clanek-1
  • Klub

  • 13.08.2017

Úvodní slovo Ing. Petra Pauknera, majitele klubu

Dovolte mi, abych pozdravil příznivce pražské Dukly před naším prvním domácím zápasem nové sezóny 2017/2018. Přál bych jim i sobě, aby nám nový ročník ligy přinesl více radosti, než ten předchozí, ale to si vlastně přejeme vždycky.

Vítám je srdečně na Julisce, stadionu, který fotbalová Dukla už léta zvelebuje, přestože je zde pouze v nájmu, a jsem rád, že se k nám připojuje i jeho vlastník, česká armáda resp. příslušné útvary ministerstva obrany. Všem, kteří se na tom podílejí, bych touto cestou chtěl poděkovat. I když úpravy často probíhají v době, kdy se tu hrají ligové zápasy a návštěvníkům někdy trochu komplikují přístup, jsou to kroky, které směřují k větší kulturnosti prostředí, protože od poslední zásadní modernizace stadionu uplyne příští rok už 45 let. Jenom od roku 2008 do roku 2015 investovala fotbalová Dukla do stadionu, který není jejím vlastnictvím, 27 milionů Kč a další investice v řádu desítek milionů od té doby následovaly a nadále pokračují. Nenajdeme v této zemi mnoho příkladů, kdy soukromá firma investuje své prostředky do zvelebování státního majetku.

Majoritní akcionář FK Dukla Praha, a.s., společnost Carbounion Bohemia, vstoupil do klubu v roce 2013 v době, kdy Dukla čelila fatálnímu nedostatku finančních zdrojů, neboť nesplacené závazky dosahovaly výše 90 milionů korun, nepočítáme-li další finance potřebné na každodenní chod klubu, který se nezadržitelně blížil bankrotu. Dnes je fotbalová Dukla vyčištěná, nemá závazky po splatnosti a je ve velmi dobré finanční kondici, jakou se může pochlubit jen málo fotbalových klubů.
Od návratu do nejvyšší soutěže v roce 2011 Dukla získala tři 6., dvě 7. a jedno 10.místo. Nejsou to špatné výsledky, ale mají daleko k mým představám o úspěšném klubu. Roste finanční náročnost dosahovaného umístění, což se týká nejen platů hráčů, ale i nájmů, nákladů na infrastrukturu atd. V dnešním zmaterializovaném světě se komercionalizace nevyhnula ani sportu a platí to samozřejmě v první řadě o kopané. Provozovat fotbalový klub znamená dokázat získat na jeho provoz dostatečné prostředky. Existuje 5 základních zdrojů financování fotbalového klubu: Návštěvnost, sponzoring, transfery hráčů a dotace. Mimopražské kluby se těší ještě významné podpoře svých měst, což v případě pražských týmů můžeme pominout.
Dotace slouží částečně mládeži a částečně na investice, návštěvnost je na Julisce minimální a tak Dukle zbývají pouze 2 zdroje příjmů: Sponzoring, kde se prakticky jedná o jediného sponzora, skupinu Carbounion Bohemia, ale cením si i finančního příspěvku dalšího akcionáře, firmy Trade FIDES, případně dvou, třech menších sponzorů, kteří Duklu finančně podpořili, i když se z hlediska rozpočtu jedná o symbolické částky. Druhým zdrojem financování, který Dukle zbývá, jsou příjmy z přestupů hráčů. A tím chci odpovědět i některým fanouškům Dukly, kteří se ptají: Jak jste mohli prodat Štětinu a Nestora?! Pokud se nepodaří získat druhého významného investora, který by masivně Duklu sponzoroval (a jedná se řádově o desítky milionů Kč) a podstatně zvýšit návštěvnost na Julisce (tady můžete přispět i Vy tím, že získáte další fanoušky Dukle a přivedete na stadion své přátele, partnery, kamarády, známé a rodinné příslušníky), do té doby bude Dukla pouze průměrným ligovým týmem a může být i hůře.
Společnost Carbounion Bohemia dává energii Dukle, byl bych rád, kdyby i fanoušci Dukly alespoň symbolicky dali energii Carbounionu. Spíše než za komerční úspěch bych to považoval za gesto, které nás spojuje. Fandů Dukly není mnoho, před námi tu byly jiné kluby s delší historií, ale máme své místo na fotbalové mapě, přežili jsme klinickou smrt stěhování i hrozbu bankrotu a naši fanoušci jsou slušní, je jim cizí hulvátství a podporují svůj klub a jeho hráče i když se jim nedaří, za svým týmem si najdou cestu i na venkovní stadiony. Za to bych jim chtěl poděkovat a popřát jim více radosti z vítězství a méně hořkosti z porážek, které k fotbalu ovšem také patří. Doufám, že hráči Vaši důvěru nezklamou a nový ročník fotbalové ligy bude úspěšný.