clanek-1
  • Stará garda

  • 06.06.2019

Uplyne 60 let od zisku dorosteneckého titulu

Ve čtvrtek 20. června od 16:00 se uskuteční v Klubovně na Julisce setkání bývalých dorostenců, kteří v roce 1959 získali titul Přeborníka republiky.

Bývalí dorostenci se sejdou u příležitosti 60 let od zisku svého přebornického titulu. První finálové utkání na začátku července mezi TJ Gottwaldov a Duklou Praha se uskutečnilo v Gottwaldově na stadionu Letná a skončilo vítězstvím našich dorostenců 2:1. Utkání řídil mezinárodní rozhodčí Martin Macků z Bratislavy. Odvetné utkání proběhlo 18. 7. 1959 v Praze na Strahově a skončilo vysokým vítězstvím Dukly 7:0. Utkání řídil rozhodčí Obtulovič z Rožumberoku. Pod vedením trenéra Bohumila Musila titul dorosteneckého přeborníka získali tito hráči:

Brankáři: Václav Dyk, Josef Havlíček, Ctibor Šindelář

Obránci: Jindčich Hess, Antonín Holeček, Leo Pospíšil, Milan Škrabánek, František Tichý

Záložníci: Petr Erban, Václav Horák, Antonín Korbelář

Útočníci: Václav Diviš, Ferdinand Dvořák, Jiří Holakovský, Josef Jelínek, František Jílek, Jiří Jílek

Mládežnický fotbal v Dukle (tehdy ÚDA Praha) vznikl již v roce 1954. Mistrovský titul z roku 1959 se zatím nepodařilo na dorostenecké úrovni zopakovat. Pohár v rukou kapitána, rozpaky a radosti v obličeji vítězů a jejich úprk k trenéru Musilovi – to nebyla pouze náhoda, to bylo zákonité, tak jako vítězství, které přišlo po dlouhých letech usilovné práce. O titul bojovali dorostenci už v roce 1957, kdy podlehli ve finále Jiskře Gottwaldov, o rok později taktéž ve finále prohráli s SONP Kladno. 

Fotografie byla pořízena u příležitosti loňského srazu bývalých dorostenců.