hráče působíme a komunikujeme s nimi a jaký je z toho ve finále výstup, to vše asi byly pro reprezentační úsek faktory, na základě kterých mě oslovili. Osobně si toho velice cením.

Na srazu se potkáte s oběma hráči Dukly, bude pro vás výhoda, že jste s nimi v pravidelném kontaktu?

Výraznou výhodu v tom nevidím. Samozřejmě mohu u obou kluků přinést poznatky o jejich hře, mentalitě, nastavení a možná budu o něco lépe vědět, jak na ně působit, aby ze sebe vydali to nejlepší, ale tyto informace bychom měli mít u všech hráčů základního i širšího kádru a poskládat tým tak, aby vše ladilo a tým byl úspěšný.

Může vás v něčem nominace, co se týče vaší trenérské dráhy, posunout?

Práce u reprezentace je výrazně odlišná od práce v klubu. S týmem jste velmi krátkou dobu a máte minimální čas na to vtisknout týmu tvář a tvarovat ho. Z tohoto pohledu musí být práce maximálně efektivní. Právě odlišnost práce a přístupu bude pro mě částečně novou zkušeností a věřím, že spousta poznatků bude přenositelných i do mé práce v klubu a bude obohacující. Každopádně se na tuto novou zkušenost moc těším.