clanek-1
  • Rozhovory

  • 21.05.2012

Trenér Kozel hodnotí sezonu: Za jaro bych dal Dukle jedna mínus

A mužstvo Dukly má za sebou skvělou první sezonu v Gambrinus lize. Zisk 42 bodů vynesl svěřence trenéra Luboše Kozla na šesté místo v tabulce. „To od nás asi nikdo nečekal,“ přiznává kouč Dukly v rozhovoru.

Jak jste spokojen s první sezonou Dukly v Gambrinus lize?
Skoro maximálně. Kdyby nám před sezonou někdo řekl, že skončíme šestí a v jednu chvíli se o nás bude mluvit jako o aspirantovi na evropské poháry, tak bychom mu nevěřili. Ani my jsme to nečekali, protože jsme si nebyli úplně jistí tím, co můžeme očekávat a vstupovali jsme do ligy s trochou respektu. Ale výsledky i výkony byly nad očekávání a můžeme být spokojení.

Za podzim jste Duklu oznámkoval dvojkou. Co byste jí dal za jaro? A proč?
Myslím, že jedna mínus. Byly totiž také zápasy, které nevyšly tak, jak jsme si představovali. Především utkání v Teplicích. Na druhou stranu jsme jaro zvládli v klidu, podařil se nám vstup do soutěže. Pak přišly se stoupajícím sebevědomím a klidem velmi slušné výkony. I se Spartou jsme byli schopni hrát líp, ale tam jsme zase byli odměněni dobrým výsledkem.

Co vás na jaře nejvíc potěšilo?
Těžko se něco vybírá. Rozhodně si cením si toho, že někteří hráči, kteří na podzim třeba tolik nehráli, šli na jaře hodně nahoru. Například Petr Malý a Honza Pázler. Věřím, že v tom budou pokračovat dál.

Je naopak něco, co se nepovedlo, co vás třeba trochu mrzí?
Určitě zápas v Teplicích. Ale není jednoduché odehrát na hranici možností celé jaro. A navíc jsme to za tři dny odčinili při zápase se Spartou. Takže celkově jsme spokojení.

Naznačte, jak bude vypadat příprava.
Někteří hráči, kteří nebyli tolik herně vytížení, se tento týden ještě připravují s juniorkou a o víkendu nastoupí buď za ni, nebo za Kunice. Poprvé se sejdeme 14. června. Ti hráči, kteří ještě trénují, se k nám připojí 18. června, kdy nás čekají testy na FTVS. Příprava bude šestitýdenní. Zpočátku budeme v domácích podmínkách, čeká nás také turnaj v Žirovnici, a 9. července zamíříme na desetidenní soustředění do Rakouska.

Už víte, jak se promění kádr?
Určitě odejde Marek Hanousek, který u nás na jaře hostoval z Plzně. Za něho budeme hledat náhradu. Dál to záleží na tom, jestli zůstanou Švejdík a Lietava, kterým končí hostování.

Takže se je Dukla bude snažit udržet?
Jako trenér jsem s nimi spokojen a myslím, že angažmá v Dukle prospělo i jim. My o ně máme velký zájem, ale je to složité, nerozhodujeme o tom pouze my, samozřejmě záleží na jejich mateřských klubech.

Gambrinus liga se odehrála hodně rychle kvůli evropskému šampionátu. Chystáte se na některé zápasy do Polska či na Ukrajinu?
Nechystám. Během prvních zápasů budu na dovolené s rodinou a pozdější utkání už kolidují s naší přípravou. Ale turnaj samozřejmě sledovat budu.

Je některý tým – kromě českého – na který se obzvlášť těšíte?
Rád se podívám na mužstva, která předvádějí pohledný útočný fotbal, takže třeba Španělsko, Holandsko, někdy také Chorvatsko. Ale budu sledovat všechno, třeba tam najdu nějakou inspiraci.