clanek-1
  • Rozhovory

  • 27.09.2012

Tomislav Božič: Česká liga je kvalitnější než chorvatská

Tomislav Božič se již zabydlel v základní sestavě Dukly a je ve stoperské dvojici plnohodnotnou náhradou za Ondřeje Švejdíka. V rozhovoru se vyjadřuje ke svému zranění, pondělnímu utkání a porovnává chorvatskou ligu a českou Gambrinus ligu.

Včera jsi proti HFK nenastoupil kvůli zranění, dokážeš se dát dohromady pro utkání s Jabloncem?

Doufám, že ano. Dnes jsem poprvé trénoval a začal jsem běhat. Utkání se hraje až v pondělí, mám tedy ještě několik dní.  Zítra ještě budu mít speciální trénink s Tondou Čepkem (kondiční trenér) a to budu vědět mnohem více, co si se svým  zraněním můžu dovolit.

Jak už jsme zmínili v předchozí otázce – v pondělí hrajeme v Jablonci, kterému se velmi daří a společně s Plzní je na prvním místě tabulky. Na co si tedy dát největší pozor?

Viděl jsem zápas Jablonce na půdě Slovácka a musím uznat, že se jedná o velice silný tým. To, že mají skvělý útok vedený Davidem Lafatou, podle mě nejlepším útočníkem v lize, je všeobecně známo. Jablonec hraje navíc atraktivní fotbal a disponuje dobrými krajními hráči. Ale tím nechci snižovat naše šance, věříme ve své vlastní schopnosti a samozřejmě nepůjdeme do utkání s tím, že tam jedeme prohrát. Pokusíme se tam uspět a odvést si bodový zisk.

Postupně ses usadil v české Gambrinus lize, kde pravidelně nastupuješ. Dříve jsi hrál ale i chorvatskou ligu, dokážeš tyto dvě soutěže porovnat?

Česká liga je jednoznačně lepší, zejména je mnohem rychlejší než chorvatská. Hrají zde lepší, rychlejší a fyzicky vyspělejší hráči.  Jde to poznat zejména v situacích jeden na jednoho. Navíc jsou tu lepší stadiony a zázemí klubů.  Nechci snižovat chorvatskou ligu, ta je také svým způsobem kvalitní, ale všem týmům už dlouhou dobu dominuje Dinamo Záhřeb, v Česku je liga mnohem vyrovnanější, což přispívá její kvalitě. Navíc kluby v Chorvatsku mají velké finanční problémy, to je také důvodem proč chorvatská liga není tak populární. 

Ve stoperské dvojici hraješ s Janem Vorlem. Jak se Ti s ním hraje a jaký je to parťák?

Vorlovi a také Gedeonovi říkáme profesoři fotbalu, protože jimi opravdu jsou. Oba dva znamenají nejen pro mě, ale i pro celý tým velice hodně. Od Vorla se můžu v herních situacích hodně naučit, protože má velké zkušenosti. Navíc je to i velice dobrý kamarád a je mi vždy nápomocen. 

A poslední otázka. Jaké jsou Tvé sportovní cíle? Jakou ligu nebo za jaký tým by jsi chtěl v budoucnu hrát?

Chtěl bych si někdy zahrát ligu, kde jsou velké stadiony a je na nich na každém zápase vyprodáno – Německo, Španělsko a Anglie, tohle jsou nejlepší ligy na světě a zahrát si jednu z nich je nejspíš snem každého hráče.  Nechci ale aby to vypadalo, že z Dukly utíkám, to ne. Jsem tady maximálně spokojený a vážím si podpory našich fanoušků a toho, že za námi stojí a za to jim moc děkuji! Ale zkrátka bych si jednou chtěl vyzkoušet, jaké to je pravidelně hrát na moderních a velkých stadionech, které jsou na každý zápas vyprodané.