clanek-1
  • A-tým

  • 03.03.2022

Trenér Pilný o cílech pro jaro: Chci, abychom stabilizovali dobré výkony

Jarní část sezony FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY klepe na dveře. Dukla do ní vstoupí z osmého místa tabulky a první krok směrem dopředu chce udělat už v sobotu proti Jihlavě. S jakými ambicemi mužstvo do jara vstupuje? A jak se do týmu zapracovaly nové tváře? Přečtěte si rozhovor s hlavním trenérem Bohuslavem Pilným.

Trenére, mužstvo má za sebou dlouhou zimní přípravu. Jaká byla?
Končili jsme v listopadu a teď je březen, takže souhlasím, že byla hodně dlouhá. Odehráli jsme spoustu přípravných zápasů a byli i na týdenním soustředění v Písku. Musím říct, že jak tam, tak i doma na Julisce jsme měli slušné podmínky. Dlouho se nám také vyhýbala zranění, to už ale bohužel neplatí.

Jaký je tedy zdravotní stav mužstva? Problémy měli Lukáš Buchvaldek, Honza Peterka a naposledy Dan Kozma…
Buchy se vrátil do tréninku, takže u něj snad bude všechno v pořádku. Honza v posledním utkání proti Motorletu střídal kvůli svalovému zranění, ale snad to nebude nic dlouhodobého. Co se týče Dana Kozmy, tak to je strašně nešťastné… Pořád doufáme, že se u něj nepotvrdí to, na co to vypadá. Je mi to vážně líto.

Na podzim mužstvo doplácelo na kvalitu ve finální fázi. Podařilo se na tom během zimy zapracovat?
To ukážou až samotné zápasy v soutěži. Teď v zimě jsme byli schopní odehrát dobrá utkání směrem dopředu, jindy nám to zase trochu vázlo. Chci, abychom to stabilizovali a podávali stabilně dobré výkony s minimem výkyvů.

Začátek přípravy byl výsledkově slušný, ke konci se nám naopak příliš nedařilo. Čím to?
Přijde mi, že sledování výsledků zimní přípravy fotbalových klubů se v poslední době přikládá větší váha. Ano, výsledek něco naznačuje, ale zásadní vypovídací hodnotu nemá, a to z různých objektivních důvodů. Mužstva mají jiné zátěže, potkávají se v odlišných fázích přípravy. Hraje se dost na umělé trávě, což je úplně jiný sport. Přiznávám, že výsledky jsme chtěli mít o něco lepší. Na druhou stranu budeme vše hodnotit až potom, jak bude vypadat jaro.

Jste spokojeni s doplněním kádru?
Změn nebylo tolik. Představovali jsme si, že bude obměna trošku větší. Po posledním utkání podzimu jsem říkal, že by to chtělo personální změny v mužstvu, ne vše se ale povedlo zrealizovat. Spíš bych hledal pozitiva. Tím největším je, že většina kádru je delší dobu pohromadě. Jinak trojice nováčku David Breda, Marek Červenka a Michal Reichl zapadli dobře. Jsou to hráči, kteří už něco odehráli. Teď potřebujeme, aby nám pomohli v soutěži.

Jaké jsou tedy cíle pro jaro?
Za cíl jsme si dali baráž, což furt platí. Neměli bychom o tom mluvit opatrně a tvářit se, že se nás to netýká. Ztrácíme čtyři body, to je manko, které jde dohnat. Dokud to budeme možné, tak všichni doufáme, že se na barážové pozice posuneme.