clanek-1
  • Klub

  • 13.05.2015

Kardiochirurgové na Julisce. Vyhrají Češi nebo Slováci?

V sobotu 16. května se na Julisce od 10 hodin odehraje netradiční utkání mezi Čechy a Slováky. V národních dresech však nenastoupí profesionální fotbalisté, ale kardiochirurgové a pracovníci kardiocenter. Příznivcům našeho klubu jistě neunikne jméno MUDr. Jiřího Chvojky, který je bývalým ligovým hráčem Dukly a nastoupí v týmu Česka. Slavnostní výkop provede bývalý hráč a současný vedoucí A mužstva Petr Malý.

Myšlenka na fotbalové utkání kardiochirurgů a pracovníků kardiocenter z Čech a Slovenska vznikla v roce 2008. „Otcem myšlenky byl ředitel Východoslovenského ústavu srdcových chorób (VUSCH) Košice MUDr. František Sabol Ph.D., který v roce 2008 zorganizoval první zápas lékařských týmů v Košicích. Od té doby se zápasy s drobnými výjimkami konají 2 krát ročně - na podzim vždy na Slovensku a na jaře v Praze,“ uvedl MUDr. Štěpán Černý CSc, MBA, kardiochirurg a dlouholetý Primář kardiochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce, který se podílí na organizaci v Čechách. „Za Slovenskou stranu utkání organizuje právě ředitel VUSCH MUDr. František Sabol Ph.D.,“ dodává. 

Oba týmy při prvním utkání v roce 2008.

Jaké je poslání těchto zápasů?
Poslání je několik. Chceme dát najevo, že přesto, že se většina z nás věnuje náročnému medicínskému oboru jako kardiovaskulární medicína je, tak nezapomínáme ani na aport. Nejen medicínou je člověk živ.
Dále chceme udržovat dobré vztahy mezi oběma národy, přátelství, které vzniká na hřišti je mnohem pevnější než jakékoliv jiné. 
V neposlední řadě chceme i upozorňovat na problematiku srdečních onemocnění ve vrcholovém sportu, především v kopané a přesvědčit mladé fotbalisty, aby se při jakýchkoliv problémech obrátit na odborníky, protože srdeční onemocnění ještě nemusí znamenat konec sportu. Z toho důvodu jsme do našeho týmu přizvali i fotbalistu, který se po operaci srdce vrátil k výkonnostní kopané Michala Švejdu, který před 6 lety absolvoval plastiku srdeční chlopně (o tomto typu postižení byl natočen pořad Diagnoza).
A dalším poselstvím takového utkání, především pro začínající fotbalisty, by mohlo být to, že i při sportu se dá studovat a vystudovat taková obor jako je medicína.

Kde se zápasy obvykle odehrávají?
Zápasy se vždy odehrávají na atraktivních místech. V Košicích to bylo na stadionu ligového mužstva Košic a v poslední době hráváme v Tatrách. V Čechách se hrálo v "Ďolíčku" na hřišti Bohemians Praha 1905 a na Karlštejně.

Kdo je favoritem utkání? 
Z hlediska sportovní úspěšnosti je dlouhodobě lepší tým Slovenska, my Češi jsme si připsali pouze 2 remízy a 1 vítězství, které jsme zaznamenali právě v posledním zápase na podzim 2014 na Slovensku. Přesto, že jsme všichni o 7 let starší, než při prvním utkání máme chuť v této tradici pokračovat.

Oba týmy po posledním střetnutí na podzim 2014 na Slovensku.

A na koho se může příchozí těšit?
Na české straně to budu já (MUDr. Štěpán Černý CSc, MBA - kardiochirurg a dlouholetý Primář kardiochirurgického oddělení Nemocnice Na Homolce). Dále MUDr. Pavel Jehlička - primář Kardioanesteziologického oddělení Nemocnice Na Homolce, doc. MUDr. Petr Němec, CSc, MBA - kardiochirurg a ředitel brněnského Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie, MUDr. Karel Lukeš, MBA - kardiochirurg a ředitel nemocnice Třinec Podlesí, MUDr. Jiří Chvojka – internista a bývalý prvoligový hráč Dukla Praha a další chirurgové, anesteziologové a kardiologové z kardiocenter Nemocnice na Homolce, FN  Motol, FN Královské Vinohrady a Všeobecné fakultní nemocnice Karlovo náměstí Praha.
Jako host nastoupí již zmiňovaný Michal Švejda, aktivní fotbalista, který před 6 lety absolvoval operaci srdce - plastiku srdeční chlopně.
Na slovenské straně bude hlavní postavou MUDr. František Sabol Ph. D. - ředitel VÚSCH a přednosta Kliniky srdeční chirurgie. Jeho tým je většinou tvořen lékaři VÚSCH.