clanek-1
  • Klub

  • 21.05.2020

Dukla a Benfica Lisabon si připomínají 57 let staré vzájemné duely

FK Dukla Praha navazuje na celou řadu virtuálních utkání českých týmů, do kterých ale vnese trochu nostalgického vzpomínání. V pátek 22. května si totiž ve spolupráci s portugalskou Benficou Lisabon připomene 57 let staré střetnutí z dvojzápasu čtvrtfinále Poháru mistrů evropských zemí, tehdejší obdoby dnešní UEFA Champions League.

Středa 13. března 1963. Den, který se navždy zapsal do historie československého potažmo českého fotbalu. Bezesporu byla remíza 0:0 s fenomenální Benficou Lisabon v Poháru mistrů evropských zemí úspěch. Plichta sice zastavila cestu žlutého baletu tehdejším pavoukem turnaje, ovšem sehrát bezbrankový zápas s týmem, který si ve svém středu hýčkal jednu z největších fotbalových osobností své doby, Eusébia? Velký okamžik. Jenže ten den se zraky všech přítomných fanoušků na Strahově neupíraly na něj, ale na skromného Čechoslováka, kluka z havířské rodiny, který nad hlavou pozvedl Zlatý míč. Josef Masopust tehdy dosáhl na pomyslný vrchol. 

Slavnostní předání Zlatého míče Josefu Masopustovi je jeden z hlavních důvodů, proč jsme si vybrali zrovna tohle utkání pro náš virtuální zápas. V historii Dukly je tento moment zapsán doslova zlatým písmem," vysvětlil výběr marketingový manažer FK Dukla Praha Petr Lupínek a dodal: „virtuálních zápasů se kvůli vynucené přestávce vyrojila celá řada a nebylo snadné najít něco, čím bychom se odlišili a zároveň posunuli laťku. Troufám si tvrdit, že domluvení spolupráce s Benficou a odkazování se na historicky velmi významné utkání přineseme do toho virtuálního prostoru jiný rozměr."

Dukla spolu s Benficou budou v pátek 22. května zejména na sociálních sítích sdílet artefakty z oné březnové středy (na facebookuinstagramutwitteru). A to jak z archivu Dukly, tak muzea lisanbonského klubu. „Výběr data není náhodný. 22. května 1963 se ve skutečnosti hrálo finále tehdejšího Poháru. Benfica tehdy podlehla AC Milán 1:2. Pro ni to možná bude trochu hořkosladské vzpomínání. Nicméně doufáme, že se tato akce postupně překlene do větší spolupráce mezi oběma kluby," uzavřel Lupínek.