clanek-1
  • WU11

  • 20.10.2018

WU11: Fotbalistky Dukly po podzimu ve skupině druhé

Fotbalistky starší přípravky mají za sebou podzimní část celorepublikového turnaje dívčích starších přípravek. Ve své skupině přezimují druhé, těsně za Spartou. Hráčky Dukly předvedly krásný fotbal a druhé místo si právem zaslouží.

První kolo fotbalové soutěže v Pardubicích

Dívčí liga pro fotbalistky z Dukly začala v sobotu 22. září. Krátce po návratu ze soustředění na Slovensku, vyrazila wu11 na travnaté hřiště v Pardubicích. Místní klub zde hostil turnaj skupiny A, ve které hrají fotbalistky z Pardubic, Hradce, Duklačky a holky ze Sparty. V prvním utkání se naše holky střetly s domácími hráčkami, které měly ve skupině již v loňské jarní části soutěže. Tenkrát se nám podařilo Pardubické dívky dvakrát porazit a tak jsme si na ně opět věřili. Utkání začalo opatrně a poločas skončil 1:1. Do druhé půle jsme následně nastoupili s ještě větším nasazením, ale bohužel jsme zapomněli na obranu. I díky dobrému důrazu soupeřek z Pardubic jsme tentokrát vzájemné utkání prohráli.

Druhý zápas byl proti Spartě a měl trochu zvláštní nádech. V týdnu před turnajem od nás odešla Kačka Kolmanová a právě do Sparty, ve které nyní patřila k oporám týmu. I tento fakt je důkazem, že kvalita Dukly je vysoká. Sparta využívala dlouhých balónů od brankařky, na které jsme bohužel nedokázali adekvátně reagovat. Následný důraz vysokých hráček před naší bránou způsobil, že poločasový stav byl 2:0 pro Spartu. I když celkový herní projev našich dívek byl velmi dobrý a utkání bylo vyrovnané, nakonec Sparta zvítězila 5:2.

V posledním utkání jsme se střetli s Hradcem Králové a zde jsme si již dlouhé balóny pohlídali. Poločas Dukla vyhrála 0:1 a i druhou půlku dominovala. Naše fotbalistky předvedly pěkné individuální akce i spolupráci a poslední zápas si pořádně užily. Konečné skóre zapsané v zápise je 1:3 pro Duklu.

Sestava Dukly: Sobotková Gabriela Jana (B), Šimková Liliana, Veselá Nikita, Voříšková Kateřina, Norlin Ella, Lauková Adriana, Makovičová Hana (K), Kárová Anežka, Herejtová Adéla, Gajzlerová Lenka, Čížková Lucie

Druhé fotbalové kolo se hrálo v Hradci

Ani ne po měsíci se týmy Dukly, Sparty, Pardubic a Hradce potkaly v druhém kole. Hrálo se 13.10. v Hradci Králové. Náš tým během této přestávky ladil formu v lize proti klukům a odehrál skutečně dobrá utkání. Do Hradce jsme jeli s nepatrně zúženou sestavou a s chutí jsme se pustili do prvního zápasu s domácími.

Všichni naši soupeři se v prvním kole prezentovali hrou, kdy rozehrávka od brány byla většinou nakopávanými balóny a následoval důraz ve středu pole. Dukla se na tento styl hry tentokrát připravila. Úvod turnaje je vždy opatrný, ale naše holky nenechaly nic náhodě a hned se ujaly vedení. Při ztrátě se okamžitě vracely za balón a přidávaly další góly. Po poločase 2:4 pro nás se Duklačky ještě více uklidnily a dovedly zápas k vítězství. Konečný výsledek Hradec : Dukla 3:8

Dalšími soupeřkami byly hráčky Sparty. I do tohoto zápasu vlítly naše holky s nasazením. Hrály krásný fotbal, tlačily soupeře a nedaly Spartě ani centimetr prostoru. Sparťanky technicky ani rychlostně nestíhaly a tak řešily celou řadu situací velmi nefotbalově a stále tvrději. I přes to se Dukla ujala vedení gólem Elly Norlin pod břevno a druhý gól v první půli přidala ještě Hanka Makovičová. Pak už jsme měli skutečně co dělat, abychom utkání ve zdraví dohráli. Napjatá atmosféra se začala projevovat nejen na hřišti, ale i v hledišti, kdy neudrželi rodiče nervy na uzdě. Trenér musel každou chvíli některou z našich hráček ošetřovat a diváci dostávali rozhodčího pod tlak. Nakonec se Spartě podařilo do poločasu snížit na 1:2.

Druhý poločas pokračoval ve stejném duchu. Nervózní rodiče, pomlácené Duklačky, dlouhé balóny od brankařky Sparty. Našim soupeřkám tato hra vycházela čím dál více, což vedlo k vyrovnání. Třetí gól nám Sparta dala po neodpískaném vyjetí hráčky do autu. Všichni aut viděli, holky přestaly hrát a Dukla najednou prohrávala. Nakonec se Sparta trefila naposledy a zápas vyhrála 2:4. V hledišti to sice ještě chvíli vřelo, ale naše holky už se s modřinami a slzami v očích odcházely do kabin připravit na poslední zápas.

Další utkání bylo proti Pardubicím, které po těžkém zápase se Spartou podlehly o jeden gól Hradci. Únava a emoce se projevily na všech, ale vstup do utkání měly Pardubice lepší. Během chvilky jsme prohrávali o dva góly. Nicméně pořád jsme hráli dobře a ještě do poločasu jsme díky Elle Norlin snížili na 1:2. Lenka Gajzlerová hned po půlce krásnou střelou z dálky srovnala skóre, ale Pardubice dokázaly opět jít do vedení. Ovšem Duklačky jsou velké bojovnice a tak Anežka Kárová důležitým gólem vyrovnala a Adriana Lauková uzavřela skóre na konečných 4:3 pro Duklu.

Dukla tak obsadila na tomto turnaji druhé místo a zároveň si ho udržela i v celkovém pořadí v podzimní části skupiny.

Sestava Dukly: Sobotková Gabriela Jana (B), Veselá Nikita, Voříšková Kateřina, Norlin Ella, Lauková Adriana, Makovičová Hana (K), Kárová Anežka, Herejtová Adéla, Gajzlerová Lenka

Hodnocení trenéra Jána Makoviče: „Výborná utkání, hlavně v druhý hrací den. Pardubice a jejich rodiče připravili výborné pohoštění, Hradec zas super trávník. Počasí se také vydařilo a naše holky hrály fotbal. Fotbal, na který se dalo koukat a který chceme na Dukle hrát. Technicky, rychle, chytře a bez hloupého nakopávání. Velká pochvala všem hráčkám. Pro realizační tým a rodiče to byla příjemná odměna za to, co pro holky dělají.“