clanek-1
  • Rozhovory

  • 13.07.2017

Úvodní rozhovor s Martinem Jiránkem

Ve 38 letech je ztělesněním fotbalové zkušenosti. Martin Jiránek má za sebou bohatou kariéru, která ještě rozhodně nekončí. Na řadě je v ní působení v dresu pražské Dukly, na které se světem protřelý zadák velmi těší.

V zahraničí si strávil spoustu let, kdy přišel impuls vrátit se zpět do Čech?

Vrátil jsem se před rokem po nějakých 17 letech a chtěl jsem ještě hrát venku za hranicemi, protože jsem tam přeci jen nějaký ten kus života strávil, ale v klubu, kde jsem působil, to nedopadlo. Čekal jsem na nějaké varianty v létě, domluvil jsem se s panem Starkou a to byl vlastně důvod, proč jsem tu, nechtěl jsem minulé léto čekat do konce přestupového období na zahraničí, chtěl jsem hrát.

Po angažmá v Příbrami jsi zvolil pražskou Duklu, proč ses pro ni rozhodl?

Tak s Příbramí jsme spadli do druhé ligy, což byla velká škoda. V Příbrami jsem zůstal s tím, že když bude nějaká možnost z ligy, tak odejdu. Přišla Dukla, že by mě brala, neváhal jsem ani sekundu. Co jsem mluvil s agentem, tak vím, že by se něco rýsovalo i u jiných mužstev, ale nechtěl jsem na nic čekat a byl jsem za to hrozně rád.

S týmem jsi necelý týden, jaké jsou zatím tvé dojmy?

Zatím je to krátká doba, ale kluci jsou v pohodě, myslím, že tu je dobrá parta. Takže dojmy mám zatím jen pozitivní.

Co říkáš na herní styl?

To je jedna z věcí, proč jsem byl strašně rád, že se ozvala Dukla. V předešlých ročnících se mi hrozně líbilo, jak hraje, všechno po zemi a dá se říct, že všechna mužstva přehrávala, což je super. Jsem rád, že tu můžu být, protože se tu hraje fotbal, což je přáním každého fotbalisty. Je to něco jiného, než jsme hráli v Příbrami, takže změna je to příjemná, člověk je pořád na balónu. Je to jen o zvyk, takže pár tréninků, zápasů a stane se vám to automatikou.

Jak si celkově zvykáš na českou ligu? Co tě pozitivně překvapilo?

Na českou ligu si obecně zvykám těžce, protože po těch letech venku, kde se fotbal dělá jinak, je to těžší. Ale je to teď moje cesta a po tom roce už jsem si na některé věci zvykl, takže na to už koukám trošku jinak. Nejvíc mě asi mrzí, že má v Čechách fotbal takovou špatnou reklamu a všude je strašně málo fanoušků.

V tvé podobě přišla zkušenost do obranných řad, jak se ti zatím spolupracuje s poměrně mladými hráči?

Je tu spousta mladých, jeden zápas jsem hrál se Šimim (Šimek) a teď z Ivanem (Ostojič), takže pokaždé jiný parťak, ale mladí jsou od toho, aby sbírali zkušenosti od starších a já se toho rád zhostím.