clanek-1
  • Rozhovory

  • 01.08.2018

Lukáš Stránský: Dlouhý pobyt na hřišti je v horku náročný

Česká republika se potýká s dlouhým suchem a vysokými teplotami, které znepříjemňují běžný režim i fotbalistům Dukly. Fyzická aktivita je v těchto podmínkách mnohem náročnější a vytváří na lidský organismus větší zátěž. O přípravě ve vedru mluví kondiční trenér A týmu Lukáš Stránský.

Více než týden už v České republice panují vysoké teploty, jak horka komplikují tréninky?
Docela hodně. Tento týden už je teplo dost nesnesitelné, na sluníčku po většinu dne vůbec nejde vydržet, tím pádem je dlouhý pobyt na hřišti pro kluky extrémně náročný. Hráče dehydruje a vyčerpává.

Jak jste na horka reagovali jako realizační tým?
Zrušili jsme dvoufázové tréninky, které jsme měli na tento týden naplánované, trénujeme jen jednofázově a začínáme dříve než obvykle. Z deseti hodin dopoledne jsme začátek posunuli na devátou hodinu. Snažíme se samozřejmě dbát na pitný režim a doplňování minerálů.

Zhoršuje vedro fyzickou výkonnost?
Nedá se to říct přímo takhle. Vedro vyčerpává tělo, bylo by zbytečné, aby byl v tomto počasí dvoufázový trénink, hráče by to úplně odvařilo. Jde spíš o to, že hráči, kteří nemají dostatečné glykemické zásoby a zavodnění, například typologicky výbušnější typy, mohou být dřív unavení.

Dá se na vysoké teploty nějak zvyknout a připravit?
My se na to snažíme kluky připravit do zápasu, ten den dbáme o to, aby byli hráči zavodnění, pili hodně už od rána, používáme solné roztoky. Víc stejně udělat nemůžeme. Pak už je jen o vůli hráče, jestli to vydrží nebo nevydrží.

Vítáš, že v pondělí budeme proti Bohemians hrát od šesti, a ne od tří jako v Teplicích?
Rozhodně ano. Asi by stálo i za zamyšlení, jestli v takto extrémních podmínkách neudělat změnu času zápasů. Jsem přesvědčen, že by to bylo příjemnější jak pro hráče, tak pro fanoušky.