clanek-1
  • Rozhovory

  • 04.06.2018

Jaroslav Hynek: Snažím se vyhýbat očekáváním

Před týdnem se uzavřela ligová sezona 2017/18, v němž Dukla obsadila jedenácté místo tabulky. Jak moc byla sezona náročná, na jaké okamžiky bude rád vzpomínat a jak vnímal podporu i kritiku fanoušků shrnuje trenér A týmu Jaroslav Hynek.

Trenére, sezona je definitivně za námi. Budeš na ni vzpomínat rád?
Ano, budu. Hodně věcí během sezony bylo velmi podnětných a poučných.

Jaká pro tebe byla?
Velmi náročná po všech stránkách. Opravdu jsem si prožil známá pořekadla jako: V nouzi poznáš přítele. V krizi poznáš charakter. Očekávej neočekávané. A tak dále.

Říká se, že druhá sezona je vždy těžší, než ta první, pro hráče, pro trenéry, pro klub, který postoupí do první ligy. Byla i pro tebe těžší než tvá první ligová sezona?
Ano. A vím, že každá sezóna s sebou přináší to své. Dává prostor ke stanovení postupných cílů, je vždy neopakovatelná a v něčem jiném náročná.

Jak se postupem sezony rozcházela tvá očekávání s výsledky týmu?
Snažím se očekáváním vyhýbat. Na startu letní přípravy jsme se potýkali se zásadními, ale avizovanými odchody Štetiny, Smejkala a Olayinky a bohužel se nám je nepodařilo nahradit, tedy tak rychle a kvalitně zabudovat nově přicházející hráče. K tomu ještě nečekaně opustil tým Jan Šimůnek, rázem tu byl rozpad stoperské dvojice. Ale beru vše tak, jak to přichází, a to, co nemohu ovlivnit, přijímám a pracuji s tím dál. Reaguji na aktuální vývoj a cíle si dávám postupné. Určitě jsme chtěli udržet trend z jara loňské sezony, ale nakonec se ty změny, včetně zranění Marka Hanouska v létě a Holendy s Tetourem na jaře, ukázaly jako opravdu velké a zásadní. Každý, včetně hráčů, se s tím srovnával jinak a jinak dlouho. Zasahovalo to do sehranosti týmu, narušení našeho herního projevu a nevyrovnanosti výsledků.

Jaké zápasy považuješ za povedené?
Všechny domácí vítězné, i když s Karvinou na podzim to bylo tak tak a až v závěru. A s Karvinou na jaře. Ale jak jsem již zmiňoval v hodnocení jednotlivých zápasů během sezony, my chceme mít jiný herní projev, tudíž spokojenost nás nyní ne zcela naplňuje. Museli jsme reagovat na mnoho faktorů a hodně často z kombinačního projevu, hlavně na jaře v boji o záchranu, ustoupit a přistoupit k hlubokému bloku s brejky. Myslím, že hráči zaslouží pochválit, jak zvládli fázi, kdy jsme šli již přímo do bojů o záchranu. V těch stěžejních zápasech Baník, Liberec, Brno, Karviná v nich byl cítit klid, koncentrace v situaci, že jsme s Brnem prohrávali a Karviná nám po poločase hned vyrovnala.

Jak jsi vnímal podporu od našich fanoušků?
Různě, ve většině případů velmi pozitivně. A to i přes velmi krkolomné výkony a na jaře hru o záchranu. Chtěl bych jim poděkovat za domácí fandění na stadionu, protože až na jediný moment při děkovačce na podzim po Slovácku jsem zaregistroval jen trpělivý a obětavý přístup, bez hanlivých výroků, které by se na jiných stadionech při některých výkonech jistě objevily. A fanoušci, co jezdí za námi i ven? Smekám. Fanklube – skvěle, děkujeme.

Jak zvládáš mnohdy ostrou kritiku na názorovém fóru nebo na sociálních sítích? Pro trenéra určitě není lehké tomu čelit.
Obecně jsem k těmto diskuzním fórům a projevům na sociálních sítích spíše skeptický. Nikdy člověk neví, co se tam dočte. Konstruktivní kritiky je většinou pomálu a často se právě objeví nekonstruktivní nadávky a urážky, které nikomu a ničemu nepomáhají. Když čtu, tak abych se posunul v pochopení vnímání fanoušků dál. Když nečtu, tak proto, abych si udržel maximální koncentraci na svou práci, což bylo letos obzvláště potřeba ve vypjatých situacích hry o záchranu, a nepouštěl k sobě rozptylující myšlenky.

Projde A tým před novou sezonou velkými personálními změnami?
Stále pracujeme na obměně kádru a jeho postupné stabilizaci. Poslední dva roky proběhly velké změny a všichni jsme to pocítili. V plánu máme tak pět změn. Otázkou je, jak se je v rámci našich možností podaří dotáhnout do konce.

Těšíš se na nový ligový model?
Každá změna potřebuje čas a trpělivost, ale také kvalitní zpětnou vazbu během a na konci sezony. Věřím, že změněný systém soutěže bude dramatičtější. Těším se, uvidíme.

Bude hodně fyzicky a organizačně náročné na nový model přejít?
Bude více zápasů a sezona bude delší. Takže kondičně i organizačně náročnější. Jak moc náročnější i v souvislosti s dalšími atributy tohoto modelu ukáže až praxe. Stejně se vždy v průběhu sezony stane „něco“, co vás nově prověří a nutí neustále reagovat.