clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 29.03.2016

Na Julisku zavítají sešívaní

Po týdenní pauze, způsobené zápasy reprezentačního výběru, se na české stadiony opět vrací Synot liga a s ní v rámci 23. kola i derby mezi pražskými celky Dukly a Slavie. Pojďme si tedy soupeře z Vršovic v krátkosti představit.

Naši nedělní oponenti mají po dvaadvaceti odehraných utkáních na svém kontě 36 bodů a aktuálně okupují pátou příčku ligové tabulky. V dosavadním průběhu sezony nastřílela Slavia celkem jedenatřicet branek a obdržela jich o deset méně, což jim vyneslo celkem deset vítezství, šest remíz a šest porážek, z nichž ta poslední se odehrála před reprezentační přestávkou ve „velkém“ pražském derby proti Spartě.

Na stadionu na Letné poslal hostující tým do vedení už v šesté minutě Milan Škoda a bíločervení drželi příznivý jednobrankový náskok celý první poločas. Druhá půle ale vyšla lépe domácím, kteří díky gólům Lafaty v 56. minutě a dvěma „slepeným“ brankám Costy a Zahustela v 75. a 78. minutě dokázali utkání otočit.

Trenér sešívaných, Dušan Uhrin ml., hodnotil utkání slovy: „S výkonem ani v nejmenším spokojený nejsem. Sparta vyhrála zaslouženě, protože držela míč, byla aktivnější a my jsme udělali dvě laciné chyby při standardních situacích, což se nám normálně nestává. Zbytečně jsme inkasovali, jeden gól z autu, druhý z rohu. Musím pokárat hráče, protože tam nesplnili svoje povinnosti. Na chřipku se vymlouvat nechci, nakonec Sparta hrála ve čtvrtek zápas v Evropské lize.“

Během podzimu změnila Slavia svého majitele, kterým je nově společnost CEFC China. To v klubu během zimní přestávky rozpoutalo zhruba měsíční nákupní horečku, během které do Vršovic přestoupilo celkem osm hráčů: Ze Sparty se na druhý břeh Vltavy přesunul Josef Hušbauer, z Příbrami přestoupil Antonín Barák, Mladá Boleslav uvolnila Jana Bořila, Jihlava Murise Mešanoviče, Ostrava Jiřího Pavlenku a Zlín prodal Lukáše Železníka. Poslední akvizicí sešívaných se stal Jaroslav Mihalík z MŠK Žilina.

Takovýto příliv hráčů samozřejmě musel nutně způsobit i velký počet odchodů a tak se na půlroční hostování vydali Josef Bazal, Radek Voltr, Michal Švec, Karel Hrubeš a Václav Prošek. Robert Hrubý bude v Ostravě hostovat na neurčito. Na trvalo Eden opustili Dame Diop, kterého získal Zlín a Jan Vošahlík, který bude nastupovat v Příbrami.

Dukla dokázala v prvních dvou letech po opětovném postupu do první ligy se Slavií čtyřikrát remizovat v poměru 0:0. V dalších letech přidala ještě dvě remízy – 2:2 vloni na jaře a 1:1 naposledy letos na podzim v Edenu. Ani jeden z dosavadních devíti vzájemných zápasů však neskončil pro Duklu vítězně a Slavie tak pro svěřence Luboše Kozla zůstává posledním neporaženým týmem v lize.

Na podzim měla Dukla k vítězství blízko, když ve Vršovicích vedla už od páté minuty zásluhou Krmenčíka. Ve druhé půli však dokázal domácí Škoda vyrovnat ze standardní situace, když Dukle nesklapla ofsajdová past. Oba celky tak braly po bodu.