clanek-1
  • A-tým

  • 19.07.2015

Patrik Gedeon slaví 40. narozeniny. Vše nejlepší přejeme!

Své čtyřicáté narozeniny slaví Patrik Gedeon 19. července. Nicméně v jeho případě věk nic neznamená, jako vůdce Dukly se chystá na svou patnáctou ligovou sezonu. Jestli bude poslední? „To ukáže výkon a zdraví,“ říká sám Patrik.

Patrik prodloužil na začátku tohoto roku smlouvu až do léta 2016. To vyvrátilo jakékoliv spekulace o tom, že by dukelácký veterán měl po sezoně 2014/2015 skončit.

Patrikovi bude letošní ročník patřit titul nejstaršího hráče ligy. Přesto na překonání úplného rekordu ligy Jaromíra Blažka, mu chybí více než dva roky.
Profesionální kariéru zahájil v Blšanech. Po třech povedených sezonách si ho všimla pražská Slavia, bohužel rozjetou kariéru mu v té době překazilo vážné zranění kolene. Podstoupil operaci křížového vazu.

„Býval jsem tehdy hodně zraněný. Takže jsem pořádně tři roky nehrál.“


Ze Slavie přestoupil do FC Vaduz, který hrál druhou švýcarskou ligu. Jak sám říká, nebylo to nejlepší rozhodnutí. První zahraniční angažmá se nevydařilo, poté následovalo nevýrazné angažmá v Polsku a návrat tehdy už do druholigových Blšan. Odtud sice přestoupil do prvoligového Mostu, ale ještě v témže roce tento klub první ligu opustil.

A od té doby je Patrik v Dukle, kde se stal nedílnou součástí týmu a jeho vůdcem. Až po několika letech, vedle něj vyrostlo mužstvo, které postoupilo do nejvyšší české fotbalové soutěže.

Ačkoliv dnes Patrik oslavil čtyřicítku, druhé housle v týmu určitě nehraje. Jen v poslední sezóně naskočil do 27 zápasů a drží druhou největší úspěšnost přihrávek Dukly, která činila více jak 85 %.