clanek-1
  • A-tým

  • 11.02.2012

Generálka se povedla. Dukla – Banská Bystrica 3:1

B E R O U N - V posledním přípravném zápase zvítězila Dukla Praha nad Duklou Banská Bystrica 3:1. Utkání se odehrálo na umělé trávě v Berouně.

V prvních minutách byla pražská Dukla aktivnějším týmem. Ve 3. minutě si ještě brankář Belic poradil s Lietavovou střelou doprostřed, v 8. minutě už se ale slovenský kanonýr prosadil, když si zpracoval nádherný centr od Haška a po zemi zakončil podél vybíhajícího brankáře – 1:0.

Ve 13. minutě zahrávala Dukla sérii tří rohových kopů, Banská Bystrica všechny ubránila. Ve 22. minutě si připsal úspěšný zákrok brankář Filip Rada, který si bez problémů skočil pro Hlinkovu střelu k levé tyči.

Od 25. minuty se hra přelévala mezi šestnáctkami bez větších šancí. Po půlhodině hry se k odraženému míči dostal Hašek, jehož přízemní pokus zpoza vápna proletěl těsně vedle vzdálenější tyče. Pak si Banská Bystrica vypracovala chvilkovou územní převahu, během níž ji ale obrana Dukly nepustila do žádné šance. V závěru poločasu mohli naopak navýšit své vedení Pražané. Nejprve hlavičkoval po Lietavově centru Podrazký a brankář Belic dobře zakročil. Tři minuty před přestávkou pak měl obrovskou šanci Lietava, jenž byl po kombinaci Podrazkého a Malého sám před gólmanem. Ten si však připsal parádní zákrok a do kabin tak hráči odešli za stavu 1:0.

Druhý poločas začal hodně divoce. Už ve 46. minutě se dostal k míči na hranici vápna Matúš a poslal jej k pravé tyči – 1:1. Uběhlo jen pár desítek vteřin a bylo vyrovnáno. Po nahrávce z pravé strany jeden z hostujících obránců upadl ve vápně a zahrál rukou. Penalta. K té se postavil Ivan Lietava a poslal svou střelu na střed branky, gólman si na míč sáhl, ale nedokázal jej zastavit – 2:1.

V dalších minutách bylo utkání poměrně vyrovnané. V 71. minutě střílel pěkně z otočky Rejdovian, Rada byl připraven. O dvě minuty později zahrávala Dukla roh, se kterým si slovenská obrana poradila. V 77. minutě hezky hlavičkoval po centru z levé strany Sklenář, ale gólmana nepřekonal.

V 79. minutě už Dukla slavila. Po rychlé akci Svatonského, Mariče a Markoviče nahrál posledně jmenovaný z pravé strany do vápna, kde po zemi k pravé tyči zakončil Svatonský – 3:1. O dvě minuty později mohla Dukla zvýšit, když hráči kombinovali ve vápně, až se zdálo, že mají před sebou prázdnou branku. Střela však trefila jednoho z vracejících se beků.

Poslední dvě šance patřily Banské Bystrici. V 89. a 90. minutě stál její hráč dvakrát sám proti Radovi, ani jednou však neuspěl, takže Dukla Praha zvítězila 3:1.

Hodnocení trenéra

Luboš Kozel: „Vždycky při přípravných zápasech říkám, že je nejdůležitější, aby se nikdo nezranil. To se dnes bohužel nestalo, zranil se Tomislav Božič. Uvidíme, jak to s ním bude. A co se týče výkonu, tak jsem byl spokojen hlavně s prvním poločasem. I když terén nebyl optimální, vyrovnali jsme se s tím rychleji než soupeř a dostali jsme se do vedení. K tomu jsme měli další dvě stoprocentní gólové šance, takže první půle byla slušná. Do druhého poločasu jsme vstoupili s tím, že se nemůže nic stát a za 20 vteřin jsme dostali gól. Naštěstí jsme vzápětí vedení vrátili na svou stranu. V dalším průběhu se hodně střídalo, takže utkání bylo rozkouskované. Ale měli jsme i další gólové šance. Vyhráli jsme 3:1, takže s výsledkem panuje spokojenost. S ofenzivou jsem spokojenější než s defenzivou, kterou jsme plnili takových 75 minut, ale v závěru jsme soupeře pustili do dvou stoprocentních šancí a měli jsme také štěstí.“

FK Dukla Praha – FK Dukla Banská Bystrica 3:1 (1:0)

Branky: 8. a 47. z pen. Lietava, 79. Svatonský – 46. Matúš. Rozhodčí: Hudeček – Košan, Mudra.
Dukla: Rada – Hašek (46. Mikula), Božič (76. Malý), Švejdík, Vrzal – Podrazký (46. Engelmann), Gedeon (46. Marič), Hanousek (72. Šiml) – Malý (72. Sklenář), Lietava (66. Markovič), Pázler (66. Svatonský).
Banská Bystrica (zákl. sestava): Belic – Turňa, Poljovka, Gyomber, Savič – Rejdovian, Považanec, Hlinka, Hučko – Matúš, Kuzma.