clanek-1
  • Napsali o nás

  • 17.09.2018

Jedinečnost dukelského dresu

Dostali jsme minulý měsíc dopis adresovaný předsedovi představenstva, který nás potěšil, protože upozorňuje na originální design našeho tradičního klubového dresu a pro naše fanoušky ho v plném znění se souhlasem pisatele přetiskujeme.

Dobrý den, pane Pauknere,

jsem bývalý editor české redakce BBC, který - jak si možná vzpomenete - loni na jaře provázel návštěvu skotských fanoušků Celticu na Julisce u příležitosti 50. výročí dvojzápasu PMEZ mezi Duklou a jejich klubem. Můj přítel Vladimír Zápotocký mě požádal, abych pro Vás vyhledal odkazy na zahraniční ankety o nejhezčí fotbalový dres, v nichž nejednou bodovala i Dukla.

Historie názvů, barev a dresů fotbalových klubů je moje velká libost a musím říct, že i během svého sedmiletého působení v Británii jsem měl možnost poznat, jaké tam má klasický dres Dukly Praha renomé - dokonce se mnou o tom v rámci pořadu mapujícího slavnou historii a tehdy smutné, příbramské konce klubu, který jste později s bratrem vzkřísili, někdy v 90. letech dělala v Londýně rozhovor britská BBC.

Jak jistě víte, červenožlutý dres z 60. let na Ostrovech znovu zpopularizovala v roce 1986 punková kapela Half Man Half Biscuit hitem "All I Want for Christmas Is a Dukla Prague Away Kit" (https://www.youtube.com/watch?v=na12OyJEgJ8) a já jsem před pár lety Vašim předchůdcům ve vedení Dukly bez servítků vyčetl nejen neúctu k tradici, projevovanou hnusnými sadami "moderních" žlutých kompletů počmáraných reklamami, ale i nedostatek historických znalostí a smyslu pro PR. Vždyť členy kapely by jistě šlo v Británii vyhledat (pocházejí z Birkenheadu) a při nejmenším s nimi udělat rozhovor o té slavné písni do zápasového programu, nebo - ještě lépe - je pozvat na Julisku, aby tam ten song třeba v rámci koncertu po zápase Dukly uvedli.

Abych nezapomněl: klasický dres Dukly lze najít mezi dvacítkou nejhezčích třeba tady a v Top 50 tady.

Jsem rád, že se s Vámi na Julisku vrátil vkus a smysl pro tradici, a Dukle samozřejmě přeju lepší sportovní výsledky v nedobře rozehraném ligovém ročníku - i když to bohužel zvyšuje pravděpodobnost, že klub změní majitele.

S přátelským pozdravem

Ing. Petr Nosálek