clanek-1
  • Rozhovory

  • 13.06.2016

Dvojrozhovor s reprezentanty U20 Preislerem a Tetourem

Na turnaji reprezentačních výběrů do dvaceti let v Toulonu obsadil český tým konečné čtvrté místo. Za celý turnaj našli Češi v základní hrací době pouze jednoho přemožitele. Důležitou součástí mužstva "dvacítek" byli i dukláci Dominik Preisler a Daniel Tetour.

Na turnaji v Toulonu obsadila reprezentace U20 konečné 4. místo. Berete tento výsledek jako velký úspěch?

Preisler: Já osobně to beru za velký úspěch, protože to byla moje první zkušenost s reprezentací a hodně lidí nám nevěřilo. Jen je škoda, že jsme neskončili na 3. příčce, na kterou jsme jako tým měli. Bohužel nám nevyšly penalty proti Portugalsku.

Tetour: Vzhledem k tomu, jak jsme si turnaj skvěle rozehráli, je škoda, že z toho nebyl ten zmiňovaný bronz.

Sami organizátoři přiznávali, že vašich uhraných 7 bodů po úvodních třech utkáních bylo velkým překvapením. Berete to tak také, anebo jste cítili už před turnajem možnost na takovýto úspěch?

Preisler: Určitě to bylo příjemné překvapení, protože tam byly výborné týmy (jako Mali, Mexiko, Bulharsko a Francie). Žádný ze zápasů nebyl jednoduchý a museli jsme hrát naplno po celých 90 minut. Na turnaj jsme přijeli s velkým respektem.

Tetour: Ačkoli jsme jako tým nikdy nehráli společně a před turnajem absolvovali asi 2 tréninky, tak jsme si nevedli špatně.

Na turnaji byl přítomný v roli jakéhosi patrona Jan Koller. Co to pro vás osobně znamenalo?

Preisler: Pro mě to bylo příjemné překvapení a velké zpestření turnaje. Nevím, kdy se mi ještě povede podat si ruku s takovou legendou, jako je on.

Tetour: Byli jsme rádi, že jsme se s ním mohli potkat a popovídat si.

Jediným týmem, který vás dokázal porazit v základní hrací době, byla na závěr skupiny domácí Francie. Jaký byl největší rozdíl mezi oběma týmy v tomto utkání?

Preisler: Francie je už jiný level (směje se). Hráli rychlý a dynamický fotbal. Uměli hrát jak po zemi, tak využívat dlouhých přihrávek za obranu na rychlá křídla a výborného hrotového útočníka. Největší rozdíl byl v držení balonu a v pohodě, v jaké Francie hrála.

Tetour: Francouzi, jak říká Dominik, měli velkou individuální kvalitu a myslím si, že se zaslouženě probojovali do finále.

Jak se podle vás herně jevil styl českého týmu pod Pavlem Hoftychem ve srovnání se zahraniční konkurencí?

Preisler: Jelikož ostatní týmy byly individuálně na vyšší úrovni, tak jsme spoléhali hlavně na týmovou hru v bloku a snažili se využívat rychlých brejků. Tahle hra se nám hodně vyplácela.

Tetour: Herně to nebylo úplně ideální, ale podařilo se nám využít šance, které jsme měli a spolu s poctivou obranou jsme zápasy zvládali.

Jak blízko bylo ke třetímu místu s ohledem na penaltový rozstřel?

Preisler: Hodně blízko, měli jsme víc šancí než soupeř. Nakonec to byly jen penalty, na které jsme prohráli.

Tetour: Trochu štěstí by se nám při penaltách hodilo, škoda že jsme zápas nerozhodli dřív…