clanek-1
  • Klub

  • 26.06.2018

V Dejvicích probíhá výstava o Ladislavu Novákovi

V pondělí 25. června byla zahájena výstava o Ladislavu Novákovi na Vítězném náměstí v Praze – Dejvicích. Instalována je ve velkoprostorovém otevřeném stanu na Letní oddechové ploše (park) až do 31. července 2018.

Z několika možností, které se nabízely, byl vybrán právě tento prostor, který nám nabídla Městská část Praha 6 a jenž podle našeho názoru zpřístupní tuto mimořádnou osobnost našeho i světového sportu co nejširší veřejnosti a připomene éru, ke které můžeme dnes s úctou i hrdostí vzhlížet. Vzhledem k právě probíhajícímu mistrovství světa, kde naše národní reprezentace bohužel chybí, je to připomínka nejen nejslavnější éry Dukly Praha, ale také největšího poválečného úspěchu československého fotbalu. Výstavu zapůjčilo Oblastní muzeum v Lounech a je obdivuhodné, s jakou láskou a pečlivostí v ní Louny vzdaly hold svému slavnému rodákovi.

Na 20 panelech je zmapována jedinečná sportovní kariéra osminásobného mistra Československa a vicemistra světa v kopané, Ladislava Nováka, který byl dlouho rekordmanem v počtu odehraných reprezentačních zápasů. Sehrál jich od roku 1952 do roku 1966 celkem 75 a v 72 z nich nastoupil jako kapitán. Vedl Duklu k osmi mistrovským titulům a několikanásobným vítězstvím v Československém poháru i v nezapomenutelné sérii čtyř vítězství v Americkém poháru. Patřil ve své době k nejlepším krajním obráncům světa a jako kapitán dovedl své mužstvo do finále a k zisku stříbrných medailí na mistrovství světa v Chile. V roce 1963 při příležitosti 100. výročí založení Anglické fotbalové asociace byl nominován do výběru světa k zápasu s domácí Anglií. Ve své hráčské kariéře se zúčastnil třech mistrovství světa – to se podařilo v celé naší dosavadní fotbalové historii pouze Svatopluku Pluskalovi a Viliamu Schrojfovi. Měl mimořádný smysl pro fair play, nikdy nebyl ve své kariéře vyloučen a získal ocenění nejen doma (Cena fair play v roce 1995), ale i na mezinárodním fóru (Mezinárodní diplom za sportovní rytířskost v Paříži).

Po skončení aktivní činnosti se věnoval trenérské práci a byl v ní rovněž velmi úspěšný. Pod jeho vedením Dukla Praha získala v sezóně 1981/1982 svůj zatím poslední mistrovský titul.

Výstava je skutečným zážitkem a proto by si ji neměli nechat ujít nejen příznivci Dukly Praha, ale fotbaloví fanoušci všeobecně.

Na fotografii je Ladislav Novák s kapitánem Realu Madrid Franciskem Gentem před utkáním Poháru mistrů evropských zemí na podzim 1964.