clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 02.11.2012

V neděli se Zbrojovkou Brno

V neděli zavítáme na stadion v Srbské ulici, kde hraje již několik let své domácí utkání brněnská Zbrojovka. Zápas je na programu od 17,00 hod.

Klub, který byl založen v roce 1913, je nováčkem letošního ročníku Gambrinus ligy. I když slovo „nováček“ je hodně nadsazené, brněnská Zbrojovka totiž patří mezi tradiční české kluby, jenže předloňská sezona se moravskému týmu vůbec nepovedla a znamenala pád do druhé nejvyšší soutěže. Tam se Zbrojovka nezabydlela a hned po jedné sezoně se vrátila zpět do Gambrinus ligy, i když postup to byl spíše „administrativní,“ kdy Zbrojovka postoupila až ze 4. Místa.

V letošní sezoně patří Brno k překvapením Gambrinus ligy. Po 12 odehraných kolech je na lichotivém šestém místě s bilancí 5 výher, 3 remíz a 4 proher a 18 body (skóre 18:20).

Jak už to u nováčků bývá – v letní přestávce proběhlo v kádru mužstva z moravské metropole několik změn. Odešli Dominik Simerský (Jablonec), Václav Koloušek (Jihlava), Petr Čoupek (MFK Vyškov/hostování) či Lukáš Křeček (Vlašim/hostování). Brněnský klub ale také výrazně posílil, přišli Pavel Zavadil (Mjällby AIF), Petr Glaser (Sparta), Milana Halaška (Opava), Josef Kaufmann (Slavia/hostování), Jakub Brabec (Sparta/hostování) nebo Radek Petr (Ludogorets Razgrad). Trenérem Zbrojovky je pan Petr Čuhel.

Poslední zápas znamenal pro Zbrojovku ztrátu bodů – prohrála v Mladé Boleslavi 1:0, jedinou branku utkání vstřelil Štohanzl. Jak tedy dopadne následující zápas, kdy se moravský klub utká s naší Duklou? 

Luboš Kozel: "Bude proti nám stát soupeř, který je nováčkem ligy. V úvodu soutěže se mu podařilo uhrát několik dobrých výsledků, kdy vyhrál na Slovácku a v Plzni. Získali tak patřičné sebevědomí a díky tomu mají i bezpečný počet bodů a můžou hrát v klidu. Jejich hra se točila kolem zkušených hráčů Zavadila a Švancary, který je momentálně zraněný. Ale jinak jsou kolem nich ve směs mladí hráči. Dá se říci, že jejich hra je postavena na dobré defenzivě, bojovnosti, důrazu a na rychlém přechodu do útoku, kde se to hodně točí kolem Zavadila, který je schopen rozdávat dobré přihrávky a to jim přináší úspěch. My jsme v situaci, kdy musíme bodovat, protože nám body utíkají mezi prsty a nemůžeme tam jet s jiným cílem než přivést body domů."

Poslední utkání soupeře

FK Mladá Boleslav – FC Zbrojovka Brno 1:0

Branky: 14. Štohanzl. ŽK: 24. Dosoudil, 49. Brunclík, 77. Johana, 89. Sivrić - 50. P. Mezlík. Rozhodčí: Jílek - Košec, Tacina. Diváci: 1322
FK Mladá Boleslav: Miller - Bořil, Johana (C), Dosoudil, Šírl - Janíček (77. Kúdela), Brunclík - Mareš, Magera (72. Sivrić), Štohanzl - Nešpor (90. Fillo). Trenér: Ladislav Minář.
FC Zbrojovka Brno: Petr - Pašek (83. Glaser), Pernica, Brabec, Husár - P. Mezlík (C), Zavadil, Šoljić (65. Kaufman), Lutonský - Halaška (58. Přerovský), Škoda. Trenér: Petr Čuhel.