clanek-1
  • Preview k zápasu

  • 18.04.2012

V pátek přijede ostravský Baník, který bojuje o záchranu

P R A H A - Po dvou výhrách v řadě přivítá Dukla na svém stadionu Baník Ostrava. Utkání 26. kola Gambrinus ligy začíná v pátek v 18 hodin.

Slezský celek má na kontě 18 bodů a na příčky zajišťující záchranu ztrácí dva body. V minulém kole už mohl Baník poskočit na čtrnácté místo, ale v domácím zápase podlehl favorizovanému Liberci 1:3. Jedinou branku domácích vstřelil chorvatský záložník Davor Kukec, jenž poslal Ostravu v 11. minutě do vedení. „Stanovili jsme si za cíl pokusit se vstřelit co nejrychleji branku, což se nám taky povedlo. I když jsem hráče nabádal, aby se vyvarovali chyb a nedopustili brzké vyrovnání, tak se to bohužel stalo, pak Liberec otočil skóre a ve druhé půli už to bylo špatné,“ zhodnotil utkání trenér Radoslav Látal.

Ten převzal mužstvo po 22. kole a stal se tak již třetím koučem Ostravy v této sezoně. V prvním kole vedl Baník Karol Marko, po něm převzal trenérskou štafetu Pavel Malura. Radoslava Látala pak Baník přivábil ze Sokolova. „Radek je vítězný typ a takového člověka právě nyní velice potřebujeme. Navíc je s klubem spjatý. Měl obrovskou zásluhu na zisku mistrovského titulu v roce 2004,“ vysvětlil svou volbu Pavel Šafarčík, předseda představenstva klubu.

Nejlepším střelcem Ostravy v probíhající sezoně je se třemi brankami Václav Svěrkoš, který však ve zbývajících kolech svému týmu v boji o záchranu nepomůže. Ve 21. kole si při zápase na Spartě přetrhl vazy v koleni a musel tak sezonu předčasně ukončit. Stejné zranění vyřadilo na podzim ze hry také Marka Jankulovského, jenž se v únoru rozhodl definitivně uzavřít kariéru.

Nenastoupil tak ani v podzimním duelu s Duklou, která si z Bazalů odvezla tři body za vítězství 2:1. Branky Dukly vstřelili Lietava a Hanousek.

„Baník je soupeřem, který hraje o všechno, čímž je hodně nebezpečný. Bude to podobné jako s Bohemkou, takže náš soupeř bude maximálně důrazný a agresivní. Musí hrát na body. Ve svém ofenzivním středu mají Mageru, na kterého jde většina nákopů. On je silný ve vzduchu, takže se toho snaží využít. Pro nás to nic lehkého nebude, ale psychicky jsme na tom dobře, forma je také slušná, hrajeme doma, takže samozřejmě budeme chtít uspět a potvrdit naše postavení v tabulce,“ uvedl před pátečním zápasem trenér Luboš Kozel.

Poslední zápas našeho soupeře

Baník Ostrava - Slovan Liberec 1:3 (1:2)
Branky: 11. Kukec - 13. Bosančič, 22. Rabušic, 68. Štajner z pen. Rozhodčí: Kovařík - Filípek, Mencl. ŽK: Vašenda, Marek, Kukec, Frydrych, Adámik, Vrťo - Janů. Počet diváků: 4387.
Ostrava: Baránek - Frydrych, Adámik, Vomáčka, Marek - Vašenda (59. Šenkeřík), Droppa - Fantiš (73. Kraut), Greguš, Kukec (73. Vrťo) - Magera. Trenér Látal.

Poslední vzájemné střetnutí

FC Baník Ostrava – FK Dukla Praha 1:2 (1:1)
Branky: 9. Vomáčka - 3. Lietava, 79. Hanousek. ŽK: Vomáčka - Vrzal. Rozhodčí: Adam – Pelikán, Pilný.Počet diváků: 3582.
Ostrava: Pietrzkiewicz – Velner, Vomáčka, Frydrych, Cverna – Poliaček, Vašenda (67. Ferenčík), Greguš, Droppa, Šenkeřík (75. Lukeš) – Svěrkoš. Trenér Malura.
FK Dukla: Rada – Pospíšil, Vorel, Švejdík, Vrzal – Malý, Gedeon, Hanousek – Berger (90. Podrazký), Lietava (85. Mikula), Svatonský (39. Markovič). Trenér Kozel.