clanek-1
  • Klub

  • 05.06.2015

Chyňava dostala nového trenéra z FK Dukly Praha

Obec Chyňava na Berounsku fotbalem žije. Místní mají udržovaný trávník, staví další tréninkové hřiště, mají A i B tým a plné fotbalové přípravky. Nebylo tedy divu, že na příjezd trenérů z Dukly Praha, kteří tu měli vést jeden trénink, se chystala celá vesnice. A ti se jim za to náležitě odvděčili.

Místní se dostavili k jejich tréninku v hojném počtu. Neobvyklá fotbalová událost dokonce přilákala několik fanoušků, kteří byli zvědaví, jak budou místní hráči schopni plnit úkoly pražských trenérů. Ti přijíždějí na trénink v dobré náladě a v plné sestavě. Hráčům navíc přivážejí dárek – oficiální míče, se kterými trénují v Dukle. Dnes bude mít trénink prvoligové parametry.

Úvodní část si bere na starost Jan Suchopárek. Trénink začíná rozklusáním a nácvikem pohybu. Zprvu panuje mezi hráči nejistota a přihrávku občas pokazí. „Tady mu to dám, narazím si, pokračuju,“ burcuje hráče Suchopárek. Hlavní trenér Luboš Kozel mezitím rozestavuje na druhé části hřiště kužely pro následující cvičení. Trenér brankařů Tomáš Obermajer se v stejné chvíli pilně věnuje dvěma místním strážcům kasy. Všude se něco děje.

Druhou část tréninku už má ve své režii Luboš Kozel. Rozdává hráčům rozlišovací dresy a vysvětluje cvičení pro rozvoj přihrávek. „Hrajem do šesti bodů. Míč má oranžová,“ rozdává pokyny. Zároveň stíhá počítat body a opravovat chyby. Trenér první ligy se nezapře.

Závěr tréninku je ve znamení nácviku kombinace a střelby. Na hřišti se objevují tyče představující obránce, Luboš Kozel znovu aktivně vysvětluje. Hráči jeho pokyny plní, občas ale někdo něco vypustí. To však trenérovi Dukly neunikne. „Vystřel! Doraž! Že ty hraješ obránce, že jo?“

Něco přes hodinu trvající trénink uplyne jako voda. Všichni jsou s jejich dnešním výkonem spokojeni. „Hráčům jsme naordinovali podobná cvičení, jaká děláme s týmem v Dukle. Liší se samozřejmě provedením a prostorem. Jinak si ale myslím, že takovéto akce mají pro hráče okresních soutěží určitě smysl, ať už to je trénink nebo prohlídka stadionu,“ říká Luboš Kozel. „Trénink byl náročný, hlavně po fyzické stránce, ale zase jsme se něco přiučili. Určitě to stálo za to,“ uzavírá trénink v Chyňavě místní brankář Petr Janda.

Luboš Kozel vysvětluje cvičení.

Projekt společnosti Gambrinus, Kopeme za fotbal, odstartoval v roce 2010. Kromě materiální podpory pro týmy od nejnižší soutěže po okresní přebor dává klubům možnost soutěžit o exkluzivní okamžiky s celky Synot ligy. Kromě setkání s profesionály mohou také vyhrát trénink s koučem z první ligy a mnoho dalších zajímavých cen. V současnosti je do projektu zapojeno téměř 200 týmů ve 33 regionech.

Prohlédnout celou fotogalerii