clanek-1
  • Články mládež

  • 08.05.2018

Mašinky jezdily pro Duklu

V pátek 4. dubna zaplnily postupně krásný secesní sál na pražském Hlavním nádraží na dvě stovky malých fotbalistů Dukly a spolu s nimi jejich trenéři, rodiče, kamarády. Fotbalová Dukla pro ně připravila divadelní "výlet" do netradičního místa, které je v běžném provozu Hlavního nádraží pro veřejnost nepřístupné.

Nám se však dveře otevřely a v sále, který se nachází v historické části Fantovy budovy, pro nás divadelní společnost Prodivadlo v čele s jeho principálkou a režisérkou, herečkou Divadla Ypsilon Lenkou Loubalovou, uvedlo představení Nejlokomotivovatější lokomotiva, které vzniklo na motivy slavné knihy Pavla Naumana Pohádky o mašinkách. Původní scénu vytvořil v osmdesátých letech režisér Zdeněk Pospíšil (spoluzakladatel divadla Husa na Provázku) ve švýcarském Lausanne. Představení získalo ocenění na několika festivalech, například v Římě, Paříži, Montrealu, Miláně a dalších. Tato unikátní scéna se skládá z originálních mašinek firmy Lehman-Marklin a osmi původních marionet z dílny Jaromíra Janečka. Uprostřed modelové železnice herec vodí postupně loutky a technik ovládá vozový park s vlakovými soupravami. Diváci sedí okolo scény amfiteátrovým způsobem, většina dukláčků z prvních řad využila možnosti a sklouzla ze sedadel na podsedáky na zem, aby byla v úplné blízkosti dění a mohla se aktivně zapojovat do děje. V představeních určených našemu klubu se vystřídali herci Kryštof Nohýnek a Tomáš Pospíšil, hlas černokněžníkovi Zababovi propůjčil Jiří Lábus, technický doprovod Jaroslav Šebek, hudba Dominik Renč. Pod vlajkou Dukly představení začalo a od první chvíle se malí, ale i velcí diváci stali spolutvůrci příběhu. Učili se zaklínadlo, abychom se dostali k Zababovi, pomáhali pro něj počítat panu pokladníkovi (který počítat příliš neuměl) peníze, radili, kde je právě nejrychlejší lokomotiva nebo kde hledat topící se železničáře, kteří potřebují pomoct. „První květnový pátek jsme hráli dvakrát Nejlokomotivovatější lokomotivu 1. díl pro děti z fotbalového klubu Dukla. O toto setkání nás požádala spisovatelka Zuzana Maléřová. Zájem malých fotbalistů nás potěšil, ale i překvapil, a řešili jsme otázku, jak to udělat, aby se na představení všichni vešli. „A nemohli byste pro nás zahrát dvakrát?“, řekla Zuzana a bylo to. „Další milé překvapení přišlo s představením, kde děti byly velmi vstřícné a našim hercům se výborně hrálo. Mého muže Jaroslava Šebka dojaly děti, které mu poděkovaly za krásné představení a donesly dárečky. Jarda totiž v minulosti hrál fotbal a to právě také za Duklu. A mě překvapila Zuzana tím, když jsem mezi diváky poznala vynikající českou herečku Marii Drahokoupilovou, kterou pozvala. O našem představení prý slyšela a stejně tak o mladých hráčích Dukly a byla nadšená. Zkrátka to bylo krásné odpoledne a večer a my se budeme těšit zase příště.“ Za ProDivadlo Lenka Šebek Loubalová.

Po představení si mohly děti loutky prohlédnout zblízka, vyfotit se s nimi i s aktéry představení a na všechny zúčastněné čekal ještě bonus v podobě prohlídky Vládního salonku z roku 1871 u prvního nástupiště. Zde přijížděli císařové, všichni prezidenti v čele s T. G. Masarykem, králové, církevní i vojenští hodnostáři, a salonek svým ojedinělým vzhledem odpovídá významu vzácných hostů, kteří se tu dodnes přijímají.

Pak už jsme se s Hlavním nádražím rozloučili, i s Nejlokomotivovatější lokomotivou, kterou si věčně nespokojený Nejvyšší pan železničář tolik přál a najednou všem překáží a koleje ji neunesou… A jak to s ní dopadne? Na to se zase můžeme přijít podívat. Pro velký úspěch jsme již nyní oslovili Prodivadlo s přáním setkat se opět po prázdninách na druhém díle představení, ve kterém budou zase mašinky jezdit pro Duklu. A jistě i tentokrát vymyslíme pro naše nejmenší další překvapení.
Mimochodem, ve stejný čas a ze stejného místa vyrazili vlakem naši fotbalisti A týmu k důležitému zápasu v Karviné. A vyhráli!