clanek-1
  • U19

  • 14.06.2015

Roman Skuhravý hodnotí uplynulou sezonu a odkrývá program blížící se přípravy

Jak vidí trenér nejstarších dorostenců právě ukončenou sezonu? Podařilo se jeho týmu splnit cíle, které si společně vytyčili? To a mnohem více v rozhovoru s trenérem Romanem Skuhravým.

Začněme klasickou otázkou, jak hodnotíš průběh sezony, zejména její druhou část?
Do jarní části jsme se rozhodli vstoupit s hráči ročníku narození 1997. Vnímám problém s věkem spojený v nevyrovnanosti výkonnosti, jak zápasové, tak sezonní. Co se týče herního projevu, tak jsme jednoznačně konkurovali všem týmům. Je pravda, že jsem očekával rychlejší progres ve výkonnosti. Nejsme spokojeni s postavením v tabulce a s ním spojenou odolnost ve hře o výsledek. Naše hra klade daleko větší nároky na všechny složky herního výkonu (hernost, kondice, vnímání hry, zastupitelnost atd.)  a především se silově vybaveným soupeřem jsme ne vždy rozhodující fáze hry zvládali. Pozitivní je herní i kondiční progres většiny kluků. Právě skončená sezona naše hráče prověřila po všech stránkách a nám trenérům odhalila silné i slabé stránky. 

Po podzimu si vyslovil, že hlavním cílem je zlepšit obrannou fázi, efektivitu a přímočařejší, tahovou hru, povedlo se z tvého pohledu?
Naše obranná fáze byla jako naše výsledky. Když se zdálo, že je jednoznačný progres, přišel kolaps. Zlepšili jsme se při obranných standardkách, což mě těší. Největší problém, a ten se mi i přes obrovskou snahu nepodařilo odstranit, jsou individuální TE-TA chyby, z kterých jsme dostali drtivou většinu branek. S řešením tohoto problému bude úzce spojen výběr hráčů do příštího ročníku.
Co se týče efektivity a přímočarosti, tam kluci udělali progres především v myšlení (chci hrát nahoru, trhání bloku soupeře, sprintové náběhy, rotace hráčů) a s nově příchozí konkurencí budeme ještě lepší. Musím zde zmínit, že je pro nás těžké hrát přímočaře pokud proti nám většina soupeřů vychází z hlubokého obranného postavení.  Vše co jsem tu zmínil vnímáme jako prostor k zlepšení naší hry.

Roman Skuhravý se svým týmem.

Skončili jste na sedmém místě, jaký bude cíl pro příští sezonu? Budete chtít atakovat příčky, z kterých bude možné postoupit do nejvyšší dorostenecké soutěže?
Po podzimu jsme nemohli skončit lépe než sedmí, protože náš odstup na mužstva před námi byl velký. Náš cíl je stále stejný. Zlepšovat naše hráče individuálně, týmově a mentálně. Dostat hráče na svou maximální úroveň. A snad někoho dovézt před dveře profesionálního fotbalu. S pokorou, odhodláním a zdravím sebevědomím chceme a budeme hrát o postup! Je to velká výzva pro nás všechny, za nic a nikoho se nebudeme moci schovávat. Chceme to dokázat naší hrou, založenou na rozehrávce, kreativitě, radosti, touze, dominanci ve hře a odpovědnosti ve všech fázích, to pro nás bude největší odměna.

Kádr je složen povětšinou z hráčů ročníku 1997 občas doplněné o hráče juniorky, jaké jsou plánované změny?
Naše klubová snaha je, aby se do U19 dostali nejlepší hráči, kteří mají předpoklad zvládnout náročnost naší hry a kde vidíme potenciál dalšího růstu. Kluci ze stávajícího kádru měli možnost adaptace na soutěž, které využijeme v příští sezóně. Bohužel není místo pro všechny hráče a na nás je citlivě vybrat tým pro nadcházející soutěžní ročník. Jako vždy dojde ke spojení dvou ročníků, tentokrát 97 a 98.  Nechci tady jmenovat hráče, kteří u nás končí dokud se to nedozví od nás osobně. Kádr bude v podzimní sezóně tvořit max. 20 hráčů a dva brankáři. Více hráčů necháme z důvodu růstového dobudování a možnosti herního vytížení v U18. Ročníková vyváženost bude plus, mínus stejná.

Co se týče následujících týdnů, jaký máte program? Jaké jsou v plánu přípravné zápasy, turnaje, soustředění?
Starší hráči končí čtvrtečním utkáním U18 a mladší víkendovým turnajem v pražském Edenu. Přípravu začínáme v pondělí 6.7. v areálu Horních Měcholup, kde máme vše potřebné k dobré přípravě. V přípravě sehrajeme 7 zápasů. Rozložení kvality soupeřů je trošičku jiné oproti zimní přípravě. Ze začátku hrajeme čtyřikrát s extraligovými soupeři a ladit budeme s mužstvy, které potkáme v soutěži. Soustředění proběhne v Nymburce, kde nás čeká profesionální prostředí, kde doufám položíme základ k fungujícímu týmu.