clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 12.03.2019

Souboj dvou posledních

Přímý boj o záchranu – to nás čeká v pátek večer na Julisce. Od 18 hodin hostíme MFK Karviná, která má v tabulce po 24 kolech jen o bod víc než my. Jistě se bude jednat o tvrdý a velmi emotivní zápas, který si správný fanoušek nenechá ujít.

Karviné se od začátku jarní části nedaří, stejně jako týmu z Julisky. Z pěti utkání dokázala pouze dvakrát remizovat, a to s Opavou a s Teplicemi stejným výsledkem 1:1. Střelcem obou karvinských gólů z těchto utkání byl Tomáš Wágner. Se Slováckem Karviná prohrála 0:2. Další venkovní utkání karvinští prohráli s Příbramí 1:2, střelcem gólu byl Dávid Guba. Nepříjemnou sprchou byl zápas 24. kola, který se Karviné vůbec nepovedl – pražským Bohemians podlehla vysoko 0:3, nepřipsala si ani vyložené šance. Klub z Karviné má na kontě 17 bodů a je na 15. místě tabulky.

Ani dukelské jaro rozhodně nemůžeme považovat za úspěšné. I přes úvodní vyrovnané utkání s Ostravou, které skončilo remízou, si Pražané další body nepřipsali. Druhé kolo se Spartou rozehrála Dukla opět velmi dobře, Sparta Praha ale dokázala zápas otočit a zvítězit 3:2. V dalších dvou utkáních už svěřenci Romana Skuhravého na dobré herní výkony nenavázali. Se Slovane Liberec prohráli 0:2, s Olomoucí vysoko 0:4. Mnohem lépe vypadalo utkání se Zlínem, kde jsme díky slušnému hernímu projevu sahali po bodech a po možnosti přeskočit v tabulce Karvinou, jenže rozhodčí v 6. minutě nastavení nařídili rozporuplnou penaltu pro Zlín, kterou proměnil Tomáš Poznar. Zlín tak získal tři body a Dukla odjela s prázdnou. Stále máme 16 bodů a jsme na posledním místě tabulky.

Poslední vzájemné utkání s Karvinou proběhlo v rámci 11. kola FORTUNA:LIGY v říjnu, Pražané v Karviné vyhráli 2:0, úspěšnými střelci byli Ján Ďurica, který se trefil parádním přímákem, a Frederik Bilovský, který už ale v našem dresu nepůsobí. Zajímavostí je, že v tomto zápase prožil svůj ligový debut (a rovnou v základu) obránce Daniel Souček, který se od té doby v naší sestavě objevuje pravidelně.

Do Karviné přišlo o zimní pauze několik nových hráčů, tím prvním je obránce Timotej Zahumenský, který je na hostování ze slovenské Dunajské Stredy. Druhým hostujícím hráčem je Michal Faško ze švýcarského Grasshopper Club Curych. Dalšími slovenskými posilami jsou obránce Milan Rundič ze Slovanu Bratislava a záložník Martin Bukata z italského Benevento Calcio. Z Vojvodiny přišel srbský obránce Lazar Djordevič. Z francouzského SM Caen přišel útočník Christian Kouakou. Navrátilcem z hostování je Lukáš Duda, který působil ve slovenském Komárnu.

Podaří se proměněnému kádru Karviné udržet v české nejvyšší soutěži? Času do konce základní části už mnoho nezbývá, poté ale následuje nadstavba, která je letošní novinkou, popřípadě ještě baráž o udržení s týmy druhé ligy, které se budou naopak rvát o postup. A to samé platí samozřejmě i pro Duklu…