clanek-1
  • Rozhovory

  • 26.05.2021

Kondiční trenér Dukly: Hráče se snažíme komplexně rozvíjet

Na Julisku přišel během naší zatím poslední prvoligové sezony. Od té doby je slovenský kondiční trenér Michal Dragijský nedílnou součástí realizačního A-týmu Dukly. V rozhovoru vypráví o své práci i o tom, jak mu pomáhají zkušenosti z dob, kdy fotbal sám hrál. Přečtěte si další článek ze seriálu "Za oponou", který vyšel v zápasovém magazínu Hlasatel z Julisky a přinášíme ho i zde v plném znění.

„Do realizačního týmu mě přijal bývalý trenér Roman Skuhravý. Na UK FTVS jsem se dříve věnoval diagnostice kondičních parametrů u profesionálních fotbalistů, individuálním tréninkům v mimosezonních obdobích i jejich rekonvalescenci po zranění," říká Michal Dragijský.

Můžeš nám, Michale, povědět, co konkrétně tvoje práce obnáší?
Asi největší součástí mé práce je silově-kondiční příprava hráčů. O silovou stránku tréninkového procesu se starám primárně já, přičemž kondici a zatížení hráčů v tréninku vždy konzultujeme s celým realizačním týmem. Následně tvořím každodenní diagnostiku tréninkového procesu na základě GPS zařízení Catapult, přes který trenérům i hráčům poskytujeme zpětnou vazbu. Monitorujeme také zatížení hráčů v zápasech, z čehož získáváme důležité informace zejména v náročných částech sezony. Moji prací je také příprava zraněných hráčů při jejich návratu po zranění ve spolupráci s našimi fyzioterapeuty.

Co se snažíte dělat proto, aby byli hráči dobře kondičně připraveni? A jak na tom vůbec s kondicí jsou?
Jak jsem se už zmínil, tak pravidelný monitoring nám ukazuje, na jaké úrovni se hráči nachází a na čem je potřeba zapracovat. Po prodělání covidu-19 byl dopad na kondici hráčů znatelný a pocítili jsme to zejména v prvních zápasech, které jsme po karanténě sehráli. Byla to z mého pohledu velká škoda, protože jsme měli kvalitní zimní přípravu, v níž se nám vyhýbala zranění.

Je to tak, že hráči nabírají kondici hlavně před sezonou a právě v zimní přípravě?
Náš přístup je takový, že se hráče neustále snažíme vést k náročnosti a komplexnosti. Rozvíjíme je nejen v přípravném období, ale také během sezony. Využíváme individuální přístup a na základě potřeb každého z nich se snažíme, aby byli co nejlépe připraveni. Z mého pohledu je nevyhnutelné se o sebe starat a hledat další možnosti, jak se zlepšovat.

Sám jsi fotbal hrál, konkrétně poloprofesionálně ve druhé slovenské lize. Pomáhají ti zkušenosti ze hřiště i nyní při tvé práci?
Určitě ano. Hlavně v mých začátcích, ale těžím z toho stále. Dokáži se lépe vcítit do toho, co hráči prožívají a často se mi otevírají jiné pohledy na situace a mám pro ně pochopení. Myslím, že se mi také daří odhadnout, jak v určitých situacích hráči přemýšlí.

Co bys poradil třeba našim fanouškům, kteří profesionálně nesportují, ale chtějí být fit? Jaký pohyb a v jaké intenzitě je pro amatéry ideální?
Člověk je stavěný na to, aby žil aktivně. Myslím si, že nejdůležitější je všestrannost a vnímání vlastních potřeb. Sport je pro naše tělo určitou formou stresu a v nepřiměřené míře může být i kontraproduktivní. Proto všem našim příznivcům doporučuji, aby se snažili být aktivní, ale nic zbytečně nepřeháněli.