clanek-1
  • Rozhovory

  • 03.06.2015

Rozhovor s trenérem A týmu Lubošem Kozlem

Rozsáhlý rozhovor s trenérem Lubošem Kozlem o uplynulé sezóně, spokojenosti s umístěním, příchodech a odchodech a blížící se letní přípravě.

Máme tu konec sezóny a je čas bilancovat. Jak jste spokojený s průběhem celého ligového ročníku?
Z pohledu celé sezony musíme být spokojení, protože jsme se vyrovnali našemu zatím nejlepšímu umístění v lize. Řekl bych, že úvod ligy, do kterého jsme nastoupili s novým mužstvem, se povedl. Pak začaly být výsledky dost nevyrovnané a závěr podzimní části sezóny se nám nepovedl vůbec, takže jsme se dostali těsně nad mužstva, kterým na jaře hrozilo hrát o záchranu. 

Jarní sezona ale začala dobře?
Do jarní části sezony jsme šli s tím, že se musíme co nejrychleji zachránit. Přeci jenom nás čekalo jen 6 utkání doma a 8 utkání venku. V prvních dvou kolech jsme se střetli s mužstvy, která byla v boji o záchranu namočená nejvíce. Obě jsme zvládli a odrazili se do takového klidného středu tabulky, ve kterém jsme se drželi skoro až do konce. V závěru se nám naskytla možnost koukat na umístění, které by znamenalo postup do Evropy. Ale rozhodující utkání v Budějovicích a na Slavii jsme nezvládli, takže je z toho šesté místo. Neříkám, že panuje stoprocentní spokojenost, ale velká určitě.

Působil fakt, že z boje o záchranu se stal chvilkový boj o poháry, hodně na psychiku?
Liga byla hodně vyrovnaná, stačilo, když se nepovedla dvě tři utkání a pak psychika hrála významnou roli. Podívejme se třeba na Liberec, který má kádr na to, aby hrál do šestého místa. Nepovedla se mu část sezóny a plácali se v tom až do konce. Nám se tyhle starosti vyhnuly a tím jsme se dostali do klidnějšího postavení. Zvládli jsme zápasy se silnějšími soupeři, ať už s Jabloncem na jaře či se Spartou na podzim a díky tomu si plno lidí začalo myslet, že by mělo být normální o ty poháry hrát.

Luboš Kozel při utkání 28. kola proti Slavii.

A co si myslíte vy?
Já si myslím, že do sezony nastoupilo nové mužstvo, a to poměrně mladé. Když odmyslíme Patrika Gedeona s Honzou Vorlem a další tři hráče, jsou tu především hráči do 23 let a z toho logicky plyne jistá nevyrovnanost ve výkonech. To že jsme nezvládli Budějovice a Slavii jen ukazuje na to, že mužstvo zatím není na svém vrcholu, ale skýtá to perspektivu do budoucna. Pokud se nám podaří udržet stejné složení, případně na dvou třech místech posílíme, mohli bychom si dát cíl, dostat se do pohárů v budoucnu.

Jak jste s mladými hráči a především odchovanci spokojený?
Každý z nich si hledá cestičku, někdo dostal větší šanci se prosadit, protože konkurence na jeho post je menší, někdo ji dostal méně. Ale všichni co tu jsou, dokázali, že tu jsou oprávněně. Třeba teď v závěru naskočil za zraněného Lukáše Štetinu Michal Jeřábek a rozdíl úplně vidět nebyl. Daniel Tetour, který přišel přímo z juniorky a neměl za sebou žádný mezistupeň, si zahrál i proti Spartě a obstál. Zde perspektivu vidíme a myslím, že když na sobě budou všichni pracovat, mohli by se stát i nosnými hráči týmu.

Plánujete v přípravě posunout do prvního týmu nějaké další mladé hráče?
Teď neplánujeme zařazovat do áčka nikoho, přeci jen příprava v zimě je delší a je na to větší prostor. Navíc k nám byli v zimní přípravě posunuti čtyři hráči a nynější kádr juniorského týmu je dost mladý. K tomu jsme celé jaro měli poměrně široký kádr 28 hráčů, což nebývalo. Teď se nám začnou vracet hráči, kteří byli celé jaro zranění. To znamená Michael Krmenčík, Róbert Kovaľ a Néstor Roger Albiach.

Všichni tři nastoupí do přípravy naplno?
Néstor s námi už trénoval, takže věřím, že bude stoprocentně od startu přípravy. Stejné by to mělo být i u Róberta Kovaľa a u Michaela Krmenčíka uvidíme, zda se nám podaří prodloužit jeho hostování. Tak jako tak bude jeho náběh do tréninku pozvolnější.

Blíží se EURO U21, kam by mohli být nominováni až tři hráči z Dukly, co na to říkáte?
Jen to potvrzuje fakt, že je mužstvo perspektivní a hráči této kategorie mají takovou výkonnost, že jsou zajímavý i pro reprezentačního trenéra. Já bych byl rád, kdyby se dostali na EURO všichni, a aby se pak vrátili s chutí zpět (rozhovor vznikal ve středu 3. 6, pozn. red.). Máme zájem na tom, aby tu Roman Polom s Tomášem Přikrylem pokračovali dál. 

Luboš Kozel při tréninku na soustředění v Rakousku.

O kom víme, že v tuhle chvíli definitivně končí? 
V tuhle chvíli definitivně končí Nicolaj Děrgačev a Vjačeslav Karavajev. Oběma skončilo hostování. O prodloužení hostování Vjačeslava Karavajeva by byl, ale jeho výkonnost mu dopomohla k tomu, že buď skončí v A týmu CSKA Moskva anebo je možné, že se objeví v jiném klubu, protože zájemci na koupi jsou. Pak tu jsou hráči, kterým končí smlouva nebo hostování, ale se teprve bude řešit. Začínáme 16. června, kdy mají ještě všichni platnou smlouvu, takže začnou s námi a pak se uvidí. Jedná se o Jana Blažka, Michaela Krmenčíka, Romana Poloma, Tomáše Přikryla, Jana Vorla a Ondřeje Vrzala.

Jak to vůbec s Ondrou Vrzalem vypadá? 
Ondra Vrzal je náš hráč a celé jaro byl s námi v tréninku. Nejdříve v rekonvalescenci po zranění a až teď začal trénovat s mužstvem naplno. Na konci června mu končí smlouva a jsme s ním domluvení tak, že s námi nastoupí do přípravy. Uvidíme, jestli mu jeho zdravotní stav umožňuje věnovat se vrcholovému sportu a od toho se pak bude odvíjet, zda mu nabídneme smlouvu nebo odejde jinam.

Máte v hlavě už nějaké posily pro novou sezónu?
Z mého pohledu budeme nejspíše hledat pravého beka. Prioritou ale bude udržet hráče, které tu máme a v případě, že se nám to nepodaří, budeme jejich místa nahrazovat.

Kdy se poprvé sejdete a co vás v přípravě čeká?
Přípravu začneme 16. června a hned druhý den nás čekají testy na FTVS. První přátelské utkání odehrajeme s polským týmem Polonie Bytom, pak hrajeme s Jihlavou, s Trenčínem, s Teplicemi a těsně před soustředěním letíme do Skotska, kde budeme hrát se Celticem FC, což je krásné utkání a my jsme jen rádi, že nás takový klub oslovil. Je to vizitka toho, že se jim loňské utkání s námi líbilo a mají zájem si ho zopakovat. Jsme za to rádi. Nakonec odjedeme na desetidenní soustředění do Rakouska, kde odehrajeme tři utkání, včetně generálky.