clanek-1
  • Klub

  • 23.08.2021

Legia Varšava vzdala čest trenéru Jaroslavu Vejvodovi

Při příležitosti svého startu v play-off Evropské ligy v Praze proti Slavii navštívil pětičlenný štáb tiskového centra Legie Varšava stadion Na Julisce, aby se zde setkal s předsedou představenstva Dukly Praha Ing. Bohumilem Pauknerem a sekretářem Miloslavem Jíchou a společně zavzpomínali na působení Jaroslava Vejvody v Dukle i Legii, kde v druhé polovině šedesátých a v polovině sedmdesátých let velmi úspěšně trénoval. Legia Varšava považuje Vejvodu (stejně jako fotbalová Dukla) za svého nejlepšího kouče v historii. V muzeu klubu na moderním stadionu Legie na Lazienkowskiej je mu věnována celá jedna velká vitrína a svědčí o úctě, kterou k němu Legia chová.

Dotazy mladých členů štábu se týkaly toho, jaký byl jako trenér i člověk, jaké zázemí měl ve své rodině, jaké koníčky kromě fotbalu, proč se rozhodl právě pro angažmá v Legii atd.. M. Jícha, který pamatuje jeho příchod do Dukly i ukončení trenérské kariéry v našem klubu, sebou přinesl řadu zajímavých fotografií a vzpomínal na Vejvodovy začátky. 

B. Paukner pak na osobní setkání v době, kdy jako dobrovolný funkcionář působil v Dukle a Vejvoda byl členem výboru fotbalového oddílu a na řadu přišly i historky, které B. Paukner v době svého dlouhodobého pracovního působení v Polsku vyslechl ve Varšavě od tamějších bývalých spolupracovníku Vejvody, protože nedaleko stadionu Legie bydlel, na fotbal tam chodil a mezi „legionisty“ měl řadu přátel. Vzpomínky to byly vesměs veselé a dokazovaly, že Vejvoda byl nekompromisní trenér nejen vůči fotbalovým hvězdám (např. Kazimierz Deyna), ale i vůči svým nadřízeným.

Na památku tohoto setkání přivezli a darovali hosté Dukle zelený dres Legie se jménem legendárního trenéra (viz foto) a lze jen litovat, že vzhledem k nadcházející předzápasové tiskové konferenci (Slavia – Legia) nebylo více času, protože o Jaroslavu Vejvodovi by bylo možné hovořit ne jednu hodinu, ale mnoho, mnoho hodin. Litovali jsme také, že se tohoto setkání nemohla osobně zúčastnit Vejvodova dcera Eva Přibylová, kterou polští přátelé na setkání zvali a jíž to zdravotní stav nedovolil.

Následujícího dne pak položili členové vedení Legie Varšava - vicepresident Jarosław Jurczak a člen představenstva Tomasz Zahorski - kytici květů na břevnovský hrob slavného trenéra.

Děkujeme jim za toto gesto, za paměť, za jejich milou návštěvu, která nás potěšila i dojala.