clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 17.04.2017

V pátek si zahrajeme o důležité body s Jihlavou

Ve 25. kole nejvyšší soutěže přicestuje na Julisku Jihlava, která v minulém kole šokovala fotbalovou veřejnost vítězstvím nad pražskou Spartou. Naopak Dukla má po dvou porážkách co napravovat.

Na Vysočině si pravděpodobně představovali průběh sezony zcela jinak. Realitou je nyní tuhý boj o záchranu, který se během posledních kol dramaticky vyrovnal. Vzhledem k neutěšeným výsledkům z posledních zápasů, rozhodli se v Jihlavě jednat a podruhé v ligovém ročníku odvolali trenéra. „Je mi to líto, ale nakonec jsme se rozhodli přistoupit k tomuto nepopulárnímu kroku. Naší snahou je se pokusit nějakým způsobem psychiku hráčů ještě zvednout a v závěrečných kolech zabojovat o záchranu nejvyšší soutěže," komentoval třesk v realizačním týmu majoritní vlastník klubu František Vaculík. Michala Bílka, který vedl tým od loňského září, nahradil Josef Jinoch a jak to tak ve fotbale občas bývá, premiérové utkání pod novým koučem dopadlo na jedničku.

Výhra nad Spartou přišla v tu nejvhodnější možnou dobu. Jednak funguje jako psychická vzpruha, která byla více než potřebná po předešlých negativních výsledcích, ale především přinesla pro Jihlavské neskutečně cenné tři body, bez kterých by Jinochovi svěřenci klesli na úplné dno tabulky. „Věděli jsme, že musíme čekat na šanci z brejků nebo ze standardní situace. Nakonec jsme si vytvořili čtyři nebo pět brejkových situací, které gól mohly přinést. Nakonec se nám jeden kontr v branku skutečně podařilo proměnit. I když to bylo po chybě sparťanské obrany. Mrzí mne, že jsme ve druhém dějství nedotáhli do úspěšného konce další brejky, které volaly po druhém gólu. Jsem hrozně rád, že hráči dokázali sami sobě, že jsou schopní hrát s kýmkoliv. Zjistili, že pokud podají stoprocentní výkon a budou věřit, že vítězství může přijít, tak se jim toto přání splní. Myslím si, že i na hřišti bylo vidět, že vítězství věříme a že jsme pro to schopní více obětovat,“ komentoval výhru nový trenér.

Co se týká našich dosavadních zkušeností s jihlavským fotbalem, tak oba týmy se v lize potkaly v devíti případech v poměru 2 výhry, 5 remíz a 2 prohry. Nejvíce gólů ve vzájemných zápasech padlo v sezóně 2014/2015, kdy Dukla zvítězila na Julisce 4:1. Poslední ligové setkání obou týmů se odehrálo v říjnu a skočilo dělbou bodů po remíze 1:1. Za hosty z Julisky se tenkrát trefil aktuálně nejlepší střelec ve žlutém dresu Peter Olayinka.

Domácí Dukla bude muset zabrat, protože po vcelku povedeném vstupu do jara přišly v posledních dvou kolech dvě porážky v řadě. „Prohru v Liberci budeme hodně dlouho kousat. V prvním poločase byla hra sice vyrovnaná, ale až na tu branku jsme Liberec do ničeho nepustili. A než ji vstřelili, tak jsme měli dvě příležitosti my, takže byla škoda, že jsme neodskočili hned na začátku. Do druhého poločasu jsme chtěli zlepšit pokrytí odražených balónů a zlepšeným pohybem v křídelních pozicích jsme Liberec dostali pod trvalý tlak. Byly z toho asi tři šance a vyrovnání, ale potom se nám nepodařilo ubránit jednu standardní situaci a v závěru byla škoda, že jsme neměli síly ubránit i tu druhou standardku a třeba ještě do konce zápasu znovu vyrovnat,“ zhodnotil poslední nezdar trenér Jaroslav Hynek. Před utkáním v Plzni by se tak tříbodová náplast více než hodila.