clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 07.05.2018

Na řadě je domácí derby se Slavií

Do konce soutěže zbývají dva domácí zápasy a oba nabídnou soupeře z těch nejatraktivnějších. Jako první bude na programu pražské derby proti Slavii, tedy druhému týmu pořadí HET ligy.

Teoretická šance na titul stále žije v hlavách slávistů, ale patrně všichni dobře vědí, že se jedná o pouhou matematickou možnost. Tři kola před koncem soutěže ztrácí na vedoucí Plzeň šest bodů a tak by museli spoléhat na kolosální kolaps Západočechů, který při vší úctě pravděpodobně nenastane. Vždy je zajímavé se ptát oním otřepaným klišé „co by kdyby“. Jak by asi vypadal závěr soutěže, kdyby Slavia nenapáchala tolik bodových ztrát v zápasech, ve kterých byla favoritem. Z tohoto pohledu porážka od Zlína a Jihlavy nebo remízy se Slováckem a Libercem značně mrzí. O to víc po sobotním šlágru v Edenu, kdy domácí doslova přejeli viktoriány a zaslouženě zvítězili. „Nerad spekuluji, Plzeň má vše ve svých rukách. Ani nevím, s kým hrají. Pro mě jsou to zbytečné myšlenky. Spíš se na to dívám tak, že jsme si upevnili druhou pozici," realisticky nahlíží na současnou situaci trenér Trpišovský.

Téměř 16 tisíc fanoušků vytvořilo v Eden Aréně důstojnou kulisu pro souboj druhého s prvním týmem tabulky a mohlo sledovat galapředstavení v podání hráčů v sešívaných dresech. Ti díky vysokému presinku dostávali plzeňské do úzkých a eliminovali tím i jejich středovou řadu, která nedostávala potřebný klid pro svoji kombinaci, a tak směrem dopředu toho moc ze strany Viktorie k vidění nebylo. Naopak ofenzivní smršť domácích podpořená bleskurychlými protiútoky slavila úspěch. „Podařilo se nám to, co bylo hlavním cílem utkání, aby tady hosté na našem stadionu neslavili titul. Nemáme žádného vykartovaného hráče ani zraněného, takže ideální scénář pro nás. Jaká byla na stadionu atmosféra, takový byl náš výkon od první minuty. Do zápasu jsme dobře vstoupili, měli dobrý pohyb. Celkově jsme odehráli velice dobré utkání. Samozřejmě neproměněná penalta je škoda. Za stavu 1:0 to není nic příjemného, ale cítil jsem, že máme utkání pod kontrolou. Nechci létat v oblacích, protože před týdnem to z naší strany nebylo dobré. Dnes to bylo velmi dobré. Mužstvo hrálo tak, jak by mělo hrát. Nejen fotbalově, ale i nasazením. Naším úkolem je, aby se to co nejčastěji opakovalo, abychom měli takový drajv ve všech utkáních. Nejen v takhle ostře sledovaném. Myslím, že to bylo zasloužené vítězství,“ vyjádřil se bezprostředně po utkání trenér domácích.

I Dukle se v minulém kole dařilo a díky jednomu z nejpovedenějších jarních vystoupení se stala prvním týmem, který dokázal od října 2017 zvítězit na městském stadionu v Karviné. Díky tomuto bodovému zisku se tak tým z Julisky vyhoupl na deváté místo tabulky.

Co se týká vzájemných zápasů, je na tom podstatně lépe Slavia. Počítáme pouze novodobou dukelskou historii, čeká tým z Dejvic na své první vítězství. Nejčasněji se týmy rozešly po remízovém výsledku, a to v sedmi případech, šestkrát se radovala Slavia. Nejčastějším výsledkem je remíza 0:0, která se zrodila 4 krát, nejlepším střelcem je s pěti góly slávista Škoda. Na podzim skončilo derby jednoznačným vítězstvím sešívaných 5:0.

Derby je zárukou zábavy jak na hřišti, tak v hledišti. Je tedy ideálním programem na příjemný jarní pondělní večer.