clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 07.08.2017

Prvním domácím soupeřem bude Zlín

První domácí utkání nové sezóny je tu. Na Julisce přivítáme vítěze českého poháru z minulého ročníku a zároveň letošního účastníka základní skupiny Evropské ligy, FC Fastav Zlín.

Po dvou venkovních porážkách je třeba se výsledkově i herně chytit. Z toho pohledu přijíždí ideální soupeř, na kterého se nám v minulé sezóně dařilo. Oba zápasy skončily vždy shodným vítězstvím týmu z Julisky 1:0.

Zlínští už druhou sezónu po sobě měli výrazně lepší podzimní část ročníku, než pak její jarní pokračování. Přesto se na jaře dokázali vybičovat k mimořádného úspěchu, kterým bylo vítězství v MOL Cupu. V semifinále šokovali vítězstvím na půdě Slavie a ve finále si poradili s dalším překvapením, druholigovou Opavou. Nejsladší na tom všem byl však fakt, že díky souhře několika okolností se vítěz českého poháru podívá rovnou do základní skupiny Evropské ligy, což znamená nejen sportovní prestiž, ale i nemalý příliv finančních prostředků.

Z přestupového pohledu bylo léto na zlínské Letné poměrně rušné. Sbohem dali jedni ze základních stavebních kamenů mimořádného úspěchu Jugas, Vukadinovič a Živulič. Každý z těchto hráčů si vybral angažmá v týmu „top 3“ HET ligy. Avšak jména, která by je měla nahradit, nejsou v žádném případě neznámá. Ševcům se podařilo k návratu přilákat Lukáše Železníka. Další zvučnou posilou je zkušenostmi oplývající bývalý reprezentant Petr Jiráček, nebo třeba liberecký objev minulé sezóny Ubong Ekpai, který na Moravu zamířil z Maccabi Haifa. K tomu je nutné připočíst ještě Holzera, Bartošáka, Podia nebo Džafiče a každému je jasné, že Zlín nebude chtít hrát žádné druhé housle. "Chceme se pohybovat v horní polovině ligové tabulky. Po zkvalitnění je to náš cíl," potvrdil vyšší ambice týmu z obuvnického města manažer A-týmu Zdeněk Grygera. V podobném duchu volil slova na předsezónní tiskovce i velezkušený Tomáš Janíček. "Takové pohyby v kádru tady nikdy nebyly. Věřím, že ta spolupráce na hřišti i mimo něj bude úspěšná."

Vstup modrožlutých do ligy se dá označit za padesátiprocentní. V prvním kole se museli sklonit před Libercem, jenž dokázal využít své početní převahy po vyloučení Traorého, naopak ve druhém kole rovněž v početní nevýhodě dokázali otočit utkání s Brnem. „ Neměli jsme po červené kartě a inkasovaném gólu co ztratit. Dali jsme do našeho výkonu více než sto procent, což nám vyšlo. Zdálo se mi, že Brno je spokojené se vstřeleným gólem a početní převahou,“ hodnotil zápas č. 2 záložník Džafič.

O tom, kdo by měl být v neděli favoritem, hovoří dosavadní bilance zcela jednoznačně. Z dosavadních 4 ligových střetnutí vyhrála Dukla 3 a vždy výsledkem 1:0. Pouze jedinkrát body ztratila. Stalo se tak v dubnu 2016 po remíze 2:2.

V kádru pro nejbližší utkání nebude kapitán Marek Hanousek, pro kterého začala sezóna velmi nešťastně. V premiérovém ligovém utkání na půdě Plzně si přetrhl zkřížený vaz v koleni a tým se bez něho bude muset obejít delší dobu.