clanek-1
  • Klub

  • 29.09.2012

Gambrinus liga startuje vyhlašování Hráče i Trenéra měsíce

Po vzoru anglické Premier League se i hráči a trenéři v Gambrinus lize dočkají ocenění za svou práci a píli. Ligová fotbalová asociace ve spolupráci s televizní stanicí FANDA a internetovým portálem iDnes.cz se rozhodla uvést na svět dvě nové ankety. Hráč měsíce a Trenér měsíce. Jejich cílem je oceňovat mimořádné výkony jednotlivců i kolektivů a zvýšit popularitu nejvyšší české soutěže.

„Myslím, že podobná anketa v naší lize chyběla. Věřím, že bude určitě atraktivní pro fanoušky a pomůže to další popularizaci naší ligy a jejích hráčů. V zahraničí podobné ankety fungují a jsou velmi prestižní, tam je třeba se inspirovat,“ svěřil se Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

Hlavní myšlenkou organizátorů anket je zvýšení prestiže Gambrinus ligy, která vstoupila do svého jubilejního 20. ročníku. Od roku 1993, kdy soutěž začala psát svou bohatou historii, se v ní představily desítky vynikajících osobností, a to jak přímo na hřišti, tak na lavičkách. Smyslem anket Hráč měsíce a Trenér měsíce je vyzdvihovat jejich úspěchy a postarat se o to, aby byly pravidelně oceňovány.


Zároveň si ankety kladou za úkol prezentovat nově vytvořenou Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), která od příští ligové sezóny převezme veškeré pravomoci a ujme se pořádání ligové soutěže.

„Jsem rád, že něco takového jako anketa Hráč a Trenér měsíce vznikla i v Gambrinus lize. Myslím si, že to bude pro trenéry ocenění jejich práce,” prozradil jihlavský kouč František Komňacký.

“I mně se tahle myšlenka líbí. Pro hráče to může sloužit jako velká motivace. Osobně hodně sleduji zahraniční soutěže a podobné ankety se objevují po celé Evropě. Je dobře, že se jich dočkala i Gaambrinus liga,” doplnil talentovaný záložník Sparty Ladislav Krejčí. 


Jak bude fungovat volba vítěze?


Ankety Hráč měsíce a Trenér měsíce jsou vyhlašovány za kalendářní měsíc a stanou se tedy barometrem aktuální ligové formy jednotlivců i mužstev. Vždy po posledním ligovém utkání v kalendářním měsíci se sejde pětičlenná expertní skupina a vybere tři jména v každé kategorii – neboli tři nejlepší hráče a tři nejlepší trenéry za uplynulý kalendářní měsíc. Jména nominovaných se vzápětí objeví na této internetové stránce a oznámí je také internetový portál iDnes.cz a televizní stanice skupiny Nova. V tom okamžiku se mohou zapojit fanoušci, kteří mají týden na to, aby svými hlasy rozhodli, kdo se stane vítězem ve své kategorii. Hlasování bude velice jednoduché: stačí označit na této internetové stránce jednoho nominovaného hráče a jednoho nominovaného trenéra. 
Poté se hlasování uzavře a budou oznámeny konečné výsledky. Jména vítězů budou zveřejněna v nejbližším přímém přenosu z ligového utkání na FANDOVI a objeví se také na internetovém portálu iDnes.cz.  Nejlepší hráč a nejlepší trenér za každý měsíc převezmou i trofeje, které jim budou navždy připomínat vítězství v anketě. Dres vítěze v kategorii Hráč měsíce bude vydražen a výtěžek aukce věnován na dobročinné účely. 

Trofej


Trofeje pro Hráče měsíce a Trenéra měsíce vyrobili speciálně na zakázku Ligové fotbalové asociace skláři z firmy Preciosa, která je předním světovým producentem broušeného křišťálového skla. Trofeje nejsou putovní, zůstanou tedy v držení vítězů ankety a budou ozdobou jejich sbírky.
Trofej je tvořena úzkým podstavcem, na němž je vyznačeno logo Gambrinus ligy a nápis Hráč měsíce, nebo Trenér měsíce a daný měsíc a rok. Horní část je ozdobena prvkem fotbalového míče.

Porotci


Jiří Novotný
Rekordman v počtu ligových titulů. Bývalý vynikající ligový a reprezentační obránce sleduje Gambrinus ligu v roli experta Fandy, kde svými názory zpestřuje nabídku televizního studia.
Tomáš Radotínský
Komentátor FANDY a Nova Sport, kde každý víkend komentuje ligové zápasy. Přišel s myšlenkou založit obě ankety a po vzoru špičkových zahraničních soutěží oceňovat nejlepší hráče a trenéry. 
Michal Hrdlička
Moderátor a komentátor FANDY a Nova Sport, kde se věnuje uvádění studií a komentování ligových zápasů. Člen známé fotbalové rodiny a aktivní hráč. K ligovým fotbalistům má stále velmi blízko. 
Filip Saiver
Dlouholetý uznávaný novinář MF DNES, jehož odborné postřehy a komentáře vycházejí i na internetovém portálu iDnes.cz. Navštěvuje ligové zápasy a má přináší zpravodajství a publicistiku o dění v soutěži. 
Miloslav Novák
Redaktor iDnes.cz, který pravidelně sleduje domácí ligovou soutěž. Patří ke zkušeným fotbalovým novinářům a uplatňuje bohaté znalosti o hráčích, trenérech a týmech.