clanek-1
  • Rozhovory

  • 29.03.2012

Česká liga je velmi kvalitní, říká Tomislav Božič

P R A H A - Premiéru v základní sestavě si na příbramské půdě užil Tomislav Božič. „Byl to velmi těžký zápas,“ řekl v rozhovoru rodák z chorvatské Požegy.

První zápas v základní sestavě. Jak ho hodnotíš?
Byl to velmi těžký duel dvou sousedů z tabulky. Dobře jsme se na utkání připravili, trenéři vymysleli dobrou taktiku. Akorát jsme dostali hloupě druhý gól po naší chybě. Ale myslím, že to byl dobrý zápas a bod z Příbrami bereme určitě jako plusový.

Je odehrána téměř polovina jarní části a Dukla ještě neprohrála. Když jsi na Julisku přicházel, napadlo tě, že nováček soutěže může být tak úspěšný?
Když jsem do Dukly přišel, tak byla na devátém místě v tabulce. Tušil jsem, že jí můžu jako nováčkovi pomoct.

Zkus porovnat chorvatské a české soutěže?
Česká liga je velmi kvalitní. Mnohem více se tu běhá, také taktika je lepší. Týmy tu chtějí hrát fotbal, žádné nakopávané, dlouhé balóny. V Chorvatsku dokáže takto hrát snad jen Dinamo Záhřeb. Mezi oběma soutěžemi je mnoho odlišností.

Jak ses zabydlel v Praze?
Praha je krásná. Byl jsem tu už před lety, a když jsem jí poprvé uviděl, bylo mi hned jasné, že se jedná o nádherné město.

Jaké jsou tvé fotbalové sny?
Jako každý hráč sním o tom, že si jednou zahraju v nějakém velkoklubu, v dobré soutěži. Každý fotbalista má takové ambice.

Mezi tvé přednosti patří, že jsi v defenzivní řadě univerzální. Můžeš nastupovat na pozici krajního obránce i stopera. Který z těch postů máš raději?
Můžu opravdu hrát na obou pozicích, obě mě baví a není problém na nich hrát. Naposledy jsem hrál beka, ale stopera mám asi raději. Na druhou stranu, ve třech zápasech jsem nastoupil v záloze.

Znal jsi Duklu, než jsi přišel do Česka?
Znal jsem ji, pár věcí jsem věděl. Vím, že Dukla před lety hrála skvěle evropské poháry. Nyní se po mnoha letech vrátila do nejvyšší soutěže. Skvělý úvod a seznámení s Duklou mi poskytl manažer Sladjan Ašanin. Tomu určitě patří velké poděkování.