clanek-1
  • A-tým

  • 09.03.2022

Trenér U19 Tomáš Kulvajt hodnotí zimní přípravu

Předešlý víkend skončilo přípravné období pro dorostenecká družstva a čeká je ostrý start do jarní části sezony. Před prvním jarním utkáním jsme položili několik otázek trenérovi našeho prvního dorostu Tomáši Kulvajtovi.

Tomáši, jak jsi spokojen s průběhem zimní přípravy?

Zimní přípravu bych rozdělil na tři části. Vzhledem k tomu, že podzimní část sezóny skončila již poslední říjnový víkend, kluci dostali po posledním mistrovském utkání týden volna. Následoval pětitýdenní meziblok, kde jsme sehráli kvalitní zápasy proti týmům dospělých (Benešov, Český Brod), nebo proti extraligové dorostenecké špičce (Sparta, Slavia).

Po Vánocích jsme se sešli v prvním lednovém týdnu. Kromě čtyřdenního soustředění na Smejkalově boudě u Vrchlabí, které nám vyšlo skvěle a které jsme v covidové době absolvovali téměř v plném počtu, jsme sehráli další kvalitní utkání proti extraligovým týmům Meteoru, Mladé Boleslavi, Olomouce či Karviné. Do přípravy jsme úspěšně zakomponovali i mezinárodní zápasy proti bundesligovým Drážďanům či polskému mistrovi Legii Varšava. V závěrečné části přípravy jsme sehráli další zápasy s divizními či přeborovými týmy dospělých.

Průběh přípravy bohužel komplikovaly krátké covidové absence některých hráčů, naštěstí jen s lehkým průběhem. Celkově jsme ale s přípravou velmi spokojeni. Po dvou předchozích zimách jsme program absolvovali kompletně tak, jak jsme si naplánovali. Vzhledem k tomu, co nás na jaře čeká, jsme volili jak zápasy vysoké náročnosti proti extraligovým dorosteneckým týmům, tak zápasy s dospělými, aby byl v létě přechod hráčů koncového ročníku do kategorie dospělých co nejplynulejší.

Nastaly v kádru družstva nějaké změny?

Změn nastalo minimum. Po podzimní části sezóny skončil z osobních důvodů Daniel Pešan a na hostování do Příbrami odešel na vlastní žádost Sabastian Razetto. Filip Špatenka se posunul do B týmu. Díky tomuto pohybu se široký kádr staršího dorostu spíše lehce zúžil, otevřel se tak ale prostor pro mladší hráče z U18 či některé talentované kluky z U17, kteří dostali v náročných zápasech zimní přípravy prostor a rozhodně nezklamali. Také se u nás objevilo několik hráčů na test, avšak žádný z nich náš tým zatím nerozšíří. S některými však počítáme do tréninkového procesu s výhledem do další sezóny.

Jedna změna však proběhla v realizačním týmu. Jak se projevila na spolupráci trenérů?

Je to tak. Zoran Šupič skončil po podzimní části sezóny z osobních důvodu. Touto cestou bych mu ještě jednou rád poděkoval. Přestože byl s námi jen cca čtyři měsíce, odvedl skvělou práci, která byla znát hlavně v naší obranné činnosti. I díky tomu jsme obdrželi jen deset branek, což z nás udělalo nejlépe bránící tým podzimu. Po jeho odchodu jsme hledali trenéra se zkušenostmi z profesionálního fotbalu. To se nám podařilo příchodem Vladimíra Pokorného. S Vláďou se známe dlouho a v první sezóně po znovuzrození Dukly jsme byli na Julisce dokonce spoluhráči. Vláďa si prošel jako hráč Spartou, Jabloncem či Hradcem Králové, trenérsky naposledy působil u B týmu Vyšehradu. Do našeho realizačního týmu zapadl velmi rychle a věřím, že stejně jako Zoran bude mít hráčům co předat.

Předpokládám, že cíl pro tuto sezonu zůstává stejný, tedy postup do baráže o účast v Celostátní lize.

Primárním cílem pro nás i nadále zůstává výchova a rozvoj hráčů. Přípravná utkání nám ukázala, že jdeme správnou cestou a že se můžeme s extraligovými týmy bez obav měřit. Před námi je však hodně náročné jaro. Podzimní část sezóny ukázala, že letošní ročník je velmi vyrovnaný a o první místo zajišťující pouze baráž bude bojovat několik týmů. Dalším faktorem může být i fakt, že od léta Českou ligu dorostu čeká reorganizace a ze dvou skupin bude pouze jedna. Z toho vyplývá, že hodně týmů bude bojovat o umístění v horní polovině tabulky, které jim zaručí setrvání v soutěži. To se týká i B mužstev extraligových týmů, které tak mohou na jaře do vývoje soutěže výrazně zasáhnout. Každopádně nás čeká dramatické jaro, na které se už všichni těšíme a já věřím, že jsme na něj kvalitně připraveni.