clanek-1
  • Rozhovory

  • 18.05.2019

Bohumil Paukner: Po časech smutných mohou přijít časy nadějnější

Dukla zažila nejhorší sezónu od návratu do nejvyšší soutěže, prohrou v Karviné bohužel spadla do druhé ligy. Předseda představenstva klubu Ing. Bohumil Paukner hovořil v obsáhlém rozhovoru pro Hlasatel z Julisky o následcích sestupu a dalším směřování Dukly. Rozhovor zveřejňujeme i zde.

Pane předsedo, sezona 2018/19 se chýlí ke konci. Jaká byla z Vašeho pohledu?
Lze ji jednoznačně hodnotit jako nejhorší od návratu Dukly do první ligy. A to ta minulá byla hodně špatná. Vyžaduje však hlubší analýzu, na kterou zde není prostor, protože letošní účinkování Dukly v nejvyšší soutěži je vyústěním dlouhodobějšího procesu, který započal už na prahu sezóny 2015/2016. Rozčarován jsem i z umístění dorostenců, konkrétně z kategorie devatenáctiletých, kteří nám loni udělali radost svým postupem do celostátní soutěže. V ní se jim už ale v tvrdé konkurenci tolik nedaří, momentálně jsou na posledním místě. Když však srovnám podmínky, v nichž se připravují jejich soupeři a vezmu v úvahu podporu mládežnické kopané v jejich městech, našemu postavení v tabulce se vůbec nedivím.

Jak vnímáte jako předseda představenstva, že jsme dosáhli nejhoršího umístění od návratu do první ligy?
Vnímám to tak, že jsme s nepochybně nejvyšším rozpočtem od roku 2011 (100 milionů Kč) dosáhli nejhorších výsledků. Je to svého druhu „umění“.

Po této sezoně sestupujeme do druhé ligy. Je to pro Vás velkým zklamáním?
Po zápase s Karvinou už víme, že jsme sestoupili. Samozřejmě je to pro mne velkým zklamáním, zvláště když letos přímo sestupuje pouze jediný celek ze šestnácti. Nevěřil jsem, že by se to mohlo stát. Ale byli experti, kteří to předvídali už před zahájením letošního ročníku.

Jak ovlivní sestup do druhé ligy plány Vašeho bratra, majitele Dukly Ing. Petra Pauknera? Bude chtít Duklu dotovat i ve druhé lize?
Jeho stanovisko bylo po celé dva poslední roky jednoznačné a vedení Dukly ho znalo: Sestoupí-li Dukla do druhé ligy, já končím! Zhruba v polovině sezóny připustil možnost pokračovat ve sponzoringu Dukly. Bude hodně záležet na tom, jak se nám podaří sestavit rozpočet a složit kádr na příští sezónu. Protože zcela jistě nebude do klubu investovat v rozsahu, v jakém tak činil s cílem zachránit prvoligovou příslušnost.

Jakým směrem bychom měli jít po sestupu?
Trpělivým budováním mužstva a klubové kultury, přizpůsobením se podmínkám, které máme a které se v žádném ohledu nedají srovnávat s obdobím, kdy Dukla Praha hrála na špici československé kopané a její jméno zářilo v Evropě i ve světě. Jen pro osvěžení paměti: V roce 1967 měla klubová bilance (celkové získané body) v Poháru mistrů evropských zemí (na něj navazuje Champions League) toto pořadí: 1. Real Madrid 2. Benfica Lisabon 3. Dukla Praha 4. Inter Milán 5. AC Milán 6. Manchester United. Barcelona byla 10., Borussia Dortmund 18., FC Liverpool 21. a Juventus 28. Tehdy Dukla měla ideální tréninkové zázemí pro A mužstvo i mládež a k dispozici odpovídající infrastrukturu, jiné personální zajištění, včetně špičkového managementu, a daleko příznivější možnosti získat mladé, talentované, nepříliš známé, ale perspektivní hráče.

Čekají nás úsporná opatření?
Zcela určitě se sníží příjmy klubu. Počínaje tržbami ze vstupného přes příspěvky sponzorů až po finanční plnění z titulu převodu marketingových a audiovizuálních práv. To si vynutí razantní snížení nákladů ve všech oblastech, kde je to možné.

Budeme stavět na mládeži a odchovancích?
Budeme jistě dávat daleko větší příležitost odchovancům. To se říkalo i v minulosti, aby pak bylo konstatováno, že naši mladí na ligu ještě nemají a později že už na ni nemají. Tentokrát k tomu ale budeme nuceni. Drahé nákupy nám prostě rozpočet nedovolí.

Jaké změny se chystají do nové sezóny?
Změny jistě budou. V hráčském kádru zcela určitě. Je velmi pravděpodobné, že přijdou i změny ve vedení klubu. Klub zeštíhlí i v personální oblasti, což už nastává.

Bude cílem rychlý postup zpět do první ligy?
O cílech do příští sezóny je předčasné hovořit. Ještě neskončila tato. V této souvislosti je dobré si připomenout, že z cílů, které si Dukla vytkla pro poslední čtyři sezóny, splnila jediný! V r. 2017 jsme skončili sedmí – díky trefě Preislera v poslední minutě posledního ligového utkání v Teplicích.

Podařilo se prodloužit nájemní smlouvu na stadion Juliska s Armádou České republiky?
O podmínkách smlouvy budeme jednat s Agenturou pro hospodaření nemovitým majetkem ministerstva obrany příští týden. Jak dopadne, je těžké prognózovat. Do stadionu Na Julisce, který není naším majetkem, jsme v průběhu uplynulých dvanácti let investovali přes 40 milionů Kč. Se vší skromností si myslíme, že by to mělo být nějak zohledněno. Zatím se tak nestalo a je otázkou, zda se tak v budoucnu stane. Je to víceúčelový stadion, užíváme ho společně s Armádním sportovním centrem, které má přirozeně při jeho užívání přednost. Jsme si vědomi, že nebydlíme (jako např. Bohemians) v nájemním bytě, ale v bytě pana domácího. I to by mělo hrát roli při uzavírání nové nájemní smlouvy, protože doposud tomu tak nebylo. Ale věřím, že se dohodneme. Vždy záleží na lidech. Někteří hledají cestu k dohodě, jiní důvody, proč to nejde. S ASC jsme dohodu vždy našli. Věřím, že se nám to podaří i s AHNM, která je naším smluvním partnerem.

Co byste rád vzkázal našim fanouškům?
Ať nevěší hlavu! Dukla už byla v daleko horší situaci a udržela se díky lidem, kteří k ní měli lásku. Před pěti lety jsme mohli Slavii poslat do druhé ligy. Tak špatně na tom byla. Stačilo v jednom ze dvou zápasů s ní neprohrát. Dnes je úplně jinde. Nechci tím ani omylem naznačit, že právě Dukla by mohla mít podobné štěstí. Její postavení je zcela jiné v mnoha ohledech. Chci tím jen říci, že po časech smutných mohou přijít časy nadějnější. Záleží na lidech, kteří budou Duklu dále vést. Aby ji vedli pouze v duchu jejích nejlepších tradic a mysleli výlučně na její úspěch a její prospěch. A dokázali tento étos přenést na své spolupracovníky, ať už pracují na jakémkoli úseku v klubu. Našim fanouškům bych chtěl závěrem poděkovat za věrnost a vytrvalou podporu, kterou nám prokazovali i přesto, že měli všechny důvody být našimi výkony v posledních dvou sezónách hluboce zklamaní. A to je z mého hlediska taky jeden z mála pozitivních prvků, které jsem během tohoto ročníku na Dukle zaznamenal.