clanek-1
  • Klub

  • 29.07.2016

Rozhovor s majitelem klubu Petrem Pauknerem na prahu nové sezóny

Cíle do nové sezony, navázání spolupráce s AS Trenčín, shánění investora. To jsou témata, o kterých promluvil majitel klubu pan Ing. Petr Paukner na startu nového ročníku první ligy.

Nová sezona je za dveřmi, jak by podle vás měla vypadat, abyste byl spokojený?

Mým přáním je, abychom dopadli lépe, než v minulé sezoně, kdy jsem se sportovními výsledky nebyl spokojený. Dukla by mě měla mít minimálně ambice hrát v první polovině tabulky. Výsledky by měly odpovídat i tomu, jaký náklad představuje A-tým. Za poslední tři roky totiž tento náklad stoupl o sto procent.

V tomto ohledu by mohl pomoci avizovaný investor. Je možné, že by do Dukly nějaký v této sezoně mohl vstoupit?

Stále hledám pro Duklu partnera, který by mohl společně se mnou klub dále rozvíjet. Pro mě samotného to je velmi složité a náročné, a to i z toho důvodu, že rozpočet v Dukle stále stoupá. Bohužel se nám nepodařilo za poslední tři roky prodat žádného hráče s výjimkou Matěje Hanouska. Ovšem 55 % těchto příjmů šlo mimo Duklu na splacení starých závazků, které jsme měli vůči agentovi. Můj předpoklad je takový, že když bude Dukla hrát dobře, hráči na sebe upozorní a bude o ně větší zájem. Neříkám, že bych chtěl prodat celé mužstvo a dělat výprodej, ale chci hráčům umožnit jejich další růst, ale aby se tak stalo, musí na sebe upozornit a dokázat, že jsou dobří. V prvním roce byl největší problém Dukly staré závazky. Dnes to jsou náklady spojené s příchody hráčů A-týmu, který jsou daleko větší než příjmy z jejich prodeje.

Proč jste se rozhodli pro spolupráci s AS Trenčín?

Mně se na Trenčínu líbí jejich úspěšnost po sportovní, ale i ekonomické stránce. Já bych byl rád, kdyby naše spolupráce přinesla v těchto oblastech určitý efekt i v Dukle. Ale je to zatím jen spolupráce, takže uvidíme, co přinese. Vždy je třeba si takové věci vyhodnotit s nějakým časovým odstupem, zda spolupráce splňuje nebo nesplňuje naše očekávání. Dále na základě této spolupráce s Trenčínem by měl přijít do představenstva Dukly pan Peter Hlinka, který by měl propojovat spolupráci klubů. Je ale nutné si předem jasně vymezit mantinely, jak se pak bude tato spolupráce vyvíjet. Já doufám, že to Dukle přinese jen pozitiva.

Jak se stavíte k pohybům v kádru?

Kádr bychom rádi doplnili tak, aby měl sportovní úsek dobré podmínky k práci. Přeci jen těch odchodů bylo víc. Na druhou stranu to ale není o tom, že by muselo být vše doplněno do zahájení ligy. To by se nám pak mohlo stát, že my toto provedeme, abychom měli, jak se říká, naplněná čísla, ale pak se objeví někdo, kdo by byl pro nás zajímavý a my pro něj nebudeme mít místo, a to zejména z finančního hlediska. Dále chci kádr doplňovat o takové hráče, od kterých lze do budoucna očekávat jak sportovní, tak ekonomický přínos. Obě dvě stránky musí fungovat spolu a v těsném propojení, protože pak je pro mě velkým zklamáním, když náklady na A-tým explodují a sportovní výsledky tomu neodpovídají. Neříkám, že musí vždy sportovní výsledky korespondovat s vloženými náklady, ale měly by tam být určité trendy, které tak fungovat budou. Já dnes vidím jen to, že jsme za tři roky de facto neprodali jediného hráče. Nebyl o ně zájem.

Po příchodu pana Šilhavého do klubu se mluvilo o pohárech, jsou tedy cíle momentálně skromnější?

Ano. Nerad bych si stanovil vysoké cíle, které pak nesplníme. Jak říkal můj bratr, vzali jsme to za špatný konec, trend byl opačný. Já říkám, ano, hrajme v první polovině tabulky, a když by bylo umístění lepší, přivítám to. Mně by udělalo radost, a to nejen sportovní, ale jsem přesvědčen, že i ekonomickou, kdyby Dukla byla mezi 5 nejlepšími, pak by byl o většinu hráčů zájem. Když budeme hrát na 10-12 místě, zájem o ně nebude. Chtěl bych, aby hráči, kteří mají potenciál, postupně odcházeli do "mančaftů", které hrají fotbalovou špičku, anebo zůstali a vyhoupli do té špičky Duklu, nám by to přineslo ekonomický efekt.