clanek-1
  • A-tým

  • 25.04.2019

FINÁLE FORTUNA:LIGY se blíží

Už jen jeden zápas odehrají ligové týmy v základní části soutěže. Letos poprvé se po třiceti odehraných kolech dočkáme nadstavby, týmy se rozdělí podle bodového zisku do tří skupin. Jak přesně bude nadstavba vypadat a s kým se utká Dukla?

FINÁLE FORTUNA:LIGY proběhne ve třech skupinách, všem účastníkům zůstávají body ze základní části, zisk z nadstavby se bude přičítat. Skupina o titul je první z nich a vejdou se do ní týmy na prvním až šestém místě. Účast v ní má jistou Slavia, Plzeň, Sparta, Jablonec a Baník, které už v posledním kole nic neohrozí. Před 30. kolem je na zbylém místě pro postup Liberec, ten však ještě může o prví skupinu přijít. Ve skupině o titul se jedenkrát utká každý s každým, týmy umístěné v tabulce po základní části na 1. až 3. místě budou hrát tři utkání doma a dvě venku, kluby na 4. až 6. místě odehrají dvě utkání doma a tři venku. Titul získá tým s největším počtem bodů.

Skupinu o Evropu budou tvořit čtyři týmy, přičemž tým na 7. místě se utká s týmem na 10. místě a tým na 8. místě s týmem na 9. místě. Duely se budou hrát na dva zápasy systémem doma-venku a vyřazovacím způsobem se určí vítěz skupiny. Ten si zahraje baráž se 4. nebo 5. týmem skupiny o titul, vítěz bude moct startovat v kvalifikaci Evropské ligy.

Skupina o záchranu je pro Duklu stěžejní. Šest posledních mužstev se utká jednokolově každý s každým. Týmy na 11. až 13. místě odehrají tři zápasy doma a dva venku, kluby na 14. a 16. místě naopak. Je jisté, že Dukla odehraje v nadstavbě doma dva zápasy, ke třem odcestuje na hřiště soupeřů. Kromě nás má účast ve skupině o udržení jistou i Karviná a Příbram. Přesný rozpis zápasů bude jistý po posledním kole základní části, aktualizovat se bude na webu FORTUNA:LIGY a na webu Dukly. Poslední tým skupiny spadne do druhé ligy, na 14. a 15. tým čeká baráž.

Baráž o udržení ve FORTUNA:LIZE budou hrát 14. a 15. tým první ligy a 2. a 3. tým druhé ligy. Tým na 15. místě se utká s týmem na 2. místě a tým na 14. místě s týmem na 3. místě. Duely se budou hrát na dva zápasy systémem doma-venku, vítězům duelů bude v příští sezoně náležet start v nejvyšší soutěži.