clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 02.04.2019

Na Julisce se v sobotu představí nejlepší tým ligy

V sobotu od 19 hodin nás čeká svátek fotbalu, kterým je pro Duklu malé pražské derby. Naším hostem bude Slavia Praha, aktuálně nejlepší tým FORTUNA:LIGY, který se neochvějně drží na špičce ligové tabulky.

Slavia Praha má na prvním místě náskok sedmi bodů na druhou Viktorii Plzeň. Do posledního ligového zápasu byl rozdíl mezi nimi ještě větší, Plzeň však ve 26. kole naplno bodovala díky výhře 3:2 nad Bohemians, kdežto Slavia ztratila remízou 1:1 s Libercem.

Tým sešívaných prožívá v letošní sezoně sérii úspěchů, kromě domácí soutěže jsou jeho výsledky nepřehlédnutelné v Evropské lize. V šestnáctifinále Slavia bezproblémově porazila Genk. V osmifinále si ve dvou vyrovnaných utkáních poradila i se španělskou Sevillou, která byla jasným favoritem. Po euforickém postupu si slávisté přáli do čtvrtfinále zvučného soupeře, což se jim splnilo bezezbytku: V Edenu se už příští čtvrtek představí anglický velkoklub Chelsea FC.

Z 26 odehraných zápasů Slavia prohrála pouze třikrát, dvakrát zaznamenala remízový výsledek. Na kontě mají slávisté čtyři kola před koncem základní části 65 bodů. Pro srovnání, loni jich měli po sezoně „pouhých“ 59, v předloňském ročníku, v němž získali ligový titul, to bylo celkem 69 bodů po konci soutěže. V převážné většině této sezony se Slavia drží na prvním místě. Nejproduktivnějším hráčem červenobílých je Miroslav Stoch, který od začátku sezony vstřelil jedenáct gólů a připsal si devět asistencí. Je tak druhý v kanadském bodování FORTUNA:LIGY (první je s náskokem sedmi bodů Nikolaj Komličenko z Mladé Boleslavi). Dva ze svých gólů vstřelil Miroslav Stoch v posledním vzájemném utkání s Duklou, ve kterém slávisté zvítězili vysoko 4:1. Před 11 108 diváky v Edenu se za Slavii trefovali také Vladimír Coufal a Peter Olayinka, kterého z minulosti známe z dukelského dresu.

Dukla po posledním utkání v Opavě opět spadla na poslední místo, ze kterého týmu hrozí přímý sestup do FNL. Po prohře s Opavou náš sešup potvrdila Karviná, která nečekaně porazila Ostravu 2:0 a vyhoupla se nad nás na předposlední místo. V jarní části se nám podobně jako v té podzimní nedaří. Ze sedmi odehraných zápasů jsme dokázali zvítězit pouze jednou, a to v utkání 25. kola s Karvinou. Čtyři pro Duklu rozhodující zápasy před nadstavbou budou s týmy z první třetiny tabulky. Se sobotním soupeřem nás navíc straší historická bilance české první ligy: ještě nikdy se nám nepodařilo Slavii porazit. Jak tomu bude tentokrát?